UPDATE #NOW

Ο γηραιότερος (εν ενεργεία) γιατρός του πλανήτη είναι 101 - Τα 3 μυστικά του για κοφτερό μυαλό


JTeam

10 Αυγούστου 2023

Ο γηραιότερος (εν ενεργεία) γιατρός του πλανήτη είναι 101 - Τα 3 μυστικά του για κοφτερό μυαλό
Ο Δρ. Χάουαρντ Τάκερ είχε γενέθλια στις 10/7 - Έγινε 101 και αυτά είναι τα μυστικά του για να έχεις κοφτερό μυαλό σε όποια ηλικία κι αν είσαι

Αν ψάχνεις πώς να διασφαλίσεις την καλή λειτουργία του εγκεφάλου σου όσο μεγαλώνεις, ο Δρ. Χάουαρντ Τάκερ είναι εδώ για σένα. Είναι 101 χρονών και αποτελεί τον γηραιότερο (εν ενεργεία) γιατρό του πλανήτη καθώς εργάζεται ως νευρολόγος. Έχει καταφέρει να μη διαγνωστεί με οποιαδήποτε ασθένεια σχετίζεται με τα γηρατειά και πρόσφατα αποκάλυψε τα μυστικά του για κοφτερό μυαλό σε οποιαδήποτε ηλικία.

Ο Δρ. Τάκερ είχε γενέθλια στις 10/7. Υπηρέτησε ως επικεφαλής νευρολογίας στο αμερικανικό ναυτικό, στο στόλο του Ατλαντικού κατά τη διάρκεια του Πολέμου της Κορέας. Στα 67 πήρε και πτυχίο νομικής, μαζί με την άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Σήμερα, παραμένει το ίδιο δραστήριος, έχοντας λογαριασμούς στο TikTok, το Instagram και το Facebook και ενημερώνει με posts για την καθημερινότητα του.

Όπως λέει ο Δρ. Τάκερ: «η σύνταξη είναι ο εχθρός της μακροζωίας»

Όπως τονίζει, έρευνες δείχνουν συσχέτιση μεταξύ της συνταξιοδότησης και της αυξημένης γνωστικής έκπτωσης γι' αυτό δεν έχει ακόμη συνταξιοδοτηθεί. Το άρθρο που έγραψε πρόσφατα στο cnbc, περιέχει όλες τις απαντήσεις στην ερώτηση που δέχεται διαρκώς: πώς διατηρεί «κοφτερό» το μυαλό του μέχρι αυτήν την ηλικία. Για αρχή «χρειάζονται καλά γονίδια και λίγη τύχη». Υπάρχει όμως, και κάτι που όλοι μπορούμε να εφαρμόσουμε: να κρατάμε το μυαλό μας μονίμως απασχολημένο: στη δουλειά, την ψυχαγωγία, τις κοινωνικές μας σχέσεις.

Ο ίδιος χρησιμοποιεί τρεις καθημερινές τελετουργίες για να ενισχύσει την υγεία του εγκεφάλου του στα 101

1. Πηγαίνει κανονικά στη δουλειά

Όπως περιγράφει: «Ονομάστηκα ως ο γηραιότερος ασκούμενος γιατρός στον κόσμο από το Παγκόσμιο Ρεκόρ Γκίνες. Η σύζυγος μου Σάρα εξακολουθεί να δουλεύει ως ψυχαναλύτρια και ψυχίατρος, στα 89 της. Η δουλειά μου απαιτεί να αναθεωρώ μια σειρά από ιατρικά θέματα και να σκέφτομαι τα προβλήματα. Το να ενημερώνομαι για τις τελευταίες εξελίξεις στη νευρολογία κρατά τον εγκέφαλό μου απασχολημένο. Ο εθελοντισμός, η ενασχόληση με ένα χόμπι και η εκμάθηση νέων δεξιοτήτων μπορούν να προσφέρουν επίσης, μεγάλη πνευματική τόνωση. Στις αρχές της δεκαετίας του '60, για παράδειγμα, παρακολούθησα τη νομική με νυχτερινά μαθήματα, αφού ήμουν γιατρός πλήρους απασχόλησης. Πέρασα τις εξετάσεις στα 67 μου».

2. Παραμένει κοινωινκά ενεργός

Έρευνες έχουν δείξει ότι οι ισχυρές σχέσεις μπορεί να βοηθήσουν στη διατήρηση της μνήμης και της γνωστικής μας λειτουργίας. «Δυστυχώς, στην ηλικία μου, πολλοί από τους πιο στενούς μου φίλους, μέλη της οικογένειάς μου και συνάδελφοι έχουν πεθάνει. Αλλά είμαι τυχερός που η δουλειά μου μού επέτρεψε να οικοδομήσω σχέσεις με νεότερους συναδέλφους. Η Σάρα και εγώ θέτουμε επίσης, ως προτεραιότητα να δειπνούμε με άτομα στην κοινότητά μας. Τουλάχιστον δύο φορές την εβδομάδα, τρώμε με την κόρη μου και τον άντρα της και τον γιο μου και τη γυναίκα του. Απολαμβάνουμε και να δοκιμάζουμε νέα εστιατόρια με φίλους και συναδέλφους», περιγράφει.

3. Διαβάζει για ψυχαγωγία.

"Όταν δεν διαβάζω για τις τελευταίες εξελίξεις και θεραπείες στη νευρολογία, μου αρέσει να διαβάζω βιογραφίες και αστυνομικές ιστορίες. Το να "βυθιστείτε" σε ένα καλό βιβλίο, μυθιστόρημα ή μη, απαιτεί από τον εγκέφαλό σας να επεξεργαστεί ένα μεγάλο μέρος νέων πληροφοριών. Πιστεύω ότι αυτό είναι το κλειδί για να διατηρείς το μυαλό σου κοφτερό».