UPDATE #NOW

Αυτισμός & Αναπτυξιακές Διαταραχές: Πώς η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να βοηθήσει σημαντικά το παιδί σου


JTeam

9 Φεβρουαρίου 2024

Κοριτσάκι παίζει
© Unsplash
Το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές “Η Θεοτόκος” προσφέρει ένα εξειδικευμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης

Οι διαταραχές φάσματος αυτισμού σχετίζονται με την ανάπτυξη του εγκεφάλου και επηρεάζουν τον τρόπο με τον οποίο ένας άνθρωπος αντιλαμβάνεται και αλληλεπιδρά με τους άλλους, τον τρόπο που επικοινωνεί και συναναστρέφεται κοινωνικά. Το φάσμα του αυτισμού είναι ευρύ, διότι περιέχει πολλά συμπτώματα και βαρύτητες. Τα άτομα με αυτισμό μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολίες στην επικοινωνία, την κοινωνική αλληλεπίδραση και την κατανόηση των κοινωνικών συμβάσεων. Η ικανότητα εκμάθησης, σκέψης, επίλυσης προβλημάτων και οι γνώσεις ενός ατόμου με αυτισμό ποικίλουν και, μάλιστα, μπορούν να χαρακτηριστούν από πολύ χαρισματικές έως πολύ περιορισμένες.

Οι διαταραχές αυτισμού εμφανίζονται νωρίς στην παιδική ηλικία και δυσκολεύουν την κοινωνική ζωή του παιδιού στο σχολείο, αλλά και αργότερα στην εργασία. Συχνά τα παιδιά μπορεί να δείξουν συμπτώματα αυτισμού από το πρώτο κιόλας έτος της ζωής τους, ενώ πολύ σπάνια παρατηρείται ένα παιδί να αναπτύξει συμπτώματα αυτισμού μετά τον πρώτο χρόνο. Ο αυτισμός είναι μια κατάσταση που διαρκεί εφ’ όρου ζωής. Όπως, όμως, δείχνουν οι έρευνες, αλλά όπως έχει αποδειχθεί και στη ζωή, όσο νωρίτερα γίνει η διάγνωση και κάποιας μορφής θεραπευτική παρέμβαση, τόσο μεγαλύτερη είναι η πιθανότητα το άτομο να σημειώσει σημαντική ανάπτυξη των δεξιοτήτων του και βελτίωση της ποιότητάς ζωής του.

Αυτισμός & Αναπτυξιακές Διαταραχές: Η πρώιμη παρέμβαση μπορεί να κάνει τη διαφορά

Τα οφέλη των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης

Τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης είναι προγράμματα που σχεδιάζονται για να βοηθήσουν τα παιδιά με αυτισμό να αναπτύξουν τις δεξιότητες που χρειάζονται για να ζήσουν μια πλήρη και ανεξάρτητη ζωή. Τα προγράμματα αυτά συνήθως ξεκινούν σε πολύ μικρή ηλικία, συνήθως πριν από τα 3 έτη, και παρέχουν εντατική εκπαίδευση και υποστήριξη στα παιδιά με νοητική αναπηρία και στις οικογένειές τους.

Η έρευνα έχει δείξει ότι τα προγράμματα πρώιμης παρέμβασης μπορούν να έχουν σημαντικά οφέλη για τα παιδιά με αυτισμό και αναπτυξιακές διαταραχές. Τα παιδιά που λαμβάνουν πρώιμη παρέμβαση είναι πιο πιθανό να αναπτύξουν δεξιότητες που έχουν να κάνουν με την επικοινωνία, την αυτοεξυπηρέτηση και την ανεξαρτησία, αλλά και την κοινωνική αλληλεπίδραση.

