UPDATE #NOW

Μιχαήλ Τολότος: Ο μοναχός από το Άγιο Όρος που πέθανε χωρίς να δει ποτέ του γυναίκα


JTeam

21 Ιανουαρίου 2024

Μιχαήλ Τολότος: Ο μοναχός από το Άγιο Όρος που πέθανε χωρίς να δει ποτέ του γυναίκα
Reddit
Έζησε 82 χρόνια και δεν βγήκε ποτέ έξω από το μοναστήρι

Ο Μιχαήλ Τολότος θεωρείται ότι γεννήθηκε το 1856. Τέσσερις ώρες όμως αφού είδε για πρώτη φορά το φως της μέρας, η μητέρα του πέθανε. Και επειδή κανείς δεν αναζήτησε το αγόρι, το εγκατέλειψαν στα σκαλιά ενός μοναστηριού στην κορυφή του Αγίου Όρους. Οι μοναχοί το βρήκαν, το υιοθέτησαν και του έδωσαν το όνομά του.

Τα επόμενα χρόνια που μεσολάβησαν, έως και τον θάνατό του, στα 82 του χρόνια, δεν βγήκε ποτέ έξω από το Άγιο Όρος, δεν ένιωσε την περιέργεια να ανακαλύψει τι κρύβεται πίσω από τις ψηλές πόρτες και δεν είδε ποτέ γυναίκα στη ζωή του. Η μόνη που έβλεπε καθημερινά ήταν η εικόνα της Παναγίας.

Όπως γνωρίζεις απαγορεύεται η είσοδός τους στην περιοχή -αυτό ισχύει εδώ και πάρα πολλά χρόνια, μέχρι και σήμερα.

Αιτία πίσω από αυτό ήταν να διασφαλιστεί ότι όλοι οι μοναχοί που ζούσαν στα μοναστήρια του Αγίου Όρους θα μπορούσαν να εκπληρώσουν την υπόσχεσή τους που έδωσαν στον Θεό να παραμείνουν άγαμοι και να ακολουθήσουν έναν ασκητικό τρόπο ζωής, μακριά από πειρασμούς και απολαύσεις που θα τους έβγαζαν από το δρόμο τους.

Ο θάνατός του σε άρθρο εφημερίδας

Σε δημοσίευμα της εφημερίδας Edinburgh Daily Courier -το βλέπεις παρακάτω- με ημερομηνία 29 Οκτωβρίου 1938, αναφέρθηκε ο θάνατος του Μιχαήλ Τολότου.

«Μοναχός πεθαίνει στην Ελλάδα χωρίς να έχει δει ποτέ γυναίκα. Χωρίς να δει ποτέ γυναίκα στα 82 χρόνια της ζωής του, ο Μιχαήλ Τολότος πέθανε στη Μονή του Αγίου Όρους, στην Ελλάδα. Ούτε είχε δει ένα αυτοκίνητο, μια ταινία ή ένα αεροπλάνο. Η μητέρα του πέθανε όταν γεννήθηκε, αναφέρει η Αθήνα, και ανατράφηκε στο μοναστήρι, όπου δεν μπαίνει ποτέ γυναίκα».

Jenny.Gr

Μερικές από τις γυναίκες που παραβίασαν το άβατο

Αν και όπως σου είπα οι γυναίκες απαγορεύονται να βρεθούν εκεί, υπάρχουν κάποιες που τα κατάφεραν, είτε επειδή ήθελαν να προσκυνήσουν, είτε να ζητήσουν προστασία, είτε να δουν πως ζουν οι μοναχοί. Μερικές από αυτές ακολουθούν:

Το 382 η κόρη του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Μεγάλου Θεοδοσίου, Πλακιδία. Το 1346 η σύζυγος του αυτοκράτορα των Σέρβων Στεφάνου Δουσάν, Ελένη -σκοπός της ήταν να μπει στη Μονή Χιλανδαρίου, όμως δεν τα κατάφερε. Το 1404 η σύζυγος του Ι. Παλαιολόγου, η οποία επισκέφθηκε τη Μονή της Μεγίστης Λαύρας. Το 1850 ο Βρετανός πρεσβευτής στην Κωνσταντινούπολη Στράτφορντ Κάνιγκ με τη σύζυγό του -αργότερα ο πατριάρχης Άνθιμος τους δικαιολόγησε αλλά ζήτησε να μην επαναληφθεί.

Το 1882 η μεγάλη δούκισσα της Ρωσίας, Αλεξάνδρα Πετρόβνα που την τελευταία στιγμή της άλλαξαν γνώμη και έφυγε. Το 1905 η Ρωσίδα πριγκίπισσα, Τατιάνα Νικήτα, η οποία φιλοξενήθηκε από φίλο της μοναχό στη Μονή Παντελεήμονος. Το 1929 η Η Γαλλίδα δημοσιογράφος, Μαρίζ Σουαζί υποστήριξε ότι μπήκε ντυμένη με ανδρικά ρούχα και παρέμεινε εκεί για έναν μήνα, καταγράφοντας όλα όσα έζησε στο βιβλίο της, «Ένα μήνα με τους άνδρες στο Άγιο Όρος».

Jenny.Gr

Το 1930 η Η Ελληνίδα «Μις Ευρώπη», Αλίκη Διπλαράκου. Το 1953 η Μαρία Ποιμενίδου, με ανδρικά ρούχα και παρέμεινε επί τριήμερον, οδηγώντας στην ψήφιση του Ν.Δ 2623/1953, που προβλέπει φυλάκιση μέχρι ενός έτους για τους παραβάτες.

Εκτός από τις παραπάνω, υπάρχουν και άλλες ακόμα. Ανάμεσά τους πολλοί υποστηρίζουν ότι βρίσκονται η Τζάκι Κένεντι και η Μαλβίνα Κάραλη.