Οι γυναίκες έχουν εθιστεί στη λεκτική βία των αντρών. Αυτό το νέο, επικίνδυνο trend το αποδεικνύει
Στεφανία Παπαδημητρίου
10 Σεπτεμβρίου 2023
«Μου ρουφάς την ενέργεια», τον ακούς να σου ψιθυρίζει. Πίσω του έχει μία μεγάλη τηλεόραση και βλέπεις το παιχνίδι που έπαιζε. «Σε βλέπω και αυτόματα εξοργίζομαι».
Δεν είναι άγνωστος – είναι το αγόρι σου και σου μιλάει με τον χειρότερο τρόπο. Σου λέει ότι δεν είσαι αρκετά καθαρή, άχρηστη κι ανίκανη να μείνεις σε μία δουλειά, σε βρίζει που τον αποσπάς από το video game. Το τελευταίο είναι που τον εξόργισε. Κι όχι, δεν αναφερόμαστε σε κάποια ανάμνηση από τα εφηβικά σου χρόνια, ούτε πρόκειται για βίντεο που εξηγεί τα σημάδια λεκτικής κακοποίησης. Είναι ASMR βίντεο «κακοποιητικού συντρόφου», τη νέα δημοφιλή τάση στο YouTube και το TikTok που είναι πολύ πιο επικίνδυνη απ’ όσο τολμάς να σκεφτείς.
Τα σενάρια είναι πολλά και ποικίλλουν. Μπορεί να σε κακοποιεί λεκτικά επειδή γύρισες αργά σπίτι, να έψαξε το κινητό σου και να βρήκε ότι τον απατάς, να σου ζητά συγγνώμη που σε χτύπησε «κατά λάθος» όταν τσακωνόσασταν. Σε υποτιμά, σε μειώνει, σε προσβάλλει – πάντα χαμηλόφωνα.
Όταν φέρνεις στο μυαλό σου το ASMR, σίγουρα δεν σκέφτεσαι το παραπάνω. Σκέφτεσαι creators που αγγίζουν το μικρόφωνο με τα μακριά νύχια τους ή που μασούν δυνατά το φαγητό τους, που διηγούνται ιστορίες – όλα τους, έχουν σκοπό να σε χαλαρώσουν. Γιατί να θέλει κανείς να ακούει να τον κακοποιούν;
Ο Μαρκέλ Γιανγκ είναι 17, κάνει τέτοια βίντεο εδώ και ένα τρίμηνο, έχει πάνω από 250 χιλιάδες views και το 98% του κοινού του, είναι γυναίκες. Οι περισσότερες, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι θύματα κακοποίησης κι ο ίδιος πιστεύει ότι το περιεχόμενο που παράγει «δεν προσπαθεί να παρουσιάσει την κακοποίηση ως κάτι φυσιολογικό, αλλά τις βοηθά να ξαναζήσουν το τραύμα».
@mannyasmr_ #asmrboyfriend #asmrboyfriendroleplay #toxicboyfriend #animeboyfriend#asmr#animeasmr #bfasmr #tsundereasmr #voiceacting #boyfriendroleplay#m4f ♬ original sound - Manny ASMR
Γυναίκες γράφουν στο Reddit ότι αυτό το είδος βίντεο τις κάνει να αισθάνονται ότι έχουν τον έλεγχο, καθώς μπορούν να κλείσουν το app ή την καρτέλα, σε αντίθεση με τα πραγματικά περιστατικά κακοποίησης. Άλλες, αισθάνονται ενθουσιασμό όταν ακούν τη συγγνώμη στο τέλος. «Μερικές φορές, κάνω και βίντεο που το αγόρι δεν ζητά συγγνώμη και στα σχόλια βλέπω ότι το κοινό δυσαρεστείται λιγάκι, ενώ άλλες γράφουν “το αξίζω, είμαι άχρηστη”», είπε ο Γιανγκ στο Dazed.
Η ειδικός στην έμφυλη βία και καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο του Άρκανσας, Μαρία Σκαπτούρα, θεωρεί ότι η πατριαρχία κι ο μισογυνισμός που βρίσκονται στα θεμέλια της κοινωνίας μας είναι που κάνουν τους νέους να ρομαντικοποιούν την κακοποιητική συμπεριφορά. Μας μαθαίνουν από νωρίς ότι η κακοποιητική συμπεριφορά των αγοριών κρύβει πίσω της την έλξη και, σε συνδυασμό με την πατριαρχία που μας λέει από πάντα να διεκδικούμε την προσοχή των ανδρών, έχουμε την παραγωγή content που εξιδανικεύει την κακοποίηση. «Είναι η τέλεια καταστροφή», σημειώνει.
Κάτω από βίντεο με τίτλο «Κακοποιητικό αγόρι σε χτυπά και δεν το μετανιώνει», υπάρχει το εξής σχόλιο: «Είναι τόσο λάθος αλλά κατά κάποιον τρόπο, θέλω μία τέτοια σχέση για να νιώσω ζωντανή».
Τα πάντα – από τα βιβλία και τις ταινίες, μέχρι την οικογένειά μας – έχουν στοιχεία που ενθαρρύνουν τέτοιες συμπεριφορές. Ξέρουμε ότι σε πολλές αρέσουν οι serial killers. Ξέρουμε πόσες είναι εκείνες που, στην εφηβεία τους, θεωρούσαν ότι θα διορθώσουν τον σκοτεινό, μυστηριώδη τύπο και μεγαλώνοντας κατάλαβαν ότι επρόκειτο περί τσαρλατάνου. Και ξέρουμε, σε μία εποχή που η γυναικοκτονία ανήκει στο καθημερινό μας λεξιλόγιο, ότι το πρόβλημα είναι πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο θα μπορούσαμε να φανταστούμε.