Στο πλαίσιο της πρώιμης παρέμβασης, τα παιδιά μαθαίνουν να μιλούν, να κατανοούν τα λόγια των άλλων και να χρησιμοποιούν αποτελεσματικά τη γλώσσα για να επικοινωνήσουν τις ανάγκες και τα συναισθήματά τους, αλληλεπιδρώντας με άλλους με έναν κατάλληλο και αποτελεσματικό τρόπο. Μαθαίνουν να φροντίζουν τον εαυτό τους σε βασικές καθημερινές λειτουργίες όπως το φαγητό, το ντύσιμο, η χρήση της τουαλέτας. Έτσι πρακτικά, αναπτύσσουν τις δεξιότητές τους και μαθαίνουν να είναι ανεξάρτητα, με αυτοπεποίθηση.

Οι τύποι των προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης

Υπάρχουν διάφοροι τύποι προγραμμάτων πρώιμης παρέμβασης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για παιδιά με αυτισμό. Οι πιο συνηθισμένοι τύποι περιλαμβάνουν:

Θεραπεία ABA: Η θεραπεία ABA (Applied Behavior Analysis) είναι μια μορφή συμπεριφορικής θεραπείας που επικεντρώνεται στην ενίσχυση θετικής συμπεριφοράς και στην εξάλειψη αρνητικής συμπεριφοράς.

Εργοθεραπεία: Η θεραπεία εργοθεραπείας βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις κινητικές δεξιότητες, την αυτοεξυπηρέτηση και τις δεξιότητες που χρειάζονται για να συμμετέχουν σε διάφορες δραστηριότητες.

Λογοθεραπεία: Η θεραπεία λογοθεραπείας βοηθά τα παιδιά να αναπτύξουν τις γλωσσικές και επικοινωνιακές τους δεξιότητες.

Ψυχολογική υποστήριξη: Η θεραπεία ψυχολογικής υποστήριξης βοηθά τα παιδιά και τις οικογένειές τους να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις του αυτισμού.

Είναι σημαντικό να θυμόμαστε ότι κάθε παιδί με αυτισμό είναι διαφορετικό. Αυτό σημαίνει ότι αυτό που λειτουργεί για ένα παιδί μπορεί να μην λειτουργεί για ένα άλλο. Η συνεργασία πρωτίστως με το ίδιο το παιδί αλλά και με τους γιατρούς του και τους επαγγελματίες των προγραμμάτων αυτών, είναι απαραίτητη και καθοριστική ώστε να σχεδιαστεί ένα εξατομικευμένο πλάνο παρέμβασης που θα βοηθήσει το παιδί να πετύχει τους στόχους του.

Το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης του Ιδρύματος “ Η Θεοτόκος”

Το Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές “Η Θεοτόκος”, ένα κοινωφελές, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα ίδρυμα που κλείνει φέτος 60 χρόνια λειτουργίας και προσφοράς, προσφέρει ένα εξειδικευμένο και επιστημονικά σχεδιασμένο τέτοιο πρόγραμμα. Το τμήμα Πρώιμης Παρέμβασης υποστηρίζει παιδιά ηλικίας 2 έως 4 ετών με αναπτυξιακές διαταραχές και διαταραχές του αυτιστικού φάσματος, παρέχοντας εντατική εκπαίδευση και υποστήριξη στα ίδια τα παιδιά, αλλά και στις οικογένειές τους

Το πρόγραμμα βασίζεται σε μια ολιστική προσέγγιση που καλύπτει όλες τις βασικές δεξιότητες που χρειάζονται τα παιδιά με αυτισμό για να αναπτυχθούν. Οι υπηρεσίες του τμήματος εστιάζουν στην πρόληψη, πρώιμη ανίχνευση, υποστήριξη και ενίσχυση της ανάπτυξης των παιδιών, την ενδυνάμωση των ικανοτήτων των γονέων ως προσώπων φροντίδας στην ελαχιστοποίηση των αναπτυξιακών κινδύνων καθώς και στην παροχή ιατρικών, κοινωνικών και εκπαιδευτικών υπηρεσιών.

