UPDATE #NOW

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Εκατοντάδες πλημμυροπαθή ζώα περιμένουν ακόμη το νέο τους σπίτι


JTeam

4 Οκτωβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα Ζώων: Εκατοντάδες πλημμυροπαθή ζώα περιμένουν ακόμη το νέο τους σπίτι
Instagram/ dogsvoice
Η οργάνωση στο Γαλάτσι, Dogs’ Voice, που καλείται εκ νέου να διαχειριστεί δεκάδες ζώα, μιλάει μέσα από αναρτήσεις της στο Instagram για μια καταστροφή τεράστια όπου πολλά ζώα που τα κατάφεραν και διασώθηκαν από τις πλημμύρες, αναζητούν ακόμη τα χέρια που θα τα συντροφεύσουν

Η Παγκόσμια Ημέρα Ζώων είναι μια καλή αφορμή και ευκαιρία για να επανεξετάσουμε και να επαναπροσδιορίσουμε τη σχέση μας με τη φύση και ειδικότερα με τα ζώα. Οι επιστήμονες υποστηρίζουν ότι πλέον ζούμε στην ανθρωπόκαινο εποχή που χαρακτηρίζεται από τη δραματική επίδραση του ανθρώπου στις διεργασίες της γης, το κλίμα και τα οικοσυστήματα.

Ελάχιστος χώρος στον πλανήτη μας έχει μείνει ανεπηρέαστος από τις ανθρώπινες δραστηριότητες γεγονός που έχει κρίσιμες επιπτώσεις στην άγρια ζωή. Στη χώρα μας, οι πυρκαγιές στη Δαδιά και η απώλεια της αποικίας του μαυρόγυπα έφεραν στο προσκήνιο τις καταστροφικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στην άγρια πανίδα. Οι πλημμύρες από την κακοκαιρία Daniel, είχαν ως συνέπεια, δεκάδες ζώα από τις πλημμυροπαθείς περιοχές να είναι μέχρι σήμερα χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και φυσικά φιλοξενία.

Η Dogs’ Voice έχει έρθει για μία ακόμη φορά αντιμέτωπη με την σκληρή παραγματικότητα. Η οργάνωση στο Γαλάτσι, που καλείται εκ νέου να διαχειριστεί δεκάδες ζώα, μιλάει μέσα από αναρτήσεις της στο Instagram για μια καταστροφή τεράστια όπου «πολλά ζώα δεν τα κατάφεραν, άλλα έχουν διασωθεί και είτε καταστράφηκε ολοσχερώς το καταφύγιο τους, είτε μεταφέρθηκαν από εθελοντές σε λιγότερο επικίνδυνο για τη ζωή τους μέρος».

Η Rea για παράδειγμα, είναι σκυλάκι που διασώθηκε από το Διμίνι Βόλου και το καταφύγιο που καταστράφηκε ολοσχερώς λόγω της πλημμύρας. Όπως γράφει το Dog's Voice: «Πολύ φιλική με άλλα ζώα, με ανθρώπους; υπερβολικά! Κάθε φορά που προαυλίζεται στον σταθμό και την χαϊδεύουμε, σιγοκλαίει, σαν να μας λέει ευχαριστώ. Λατρεύει την ανθρώπινη παρουσία και είναι πολύ διακριτική. Κυρία θα την χαρακτηρίζαμε. Λίγα λόγια από τα 2 κορίτσια του καταφυγίου που έχουν κάνει τα πάντα γι’αυτά τα σκυλάκια τόσα χρόνια: «Έχουμε 37 σκυλάκια απο το Διμίνι Βόλου, ενήλικα, υγιή με πολύ αγάπη να δώσουν. Δυστυχώς το καταφύγιο δεν θα ξαναφτιαχτεί στο ίδιο σημείο καθώς πάνω που άρχισαν οι διαδικασίες αναδόμησης, ξαναπλημμύρισε και έχει τώρα γίνει ένα με το ποτάμι. Τα σκυλάκια αυτά δεν έχουν που να γυρίσουν και ζητάμε αγκαλιές, σπιτικά και καρδιές να ανοίξουν. Θα το προσπαθήσουμε και θα το καταφέρουμε γιατί το πιστεύουμε! Ας ξεκινήσουμε απο το βασικό, το matching ! Human and doggo buddying! Μπορείς από σήμερα να μας στείλεις μήνυμα για να κλείσουμε ένα ραντεβού γνωριμίας με την Rea ή με οποιοδήποτε άλλο σκυλάκι.
Πάμε να ανοίξουμε τις αγκαλιές μας γι’αυτά τα υπέροχα πλάσματα. Φιλοξένησε, υιοθέτησε ένα ζώο σε ανάγκη και θα αλλάξει η ζωή σου προς το καλύτερο! *Τα κτηνιατρικά έξοδα της Rea καλύφθηκαν από την ευγενική δωρεά της #Beiersdorf Hellas και είμαστε απέραντα ευγνώμονες για αυτό!».

Όλα αυτά τα ζώα ήταν πραγματικά αδύνατο, για την υγεία τους κυρίως, να επιβιώσουν στις πλημμυροπαθείς αυτές περιοχές. Γι’ αυτό σε συνεργασία με τα τοπικά σωματεία από την Καρδίτσα, το Βόλο και τα Φάρσαλα, έγιναν αμέσως προσπάθειες μεταφοράς τους στον σταθμό διαχείρισης που έχει στηθεί όλο αυτόν τον καιρό από την οργάνωση.

Είναι σημαντικό πως ο σταθμός έχει ήδη προσφέρει στα ζώα που υποδέχθηκε, πλήρη κτηνιατρική περίθαλψη, αξιολόγηση από εκπαιδευτές, με επιχειρησιακό πλάνο κάποια από τα ζώα για μεταφορά σε φιλοξενίες με προοπτική υιοθεσίας και τα υπόλοιπα για επιστροφή στο καταφύγιο που φροντίζονταν όταν αποκατασταθούν οι ζημιές.

Πολλά από τα ζώα που μεταφέρονται στα καταφύγια, είναι στον δρόμο με άμεσο κίνδυνο την υγεία τους. Η ανάγκη να βρουν το νέο τους σπίτι, είναι πολύ μεγάλη καθώς ψάχνουν τα χέρια που θα προσφερθούν για υιοθεσία.