Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού: To 2023, το 25% των παιδιών ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας
JTeam
20 Νοεμβρίου 2023
Σίγουρα έχεις πει, κάποια στιγμή στη ζωή σου, ότι θα ήθελες να ξαναγινόσουν παιδί – όχι με τη ρομαντική έννοια, αλλά επειδή θα είχες λυμένα όλα τα προβλήματά σου. Θα υπήρχες για να περνάς καλά. Άλλος θα μαγείρευε, άλλος θα ετοίμαζε τα ρούχα σου, δεν θα είχες ευθύνες για τίποτα και μοναδικό σου άγχος θα ήταν οι βαθμοί του σχολείου.
Το 2023, η πραγματικότητα των παιδιών δεν είναι αυτή που νομίζεις. Σύμφωνα με τον Δείκτη KidsRights Index, το παρόν και το μέλλον τους βρίσκονται σε κρίση, καθώς βάλλονται από παντού. Πόλεμοι, φτώχεια, κλιματική αλλαγή είναι μόνο μερικά από τα προβλήματα που καλούνται να αντιμετωπίσουν.
Με αφορμή τη σημερινή Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού, θα δούμε πως είναι στ’ αλήθεια τα πράγματα.
- Πολλαπλές κρίσεις άνευ προηγουμένου
Ένα στα τέσσερα παιδιά ζει κάτω από το όριο της φτώχειας, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής, των πολέμων, των αυξημένων τιμών και της πανδημίας. Ως αποτέλεσμα, αυξάνονται τα ποσοστά παιδική εργασίας –έχουν τριπλασιαστεί σε χώρες όπως η Λευκορωσία, η Κολομβία και η Βενεζουέλα.
Στην Ουκρανία, 7,5 εκατομμύρια παιδιά επηρεάζονται δυσανάλογα από τον πόλεμο, με πολλά να αναγκάζονται να φύγουν από τη χώρα τους.
Οι περιβαλλοντικές καταστροφές, όπως οι πλημμύριες στο Πακιστάν, το 2022, που κατέστρεψε 27.000 σχολεία, και οι φετινοί σεισμοί στην Τουρκία και τη Συρία, στερούν στα παιδιά θεμελιώδη δικαιώματα.
Όσον αφορά στην υγεία τους, εξαιτίας της πανδημίας, οι εμβολιασμοί πήγαν μία δεκαετία πίσω, με 67 εκατομμύρια παιδιά να μην μπορούν να κάνουν εμβόλια ρουτίνας.
Ο Δείκτης για τα Παιδικά Δικαιώματα εξέτασε τους πυλώνες: Ζωή, Υγεία, Εκπαίδευση, Ασφάλεια, Περιβάλλον που τους παρέχει ευκαιρίες. Από τα 193 κράτη που εξέτασε, ούτε ένα δεν πήρε καλή βαθμολογία για τους πρώτους τέσσερις. Τα περισσότερα πήραν «μέτρια» ή «χαμηλή». Όταν προστέθηκε και το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής στην εξίσωση, οι χώρες που βρέθηκαν χαμηλότερα στη συνολική κατάταξη ήταν το Νότιο Σουδάν, το Αφγανιστάν και το Τσαντ, ενώ το καλύτερο σκορ είχαν η Ισλανδία, το Λουξεμβούργο και η Φινλανδία.
Ο πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανίας ήταν καταστροφικός για τη δεύτερη, με 7,5 εκατομμύρια παιδιά να πληρώνουν το μεγαλύτερο τίμημα και τη UNICEF να προβλέπει ότι τουλάχιστον 1,6 εκατομμύριο από αυτά θα αναγκαζόταν να φύγει από τη χώρα. Επίσης, υπολογίζεται ότι τουλάχιστον 1,5 εκατομμύριο παιδιά από την Ουκρανία θα χρειαστούν ψυχική στήριξη για να ξεπεράσουν το τραύμα του πολέμου.
Ο πόλεμος στο Σουδάν, ο οποίος ξέσπασε τον φετινό Απρίλιο, έφερε 8,5 εκατομμύρια παιδιά στο έλεος ανθρωπιστικής βοήθειας. Υπολογίζεται πως 1 στα 4 αγόρια και 1 στα 3 κορίτσια δεν έχουν πρόσβαση στην εκπαίδευση, ενώ όλα τους είναι πιθανότερο να γίνουν θύματα κακοποίησης και στρατολόγησης από ένοπλες ομάδες.
Ήδη, από το 2022, το καθεστώς των Ταλιμπάν έχει αφαιρέσει από τα κορίτσια το δικαίωμα στην εκπαίδευση. Πέρα από την έλλειψη γνώσεων και ενημέρωσης που συνεπάγεται αυτό, έχουν ήδη αυξηθεί οι παιδικοί γάμοι και η παιδική εργασία στη χώρα.
Ο αντίκτυπος της κλιματικής αλλαγής
Τα παιδιά 11 κρατών (Μπαγκλαντές, Κίνα, Ινδονησία, Αίγυπτος, Ινδία, Μεξικό, Πακιστάν, Φιλιππίνες, Δημοκρατία της Κορέας, Ταϊλάνδη και Βιετνάμ) καλούνται να προσαρμοστούν σε χειρότερες συνθήκες ζωής, εξαιτίας της κλιματικής κρίσης.