UPDATE #NOW

Πυρκαγιές στη Χαβάη: 53 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι - O Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής


JTeam

11 Αυγούστου 2023

Πυρκαγιές στη Χαβάη: 53 νεκροί, χιλιάδες άστεγοι - O Μπάιντεν κήρυξε την περιοχή σε κατάσταση φυσικής καταστροφής
Εικόνες αποκάλυψης θυμίζουν οι εικόνες σε μια περιοχή που κηρύχθηκε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής

Οι καταστροφικές πυρκαγιές που πλήττουν τη Χαβάη και σχεδόν έσβησαν από τον χάρτη την πόλη Λαχάινα, στοιχίζοντας τη ζωή σε τουλάχιστον 53 ανθρώπους, άφησαν επίσης πίσω τους «χιλιάδες» άστεγους, έκανε γνωστό το βράδυ της Πέμπτης ο κυβερνήτης του αρχιπελάγους αυτού των ΗΠΑ.

«Θα χρειαστεί να στεγάσουμε χιλιάδες ανθρώπους», εξήγησε ο Τζος Γκριν, υπογραμμίζοντας πως σε αυτό το αρχικό στάδιο οι αρχές επιδιώκουν να κλείσουν κάπου «2.000 δωμάτια» για να καλύψουν τις ανάγκες, επικοινωνώντας με ξενοδοχεία στα νησιά. Κάλεσε εξάλλου όσους πολίτες έχουν τη δυνατότητα να φιλοξενήσουν πυροπαθείς να δείξουν γενναιοδωρία.

Σε έκτακτη φυσική καταστροφής η περιοχή

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κήρυξε σε κατάσταση φυσικής καταστροφής τη Χαβάη μετά τον φονικό απολογισμό με τους τουλάχιστον 36 νεκρούς από τις πυρκαγιές που κατέστρεψαν ολοσχερώς τουριστικό θέρετρο στο Μάουι.

Με την κήρυξη της περιοχής στη Χαβάη σε κατάσταση φυσικής καταστροφής αποδεσμεύονται σημαντικοί ομοσπονδιακοί πόροι που «θα τεθούν στη διάθεση των πληγέντων στην κομητεία του Μάουι» εξήγησε ο Λευκός Οίκος στην ανακοίνωση που εξέδωσε.

Με τους πόρους αυτούς θα χρηματοδοτηθούν μεταξύ άλλων οι προσπάθειες διάσωσης και ανοικοδόμησης του νησιού, όπου η τουριστική πόλη Λαχέινα, η παλαιά πρωτεύουσα του βασιλείου της Χαβάης, ουσιαστικά ισοπεδώθηκε. Οι πληγέντες θα μπορούν να κάνουν αίτηση για να τους χορηγηθεί προσωρινή κατοικία ή για να λάβουν χρήματα με τα οποία θα επιδιορθώσουν τα σπίτια τους. Οι επιχειρήσεις θα ενταχθούν επίσης σε προγράμματα ανάκαμψης. Ο Μπάιντεν τηλεφώνησε και στον κυβερνήτη της Χαβάης Τζος Γκριν και του εξέφρασε τα συλλυπητήριά του για τις ζωές που χάθηκαν και τις καταστροφές κατοικιών.

Να σημειωθεί πως οι πυρκαγιές ξεκίνησαν το βράδυ της Τρίτης και πήραν διαστάσεις λόγω των ισχυρών ανέμων του τυφώνα Ντόρα, που απείχε εκατοντάδες χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Χαβάης.