Το πρόγραμμα παρέχεται από μια ομάδα εξειδικευμένων επαγγελματιών, συμπεριλαμβανομένων λογοθεραπευτών, εργοθεραπευτών, ψυχολόγων και κοινωνικών λειτουργών. Οι επαγγελματίες εργάζονται με τα παιδιά και τις οικογένειές τους για να αναπτύξουν ένα εξατομικευμένο σχέδιο παρέμβασης που θα καλύψει τις συγκεκριμένες ανάγκες του κάθε παιδιού και θα του επιτρέψει να δει ουσιαστικά αποτελέσματα και πραγματική διαφορά στην καθημερινότητά του.

Ίδρυμα Προστασίας Παιδιών και Νέων με Αναπτυξιακές Διαταραχές “Η Θεοτόκος”

Το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος» βρίσκεται στο Ίλιον. Στις εγκαταστάσεις του Ιδρύματος πραγματοποιούνται καθημερινά προγράμματα εκπαίδευσης και θεραπείας σε άτομα με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές και Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος. Το Ίδρυμα απευθύνεται σε νήπια, εφήβους και άτομα της πρώιμης ενήλικης ζωής και προσφέρει υπηρεσίες πρόληψης, ολιστικής παρέμβασης και αποκατάστασης. Με απόλυτο σεβασμό στα δικαιώματα των παιδιών και νέων με νοητική αναπηρία και με γνώμονα τη συνεχή βελτίωση, το Ίδρυμα πραγματοποιεί διαρκώς καινοτόμες προσεγγίσεις, που έχουν ως στόχο την αδιαπραγμάτευτη συμπερίληψη των ατόμων με Νοητικές Αναπτυξιακές Διαταραχές & Διαταραχές του Αυτιστικού Φάσματος στην κοινότητα και την ομαλή ένταξή τους στην αγορά εργασίας.

Πέρα από το πρόγραμμα Πρώιμης Παρέμβασης, οι επιστημονικοί συνεργάτες του Ιδρύματος «Η Θεοτόκος», αντιλαμβανόμενοι την αναγκαιότητα για προσωποκεντρική και εξατομικευμένη προσέγγιση, από το 2015 δημιούργησαν τον ηλεκτρονικό προνοιακό φάκελο και το ατομικό προφίλ λειτουργικότητας για κάθε ωφελούμενο βάσει του επιστημονικού εργαλείου International Classification of Functioning, Disability and Health (ICF). Από τις δυνατότητες και ανάγκες που αποτυπώνονται στο προφίλ καταρτίζεται το Ατομικό Πρόγραμμα Αποκατάστασης, όπου καταγράφονται οι στόχοι των ωφελούμενων και σχεδιάζονται τα εκπαιδευτικά και θεραπευτικά προγράμματα και η παρακολούθηση της προόδου του κάθε παιδιού.

Το Ίδρυμα «Η Θεοτόκος», μάλιστα, συνεχίζει να στηρίζει τους νέους τους στην εύρεση και στη διατήρηση εργασίας. Μέσω του προγράμματος «ΕργΑξία», στηρίζει απόφοιτους του Ιδρύματος στα πρώτα επαγγελματικά τους βήματα, ενώ προωθεί και παρακολουθεί στενά την ενσωμάτωσή τους στην ελεύθερη αγορά εργασίας.

Κατά τη διάρκεια των 60 ετών λειτουργίας τους, το Ίδρυμα έχει βοηθήσει ουσιαστικά περί τα 5.000 άτομα με αναπηρία, παρέχοντάς τους την υποστήριξη και τις ευκαιρίες που χρειάζονται για να διαβιώσουν με αξιοπρέπεια. Από το 1963 έως και σήμερα, μέσα από ένα διαρκή αγώνα και με σημαντικό έργο προσφοράς, το Ίδρυμα “Η Θεοτόκος” προάγει έμπρακτα τη διασφάλιση των δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών των ατόμων με αναπηρία, χαράσσοντας τον δρόμο για έναν κόσμο συμπεριληπτικό και πιο προσβάσιμο, ο οποίος ενθαρρύνει την ένταξη της διαφορετικότητας στην κοινωνία και στην αγορά εργασίας, προσφέροντας ίσες ευκαιρίες απασχόλησης σε όλους.