UPDATE #NOW

Σουηδία: Καταστράφηκαν ιατρικά δείγματα έρευνας σε πανεπιστήμιο λόγω δυσλειτουργίας... καταψύκτη


JTeam

6 Φεβρουαρίου 2024

Σουηδία: Καταστράφηκαν ιατρικά δείγματα έρευνας σε πανεπιστήμιο λόγω δυσλειτουργίας... καταψύκτη
Pexels/ Ivan Samkov
Συλλέγοντας 30 χρόνια - Η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν ήταν περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες 

Δείγματα έρευνας τα οποία συλλέγονταν επί δεκαετίες σε σουηδικό πανεπιστήμιο καταστράφηκαν όταν ένας καταψύκτης δυσλειτούργησε κατά τη διάρκεια των εορτών των Χριστουγέννων. Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας Guardian, τα δείγματα αποθηκεύτηκαν σε δεξαμενές που ψύχονταν με υγρό άζωτο σε θερμοκρασία -190C, στο Karolinska Institutet (KI), στη Στοκχόλμη.

Οι πληροφορίες αναφέρουν πως μεταξύ 22 και 23 Δεκεμβρίου υπήρξε διακοπή στην παροχή υγρού αζώτου σε 16 κρυογονικές δεξαμενές και ενώ οι δεξαμενές μπορούν να περάσουν τέσσερις ημέρες χωρίς επιπλέον υγρό άζωτο, έμειναν χωρίς αυτό για πέντε μέρες. Με τη σειρά του, αυτό προκάλεσε την καταστροφή δειγμάτων από πολλαπλά ιδρύματα.

Η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων

Ο κοσμήτορας της νότιας πανεπιστημιούπολης του KI, δήλωσε πως «συνέβη πιθανώς τη χειρότερη στιγμή που μπορεί να φανταστεί κανείς στη Σουηδία, μόλις μία ημέρα πριν από την παραμονή των Χριστουγέννων». Παράλληλα, πολλά ΜΜΕ αναφέρουν πως η εκτιμώμενη αξία των δειγμάτων που χάθηκαν ήταν περίπου 500 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες. Από το Ινστιτούτο, ωστόσο, δεν έχει αναφέρει κανείς την εκτίμηση της αξίας των δειγμάτων που χάθηκαν.

«Αυτοί που επηρεάζονται περισσότερο είναι εκείνοι που ερευνούν τη λευχαιμία. Έχουν συγκεντρώσει δείγματα από ασθενείς, που χρονολογούνται πριν από 30 χρόνια», πρόσθεσε. Για το περιστατικό έχει ξεκινήσει εσωτερική έρευνα στο πανεπιστήμιο.