UPDATE #NOW

Πάμπλο Νερούδα: Τα σοφά λόγια του “ποιητή του έρωτα” πάντα θα μας συγκινούν


JTeam

23 Σεπτεμβρίου 2023

Πάμπλο Νερούδα: Τα σοφά λόγια του “ποιητή του έρωτα” πάντα θα μας συγκινούν
Σαν σήμερα, έφυγε από τη ζωή ο νομπελίστας ποιητής Πάμπλο Νερούδα που μας έμαθε ότι “μπορείς να κόψεις όλα τα λουλούδια, αλλά δεν μπορείς να εμποδίσεις την Άνοιξη να ‘ρθει…”

Σαν σήμερα, στις 23 Σεπτεμβρίου το 1973, έφυγε από τη ζωή ο Πάμπλο Νερούδα. Ο Ρικάρδο Νεφταλί Ρέγιες Μπασοάλτο, όπως ήταν το κανονικό του όνομα, ήταν Χιλιανός συγγραφέας και ποιητής, κάτοχος Νόμπελ Λογοτεχνίας.

Η μητέρα του πέθανε από φυματίωση σχεδόν κατευθείαν μετά την γέννηση του και έτσι μεγάλωσε με τον πατέρα του, ο οποίος όμως δεν ενθάρρυνε την συγγραφική του ενασχόληση. Αυτό δεν σταμάτησε τον Πάμπλο από το να κυνηγήσει τα όνειρα του και σε ηλικία μόλις 10 ετών να ξεκινήσει να γράφει ποιήματα, που στην συνέχεια δημοσίευσε στο περιοδικό La Mañana.

Στο καινούριο κεφάλαιο της ζωής του ως σπουδαστής Γαλλικής φιλολογίας, εκδίδει δύο ποιητικές συλλογές, το Crepusculario (Ηλιοβασιλέματα), το 1923, και το Veinte poemas de amor y una cancion desesperada (Είκοσι ερωτικά ποιήματα και ένα απελπισμένο άσμα), το 1924. Μέχρι τότε έγραφε ως Ρικάρδο αλλά κατάλαβε πως χρειαζόταν ένα πιο καλλιτεχνικό όνομα. Έτσι, το 1924 αρχίζει να χρησιμοποιεί το ψευδώνυμο Πάμπλο Νερούδα, εμπνευσμένο από τον Τσέχο συγγραφέα και ποιητή Γιαν Νερούντα.

Διάβασε περισσότερα στο monopoli.gr