UPDATE #NOW

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στα σύννεφα


JTeam

30 Σεπτεμβρίου 2023

Επιστήμονες εντόπισαν για πρώτη φορά μικροπλαστικά στα σύννεφα
Όταν τα μικροπλαστικά φτάσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως, υποβαθμίζονται, συμβάλλοντας στα αέρια του θερμοκηπίου

Προς έκπληξη όλων, μια ομάδα επιστημόνων εντόπισε για πρώτη φορά μικροπλαστικά στα σύννεφα, υποστηρίζοντας πως έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν τα κατά τόπους κλίματα που επικρατούν σε διάφορα μέρη του πλανήτη.

Για την ακρίβεια, Ιάπωνες επιστήμονες ανέβηκαν στο όρος Φούτζι και το όρος Ογιάμα προκειμένου να συλλέξουν δείγματα νερού από την ομίχλη που καλύπτει τις κορυφές και έπειτα εφάρμοσαν σύγχρονες τεχνικές απεικόνισης στα δείγματα, ώστε να προσδιορίσουν τις φυσικές και χημικές ιδιότητές τους.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Environmental Chemistry Letters, και όπως διαπιστώθηκε, κάθε λίτρο νερού από σύννεφο που ελέγχθηκε, περιείχε από 6,7 έως 13,9 κομμάτια πλαστικού.

Η ομάδα ερευνητών πιστοποίησε εννέα διαφορετικά είδη πολυμερών και έναν τύπο καουτσούκ στα αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά, τα οποία κυμαίνονταν σε μέγεθος από 7,1 έως 94,6 μικρόμετρα.

«Αν το ζήτημα της "πλαστικής ατμοσφαιρικής ρύπανσης" δεν αντιμετωπιστεί δυναμικά, η κλιματική αλλαγή και οι οικολογικοί κίνδυνοι μπορεί να γίνουν πραγματικότητα, προκαλώντας μη αναστρέψιμη και σοβαρή περιβαλλοντική ζημιά στο μέλλον» προειδοποιεί ο επικεφαλής της έρευνας Χιρόσι Οκότσι του Πανεπιστημίου Ουασέντα

Όταν τα μικροπλαστικά φτάσουν στην ανώτερη ατμόσφαιρα και εκτεθούν στην υπεριώδη ακτινοβολία από το ηλιακό φως, υποβαθμίζονται, συμβάλλοντας στα αέρια του θερμοκηπίου, ανέφερε ο Οκότσι.

Ο όρος μικροπλαστικά αναφέρεται σε οποιοδήποτε πλαστικό σωματίδιο που είναι μικρότερο από 5 χιλιοστά. «Εξ όσων γνωρίζουμε, αυτή είναι η πρώτη αναφορά για αερομεταφερόμενα μικροπλαστικά σε νερό από σύννεφα», γράφουν οι επιστήμονες στην έρευνά τους.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τα μπουκάλια νερού μιας χρήσης, τα δοχεία για μεταφορά, τα κουτιά τροφίμων και τα περιβλήματα αποθήκευσης είναι παραδείγματα κοινών συσκευασιών τροφίμων με βάση το πλαστικό που περιέχουν μικροπλαστικά.

Επιπλέον η θέρμανση των τροφίμων σε πλαστική συσκευασία, οι μεγάλοι χρόνοι αποθήκευσης και ο τύπος πλαστικής συσκευασίας που χρησιμοποιεί ένα άτομο επηρεάζουν την ποσότητα των μικροπλαστικών και των επιβλαβών χημικών τους που μεταναστεύουν στα τρόφιμα.

Τα μικροπλαστικά χρησιμοποιούνται για να δώσουν στα πλαστικά τις επιθυμητές τους ιδιότητες, όπως η διαφάνεια, η ευελιξία και η ανθεκτικότητα. Ωστόσο, οι ειδικοί έχουν ταξινομήσει πολλές από αυτές τις χημικές ουσίες ως τοξικές και επιβλαβείς για την ανθρώπινη υγεία.