UPDATE #NOW

Λίστα Έπσταϊν: Μπιλ Κλίντον, Ντόναλντ Τραμπ και Πρίγκιπας Άντριου στα ονόματα που ανακοινώθηκαν επίσημα


JTeam

4 Ιανουαρίου 2024

Λίστα Έπσταϊν: Μπιλ Κλίντον, Ντόναλντ Τραμπ και Πρίγκιπας Άντριου στα ονόματα που ανακοινώθηκαν επίσημα
Αναμένεται η ανακοίνωση πολλών ακόμη ονομάτων

Σήμερα τα ξημερώματα, δημοσιεύθηκαν επίσημα δικαστικά έγγραφα από την υπόθεση Έπσταϊν. Μόλις πέντε λεπτά αφότου αναρτήθηκαν online, «έπεσε» η ομοσπονδιακή ιστοσελίδα, πράγμα καθόλου τυχαίο. Αφενός, εκατομμύρια άνθρωποι ανά τον κόσμο έκαναν διαρκώς refresh, περιμένοντας την ανακοίνωση των ονομάτων των συνεργατών των Τζέφρι Έπσταϊν και Γκισλέιν Μάξγουελ, που βρέθηκαν ένοχοι για sex trafficking, με τον πρώτο να υπήρξε ένοχος και γαι απιδεραστία. Αφετέρου, η λίστα περιλαμβάνει επιφανή άτομα που σίγουρα δεν θέλουν να μαθευτούν τόσο η σχέση τους με τον Έπσταϊν, όσο και οι επισκέψεις τους στο νησί του.

Στα μέχρι πρότινος απόρρητα έγγραφα, τα οποία αποτελούνται από 943 σελίδες, αναφέρονται 180 ονόματα, με εκείνα των Ντόναλντ Τραμπ, Μπιλ Κλίντον και Πρίγκιπα Άντριου να συναντώνται συχνά.

Ένορκες καταθέσεις θυμάτων και μη, ενστάσεις, παρουσίαση αποδεικτικών στοιχείων - τα αρχεία που βγήκαν στη δημοσιότητα δεν είναι ο τρόπος του Έπσταϊν να «κάψει» ανθρώπους μετά τον θάνατο του, αλλά παρουσίαση καταστάσεων και προσώπων που όλοι γνώριζαν αλλά κανείς δεν ξεστόμιζε εκτός δικαστηρίου. Για παράδειγμα, σε email που εστάλη στις 10 Ιανουαρίου 2015, η Γκισλέιν Μάξγουελ έγραφε για τις κατηγορίες που αντιμετώπιζε ο Έπσταϊν και εξέφραζε την ανησυχία της για τις ερωτήσεις τύπου «ποια η σχέση μου με τον Κλίντον; Τον Άντριου και λοιπούς» που θα της έκαναν.

Σε άλλο αρχείο, από τον Ιούνιο του 2016, συζητούσαν για το ενδεχόμενο να καταθέσει ο «Ουίλιαμ Τζέφερσον Κλίντον» για «την προσωπική του σχέση» με τους Έπσταϊν και Μάξγουελ. Ο πρώην Πρόεδρος των ΗΠΑ θεωρείτο «πρόσωπο-κλειδί που μπορεί να δώσει πληροφορίες για τη στενή του σχέση με την Κατηγορούμενη και τον κ. Έπσταϊν και να καταρρίψει τους ισχυρισμούς της Μάξγουελ». Μετά τα δημοσιεύματα σχετικά με την παραμονή του Κλίντον στο νησί του Έπσταϊν στις αρχές του 2000, τα οποία επιβεβαίωσαν το κεντρικό θύμα της υπόθεσης, Βιρτζίνιας Τζιούφρε, αλλά και το FBI, ο δικαστής αρνήθηκε το αίτημα κατάθεσης.

