UPDATE #NOW

Φωτιές: Πώς να προστατευτείς από τα επικίνδυνα σωματίδια


JTeam

23 Αυγούστου 2023

Φωτιές: Πώς να προστατευτείς από τα επικίνδυνα σωματίδια
Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική, σύμφωνα με τους ειδικούς

Η Ελλάδα καίγεται, ξανά. Άνθρωποι χάνουν τις ζωές τους, τραυματίζονται, καλούνται να προσαρμοστούν σε μία νέα, τρομακτική πραγματικότητα που ενδεχομένως θα καθορίσει τη ζωή τους για πάντα. Η φωτιά καταστρέφει τεράστιες δασικές εκτάσεις και οικοσυστήματα, κι όσοι δεν πλήττονται άμεσα από την πυρκαγιά – εκείνοι που έχουν τη στοιχειώδη ενσυναίσθηση, τουλάχιστον - παρακολουθούν αναζητώντας τρόπους να βοηθήσουν.

Παράλληλα, ο αέρας μεταφέρει χιλιόμετρα μακριά στάχτη και σωματίδια καπνού. Κι η σωματιδιακή ρύπανση, όπως ονομάζεται, απειλεί τη δημόσια υγεία. Παρακάτω, θα δεις πώς να προστατευτείς.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο διευθυντής του Εθνικού Αστεροσκοπείου, Νίκος Μιχαλόπουλος, εξήγησε ότι η χρήση μάσκας είναι απαραίτητη, καθώς τα αιωρούμενα σωματίδια είναι πολύ λεπτά κι αυτό τα κάνει επικίνδυνα αφού μπορούν να εισχωρήσουν μέχρι τον εγκέφαλο.

Στον χάρτη που αποτυπώνονται οι μετρήσεις από 11 αισθητήρες του Εθνικού Αστεροσκοπείου η Πετρούπολη έχει τη μεγαλύτερη επιβάρυνση, διότι από το βράδυ της Τρίτης οι συγκεντρώσεις σωματιδίων δεν έχουν πέσει κάτω από τα 100 μικρογραμμάρια. Συνίσταται, λοιπόν, οι κάτοικοι να μένουν σπίτι, με διαρκή λειτουργία κλιματισμού ειδικά εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες. Επίσης, καλό είναι να αποφεύγουν δραστηριότητες όπως τρέξιμο.

Μιλώντας στην εκπομπή Κοινωνία Ώρα Mega, ο επίκουρος καθηγητής της Ιατρικής Σχολής ΕΚΠΑ, Γκίκας Μαγιορκίνης, τόνισε πως τα άτομα που αντιμετωπίζουν αναπνευστικά προβλήματα είναι τα πιο ευάλωτα στην ατμόσφαιρα που επικρατεί λόγω των πυρκαγιών.

«Γενικά είναι δύσκολο σε τέτοιες συνθήκες ατμοσφαιρικές να προστατευτούν οι άνθρωποι. Καλό είναι να απομακρυνθούν οι άνθρωποι που έχουν χρόνια προβλήματα υγείας, όπως αναπνευστικά προβλήματα, χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια και καρδιαγγειακά νοσήματα. Λογικά σε τέτοια γεγονότα αναμένεται και αύξηση στη θνησιμότητα στο λεκανοπέδιο από τέτοια νοσήματα», σημείωσε.

Ακριβώς όπως ο Νίκος Μιχαλόπουλος, συμβουλεύει τους πολίτες να μείνουν και να κλείσουν τα παράθυρα. «Επειδή είναι υψηλή η θερμοκρασία, αυτό θα επιτείνει τα προβλήματα. Σε αυτά τα θέματα καλό θα είναι να βρίσκονται σε χώρους με κλιματισμό και σε κλειστούς χώρους».