WELL BEING ΨΥΧΟΛΟΓΙΑ

Τα κυριότερα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης


16 Αυγούστου 2019

Τα κυριότερα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης

Μέχρι και το 80% των γυναικών μπορεί να βιώσουν συναισθήματα θλίψης και συναισθηματικές εξάρσεις που ξεκινούν τις πρώτες ημέρες μετά τη γέννηση του μωρού. Η μητέρα μπορεί να νιώθει ευτυχισμένη και στο επόμενο λεπτό να είναι λυπημένη, οξύθυμη και κουρασμένη. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να κρατήσουν από λίγες μέρες μέχρι και να καθυστερήσουν να φύγουν και χαρακτηρίζουν τη γνωστή σε όλους επιλόχειος κατάθλιψη.

Αυτές οι συναισθηματικές εξάρσεις πιστεύεται, ότι είναι ένα φυσικό αποτέλεσμα των ορμονικών αλλαγών που συμβαίνουν με την εγκυμοσύνη και τον τοκετό. Τα επίπεδα των οιστρογόνων και της προγεστερόνης, που αυξήθηκαν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, πέφτουν απότομα μετά τον τοκετό, και αυτό μπορεί να επηρεάσει τη διάθεση. Οι γυναικείες ορμόνες επιστρέφουν στα επίπεδα της προ εγκυμοσύνης μέσα σε μια εβδομάδα. Καθώς λοιπόν, τα επίπεδα των ορμονών επανέρχονται σε φυσιολογικά όρια, υποχωρούν συνήθως και τα συμπτώματα της επιλόχειας κατάθλιψης από μόνα τους, χωρίς ιατρική περίθαλψη.

Τα συμπτώματα της επιλόχειου κατάθλιψης μπορούν να συμβούν σε διάστημα από 24 ώρες μέχρι 6 μήνες μετά τη γέννηση ενός παιδιού. Αυτά περιέχουν

Ακραία θλίψη, κενότητα, ή απελπισία

Κλαίτε όλη την ώρα

Απώλεια ενδιαφέροντος

Προβλήματα ύπνου

Απώλεια της όρεξης ή τρώτε πάρα πολύ

Συναισθήματα ενοχής

Ανησυχία ή νωθρότητα

Δυσκολία συγκέντρωσης ή λήψης αποφάσεων

Νιώθετε ότι δεν αξίζει να ζείτε

Αποφεύγετε τους φίλους και την οικογένεια

Δεν ενδιαφέρεστε για το μωρό σας

Όπως και σε όλες τις μορφές της κατάθλιψης, έτσι και στην επιλόχειο, δημιουργείται ένα σύννεφο αρνητικών συναισθημάτων και σκέψεων, όσο αφορά την άποψη της γυναίκας για τον εαυτό της, την κατάσταση της και για το μέλλον. Αν νιώσετε ότι δεν είστε ο εαυτός σας, αναζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό. Η επιλόχειος κατάθλιψη δεν αφορά μόνο στη μητέρα, αλλά και στο μωρό, αφού αυτό είναι δέκτης της συναισθηματικής κατάστασης της μητέρας του. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.