UPDATE #NOW

Ο Σεπτέμβριος του '23 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ


JTeam

5 Οκτωβρίου 2023

Ο Σεπτέμβριος του '23 ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί ποτέ
pexels
Νέο ρεκόρ θερμοκρασίας το 2023

O Σεπτέμβριος του 2023 ήταν ο πιο θερμός Σεπτέμβριος που έχει καταγραφτεί ποτέ σε παγκόσμια κλίμακα» και έσπασε το προηγούμενο ρεκόρ με εντυπωσιακή διαφορά, συνεχίζοντας τη σειρά των παγκόσμιων μηνιαίων ρεκόρ που άρχισε τον Ιούνιο, σύμφωνα με το ευρωπαϊκό παρατηρητήριο Copernicus.

Με τη μέση θερμοκρασία να φθάνει τους 16,38° Κελσίου στην επιφάνεια σε όλο τον κόσμο, ο περασμένος μήνας παρουσίασε «ανωμαλία άνευ προηγουμένου», ξεπερνώντας κατά 0,5° Κελσίου το προηγούμενο ρεκόρ, το οποίο είχε διαπιστωθεί τον Σεπτέμβριο του 2020.

Ο Σεπτέμβριος του 2023 είναι κατά «1,75° Κελσίου θερμότερος από τον μέσο όρο του Σεπτεμβρίου την περίοδο 1850-1900», την προβιομηχανική περίοδο αναφοράς, προτού αρχίσει το ανθρωπογενές φαινόμενο του θερμοκηπίου, σύμφωνα με την υπηρεσία κλιματικής αλλαγής Κοπέρνικος (C3S). Ο περασμένος μήνας ήταν κατά έναν ολόκληρο βαθμό Κελσίου θερμότερος από ό,τι την περίοδο από το 1991 ως το 2020.

Το 2023 εξάλλου οδεύει να γίνει το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στα χρονικά. Η θερμοκρασία το τρέχον έτος οδεύει να είναι 1,4° Κελσίου πάνω από τη μέση της προβιομηχανικής εποχής. Με άλλα λόγια, θα είναι μόλις 0,1° Κελσίου κάτω από τον στόχο της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, που είχε σκοπό η αύξηση της θερμοκρασίας να περιοριστεί στον 1,5° Κελσίου μέχρι το τέλος του αιώνα.

«Δυο μήνες πριν από την COP28», την παγκόσμια σύνοδο για το κλίμα του ΟΗΕ, «η αίσθηση του επείγοντος για την ανάληψη φιλόδοξης δράσης για το κλίμα δεν ήταν ποτέ πιο κρίσιμη», τόνισε η Σαμάνθα Μπέρτζες, υποδιευθύντρια του C3S, σύμφωνα με το δελτίο Τύπου το οποίο έδωσε στη δημοσιότητα η ευρωπαϊκή υπηρεσία.

Να σημειωθεί ότι στις 4 Ιουλίου, η παγκόσμια θερμοκρασία έφτασε τους 17.18 βαθμούς Κελσίου, αγγίζοντας την υψηλότερη τιμή της ως τώρα. Δύο ημέρες μετά, στις 6 Ιουλίου, ξανασπάσαμε το ρεκόρ, αγγίζοντας τους 17,2 βαθμούς Κελσίου. Το ίδιο ρεκόρ, αυτό της υψηλότερης θερμοκρασίας, σημειώνεται σε πολλά κράτη (στην Ελλάδα, η Κυριακή 23 Ιουνίου αναμένεται να είναι η θερμότερη μέρα των τελευταίων πέντε ετών), με περιβαλλοντολόγους να εκτιμούν ότι το 2023 θα είναι η θερμότερη χρονιά της ιστορίας.

Ακολουθεί συνοπτικά η επίδραση της κλιματικής αλλαγής στον κόσμο. Διαβάζοντας τα στοιχεία, ας έχουμε στον νου μας ότι οι ειδικοί προειδοποιούν εδώ και χρόνια - κι όχι απλώς προειδοποιούν, αλλά τονίζουν πως αν η αύξηση της παγκόσμιας θερμοκρασίας δεν περιοριστεί στον ενάμιση βαθμό Κελσίου σε σχέση με την προβιομηχανική εποχή, οι συνέπειες θα είναι (ακόμη πιο) καταστροφικές.

  • ΗΠΑ, Βιετνάμ, Πολωνία, Ισπανία, Λετονία, Μιανμάρ, Πορτογαλία, Λευκορωσία, Ολλανδία και Ταϊλάνδη είναι μόλις μερικές από τις χώρες που φέτος έσπασαν ρεκόρ θερμοκρασίας.
  • Ο Απρίλιος 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας της ιστορίας για ολόκληρο το νότιο ημισφαίριο της Γης.
  • Σε παγκόσμιο επίπεδο, ο Μάρτιος 2023 ήταν ο δεύτερος θερμότερος Μάρτιος που έχει καταγραφεί ποτέ. Συγκεκριμένα, οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά πολύ τον μέσο όρο στη βόρεια Αφρική, τη νοτιοδυτική Ρωσία και το μεγαλύτερο μέρος της Ασίας, ενώ τον μέσο όρο ξεπέρασε και η θερμοκρασία στη Βόρεια Αμερική, την Αργεντινή και τα γειτονικά της κράτη, το μεγαλύτερο μέρος της Αυστραλίας και την ακτογραμμή της Ανταρκτικής.
  • Τον Απρίλιο, η θερμοκρασία του ωκεανού αυξήθηκε κατά 0.86 βαθμούς Κελσίου, για πρώτη φορά μετά από χρόνια.
  • Ο Ιούνιος 2023 ήταν ο θερμότερος μήνας για το Βιετνάμ, με 44.1 βαθμούς Κελσίου, αλλά και τη Μιανμάρ με 43.8 βαθμούς Κελσίου.
  • Καύσωνες, πλημμύρες, πυρκαγιές και ξηρασία, όλα τους άρρηκτα συνδεδεμένα με την κλιματική αλλαγή, θα συμβαίνουν όλο και συχνότερα, επηρεάζοντας έναν διαρκώς αυξανόμενο αριθμό ανθρώπων.
  • Ως το 2070, περίπου 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι θα ζουν σε συνθήκες ακραίας ζέστης. Αυτό σημαίνει ότι θα πρέπει να προσαρμοστούμε σε νέες συνθήκες.