Το 2016, επίσης, η Τζοάνα Σόμπεργκ, ένα ακόμη θύμα του Έπσταϊν, ρωτήθηκε: «Σου μίλησε ποτέ ο Τζέφρι για τον Μπιλ Κλίντον;»

«Είπε κάποτε ότι ο Κλίντον τις θέλει μικρές, αναφερόμενος στα κορίτσια», απάντησε. Ο Μπιλ Κλίντον δεν κατηγορήθηκε για τίποτα και οι εκπρόσωποί του δηλώνουν μέχρι σήμερα ότι «δεν γνωρίζει τίποτα» για τα εγκλήματα του Έπσταϊν, και πως έχει κάνει τέσσερα ταξίδια με το ιδιωτικό του τζετ το 2002 και το 2003, ένα στην Ασία, ένα στην Ευρώπη και δύο στην Αφρική, για τις ανάγκες του Ιδρύμαος Κλίντον.

Jenny.Gr

Η Σόμπεργκ ανέφερε και τον Τραμπ, ως κάποιον που «έπαιρνε τηλέφωνο» ο Έπσταϊν και έκαναν παρέα σε ένα από τα καζίνο του στο Ατλάντικ Σίτι.

Στα έγγραφα βρίσκεται και το όνομα του Πρίγκιπα Άντριου, ο οποίος είναι γνωστό πως υπήρξε στενός φίλος του Έπσταϊν, αλλά κι εκείνο του Ζαν-Λουκ Μπρουνέλ, του πρώην μάνατζερ μοντέλων που συνελήφθη το 2020 για σεξουαλική επίθεση σε ανήλικο. Βρέθηκε νεκρός στο κελί του, σε φυλακή στο Παρίσι, στις 19 Φεβρουαρίου 2022. Αιτία θανάτου, αυτοκτονία φυσικά.

Ο δικηγόρος Άλαν Ντέρσοβιτς και ο Μπιλ Ρίτσαρντσον, πρώην κυβερνήτης του Νέου Μεξικού, Πρέσβης του ΟΗΕ και υποψήφιος για την προεδρία των ΗΠΑ, αναφέρονται επίσης σε μία λίστα με τις «ΤΑΥΤΟΤΗΤΕΣ ΑΤΟΜΩΝ ΠΟΥ ΕΝΔΕΧΕΤΑΙ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΕΞΑΚΡΙΒΩΣΙΜΕΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΧΕΤΙΚΕΣ ΜΕ ΑΜΦΙΛΕΓΟΜΕΝΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΠΟΥ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΛΕΠΤΟΜΕΡΩΣ ΣΤΑ ΥΠΟΜΝΗΜΑΤΑ» της δίκης.

Η λίστα, βέβαια, δεν αρκεί για να κατηγορηθεί επίσημα κάποιος ως πελάτης ή συνεργός του Έπσταϊν, ούτε σημαίνει απαραίτητα ότι συμμετείχε στην κακοποίηση ανηλίκων που λάμβανε χώρα στο νησί του εκατομμυριούχου.

Με εντολή της δικαστή της πολιτείας της Νέας Υόρκης Λορέτα Πρέσκα τον περασμένο μήνα και με την προθεσμία που είχαν τα άτομα για να ασκήσουν έφεση κατά της δημοσιοποίησης της ταυτότητάς τους, τα ονόματα αποκαλύφθηκαν ως ένα είδος επιλόγου της κλειστής υπόθεσης επίθεσης και συκοφαντικής δυσφήμισης Τζιούφρε εναντίον Μάξγουελ, που ολοκληρώθηκε το 2017. Η άλλοτε κοσμική Μάξγουελ, μακροχρόνια συνεργάτιδα του Έπσταϊν, εκτίει επί του παρόντος το δεύτερο έτος της 20ετούς ποινής της για σεξουαλική διακίνηση και μαστροπεία. Μια δίκη για ψευδορκία αναμένεται επίσης για την Μάξγουελ, επειδή είπε ψέματα ενόρκως σχετικά με τη σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων από τον Έπσταϊν.