UPDATE #NOW

NASA: Έστειλε μήνυμα στη Γη μέσω λέιζερ από 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά


JTeam

23 Νοεμβρίου 2023

NASA: Έστειλε μήνυμα στη Γη μέσω λέιζερ από 16 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά
Unsplash/ NASA
Ένα ιστορικό εγχείρημα έλαβε χώρα πριν μερικές ημέρες

Η NASA κατάφερε μέσω του πειράματος Deep Space Optical Communications να στείλει μήνυμα στη Γη μέσα σε 50 δευτερόλεπτα από μια απόσταση 16 εκατομμυρίων χιλιομέτρων.

Το διαστημόπλοιο Psyche που είναι 10 εκατομμύρια μίλια μακριά, έστειλε το συγκεκριμένο μήνυμα σε 50 δευτερόλεπτα μέσω δέσμης λέιζερ, και ελήφθη από το τηλεσκόπιο Hale στην κομητεία του Σαν Ντιέγκο.

Μάλιστα, αυτό το κατόρθωμα που επιτεύχθηκε, χρησιμοποιώντας το πειραματικό σύστημα DSOC της NASA στο διαστημικό σκάφος Psyche, θα μπορούσε κάποια μέρα να επιτρέψει στους ανθρώπους να μεταδίδουν βιντεοκλήσεις στον Άρη.

Το συγκεκριμένο σύστημα λειτουργεί μέσω του παρατηρητηρίου στην Καλιφόρνια, με το Psyche να μπορεί με αυτόν τον τρόπο να προσανατολίσει τον πομποδέκτη του και να στρέψει το λέιζερ του σκάφους σε ένα χωριστό παρατηρητήριο, το οποίο μπορεί να αποκωδικοποιεί τα σήματα.

Οπτικές επικοινωνίες

Σύμφωνα με δημοσίευμα της New York Post, το συγκεκριμένο επίτευγμα πρόκειται για τη πιο μακρινή επίδειξη οπτικών επικοινωνιών που έγινε ποτέ, το οποίο οι ειδικοί ονόμασαν στις 14 Νοεμβρίου «πρώτο φως».

Όπως σημείωσε ο Τρούντι Κορτές, Διευθυντής Τεχνολογικών Επιδείξεων της NASA η επιτυχία του λέιζερ είναι πολύ σημαντική και βοηθάει στο να πλησιάσουμε σε βάθος τις διαστημικές εξερευνήσεις.

«Η επίτευξη του πρώτου φωτός είναι ένα από τα πολλά κρίσιμα ορόσημα του DSOC για τους επόμενους μήνες, ανοίγοντας το δρόμο για επικοινωνίες υψηλότερου ρυθμού δεδομένων, ικανές να στείλουν επιστημονικές πληροφορίες, εικόνες υψηλής ευκρίνειας και ροή βίντεο για να υποστηρίξουν το επόμενο γιγάντιο άλμα της ανθρωπότητας: την αποστολή ανθρώπων στον Άρη», σημείωσε.