UPDATE #NOW

Σεισμός στο Μαρόκο: Μωρό γεννήθηκε λίγα λεπτά πριν την ισχυρή δόνηση - Οι πρώτες δραματικές ώρες σε σκηνή


JTeam

11 Σεπτεμβρίου 2023

Σεισμός στο Μαρόκο: Μωρό γεννήθηκε λίγα λεπτά πριν την ισχυρή δόνηση - Οι πρώτες δραματικές ώρες σε σκηνή
Η οικογένεια εγκατέλειψε το νοσοκομείο σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό και κατέληξε να μένει σε σκηνή από τον φόβο των μετασεισμών

Ο αριθμός των νεκρών μετά τον σεισμό των 7 Ρίχτερ που έπληξε την περιοχή του Μαρόκου, νοτιοδυτικά της πόλης του Μαρακές, διαρκώς αυξάνεται. Στην τελευταία του ανακοίνωση το υπουργείο Εσωτερικών κάνει αναφορά για 2.497 νεκρούς και 2.476 τραυματίες.

Μέσα στον όλεθρο που επικρατεί αυτά τα 24ωρα, και συγκεκριμένα λίγα λεπτά πριν την φονικό σεισμό, η Χαντίτζα έφερε στη ζωή το παιδί της. Η ίδια γέννησε το βράδυ της Παρασκευής σε νοσοκομείο του Μαρακές, αλλά αναγκάστηκε να πάρει το βρέφος και να φύγει τρεις ώρες μετά τη γέννα, καθώς το νοσοκομείο δεν είχε σταθερή δομή, ωστόσο υπήρχαν φόβοι για τους μετασεισμούς.

Η οικογένεια αναγκάστηκε να φύγει από το νοσοκομείο σχεδόν αμέσως μετά τον τοκετό και κατέληξε να μένει σε σκηνή στην άκρη του δρόμου

Η Khadija και ο σύζυγός της έφυγαν από το νοσοκομείο με το μωρό, προσπάθησαν να βρουν ταξί για να πάνε σπίτι τους, αλλά στη διαδρομή ενημερώθηκαν πως οι δρόμοι είχαν κλείσει λόγω κατολισθήσεων. Έτσι, η οικογένεια δεν μπόρεσε να φτάσει εκεί που μένει, στο Ταντάρτ, περίπου 65 χιλιόμετρα από το Μαρακές, και έτσι όλοι μαζί μένουν σε μια σκηνή, σε πρόχειρο καταυλισμό που έχει στηθεί στο Ασνί από τους πληγέντες.

Η μητέρα καταγγέλλει πως «δεν έχει λάβει καμία βοήθεια από τις αρχές» ενώ από το Σάββατο έχουν καταφέρει να προμηθευτούν τα πολύ βασικά, όπως μια αλλαξιά ρούχα για το μωρό. «Δεν έχω λάβει καμία βοήθεια από τις αρχές», τόνισε η Χαντίτζα κρατώντας το μωρό της, ενώ προστατεύεται από τον δυνατό ήλιο κάτω από ένα κομμάτι μουσαμά. «Ζητήσαμε από μερικούς κατοίκους σε αυτό το χωριό να μας δώσουν κουβέρτες, για να έχουμε κάτι να καλυφθούμε». Σύμφωνα με φιλικά πρόσωπα, το σπίτι τους έχει υποστεί σοβαρές ζημιές και δεν γνωρίζουν αν μπορούν να ξαναμείνουν σε αυτό.

«Ζητήσαμε από τον κόσμο κουβέρτες για να έχουμε κάτι να σκεπαστούμε. Έχουμε μόνο τον θεό»

Η μάχη με τον χρόνο για να εντοπιστούν κι άλλοι επιζώντες συνεχίζεται ενώ οι ίδιοι προσπαθούν να προσφέρουν βοήθεια στους εκατοντάδες άστεγους, τα σπίτια των οποίων μετατράπηκαν σε σωρούς από ερείπια, 48 ώρες και πλέον μετά τον σεισμό που άφησε πίσω περίπου 2.500 νεκρούς.