UPDATE #NOW

Νόμος του κράτους με 175 ψήφους ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών


Ελένη Μπεζιριάνογλου

16 Φεβρουαρίου 2024

Γάμος ομόφυλων ζευγαριών
Η Ελλάδα είναι η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο

«Σήμερα η Ελλάδα γίνεται η 16η χώρα της ΕΕ που νομοθετεί την ισότητα στον γάμο. Είμαστε περήφανοι γιατί το Ν/Σ που ψηφίσαμε αποτελεί ορόσημο για τα ανθρώπινα δικαιώματα και αντικατοπτρίζει τη σημερινή Ελλάδα: μια προοδευτική, δημοκρατική χώρα, προσηλωμένη στις ευρωπαϊκές αξίες» έγραψε στην πρώτη του ανάρτηση στο Χ μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, την Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου 2024, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα είναι η 37η παγκοσμίως, η 21η στην Ευρώπη, η 16η στην ΕΕ και η 1η χριστιανή ορθόδοξη χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ομόφυλων ζευγαριών.

Νόμος του κράτους με 175 ψήφους ο γάμος ομόφυλων ζευγαριών

Το νομοσχέδιο για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών και την τεκνοθεσία ψηφίστηκε στην Βουλή με ονομαστική ψηφοφορία, στην οποία ψήφισαν συνολικά 254 βουλευτές. Επί της αρχής ψήφισαν 175* «ναι», 77 «όχι» και παρών 2. Απουσίασαν 46 από την ψηφοφορία.

Από τα θεωρεία της Βουλής παρακολουθούσαν αρκετοί πολίτες την ψηφοφορία, ανάμεσά τους ο Γιώργος Καπουτζίδης και ο Φώτης Σεργουλόπουλος.

«Ονειρεύομαι έναν κόσμο όπου κανένα παιδί δε θα χρειαστεί να κάνει αυτήν την άβολη συζήτηση και κανένας γονιός δε θα ντραπεί γι’ αυτό που είναι το παιδί του. Απλώς να το αφήσει να γίνει ένας καλός άνθρωπος. Δε φαντάζεστε πόση δύναμη δίνουν οι γονείς όταν αγαπάνε κι αποδέχονται τα παιδιά τους. Η αγάπη βγαίνει από την καρδιά και δεν έχει γεννητικά όργανα. Δεν έχει φύλο η καρδιά. Αυτό ήθελα να πω. Συγγνώμη, αλλά τους αγαπάω πολύ για τη δύναμη που μου έδωσαν», ανέφερε στις δηλώσεις του ο Γ. Καπουτζίδης στο STAR.

Γιώργος Καπουτζίδης, Φώτης Σεργουλόπουλος
© Eurokinissi/ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο

Το νομοσχέδιο αναγνωρίζει το γάμο ομόφυλων ζευγαριών, χωρίς να καταργεί τη διάκριση των φύλων. Δεν έχει προβλέψεις για ορολογία τύπου «γονέας 1» και «γονέας 2», αλλά προβλέπει την αναφορά σε δύο μητέρες ή δύο πατέρες για τα παιδιά. Ταυτόχρονα, δίνεται στα ομόφυλα ζευγάρια η δυνατότητα υιοθεσίας παιδιού, αλλά όχι η παρένθετη μητρότητα, η απόκτηση δηλαδή παιδιού μέσω παρένθετης μητέρας.

Το νομοσχέδιο καλύπτει τα παιδιά που μεγαλώνουν σε ομόφυλες οικογένειες, τα οποία πλέον θα αντιμετωπίζονται ισότιμα με τα παιδιά των ετερόφυλων ζευγαριών. Μέχρι πρόσφατα, στην Ελλάδα αναγνωριζόταν μόνο ο ένας σύντροφος ως γονέας, επομένως στην περίπτωση που απεβίωνε, τότε το παιδί, βιολογικό ή υιοθετημένο στο εξωτερικό, θεωρείτο από την πολιτεία ορφανό και παραδιδόταν σε ίδρυμα, παρά το γεγονός ότι υπήρχε άλλος γονέας εν ζωή. Αντίστοιχα, το νέο νομοσχέδιο καλύπτει και τα δικαιώματα του δεύτερου γονιού σε περίπτωση διάλυσης της σχέσης.

Ακόμη, ένα παιδί οικογένειας ομόφυλου ζευγαριού που έχει γεννηθεί στο εξωτερικό, θα αναγνωρίζεται πλέον στην Ελλάδα το πιστοποιητικό γέννησής του, στο οποίο αναγράφονται ως γονείς δύο άτομα του ιδίου φύλου. Ουσιαστικά, με το νέο νόμο κάθε πολιτικός γάμος θα αναγνωρίζει τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις, ανεξάρτητα από το φύλο των συζύγων. Ως αποτέλεσμα, θα μπορούν να αναγνωριστούν στην Ελλάδα και πολιτικοί γάμοι ομόφυλων ζευγαριών, που έχουν συναφθεί στο εξωτερικό.

Athens Pride
© Eurokinissi/ ΒΑΣΙΛΗΣ ΡΕΜΠΑΠΗΣ

Τι συνέβη με τις ψήφους

Από τους 158 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, οι 107 ψήφισαν υπέρ, 20 κατά -ανάμεσά τους και ο Αντώνης Σαμαράς-, και 11 απουσίασαν.

Από τον ΣΥΡΙΖΑ απουσίασαν μόνο οι Παύλος Πολάκης και Όθωνας Ηλιόπουλος, ενώ η Νίνα Κασιμάτη ψήφισε «παρών» επί της αρχής.

Από το ΠΑΣΟΚ δεν καταψήφισε κανένας, αλλά απουσίασαν 11 βουλευτές. Αξίζει να σημειωθεί η ψήφος του Ιλχάν Αχμέτ, καθώς ήταν ο μοναδικός από τους 4 μουσουλμάνους βουλευτές της Θράκης που ψήφισε υπέρ του νομοσχεδίου.

Νέα Αριστερά και Πλεύση Ελευθερίας υπερψήφισαν το νομοσχέδιο.

ΚΚΕ, Ελληνική Λύση, Σπαρτιάτες και Νίκη το καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο καταψήφισε η ανεξάρτητη βουλευτής Αρετή Παπαΐωάννου, ενώ «παρών» δήλωσε ο επίσης ανεξάρτητος Μιχάλης Χουρδάκης.

Τι έγραψαν τα διεθνή μέσα

Οι New York Times, BBC, The Guardian, Skynews κυκλοφόρησαν άρθρα που τονίζουν στον τίτλο ότι «η Ελλάδα είναι η πρώτη ορθόδοξη χριστιανική χώρα που νομιμοποιεί τον γάμο ατόμων του ίδιου φύλου».

«Παρόλο που η Ελλάδα εισήγαγε το σύμφωνο συμβίωσης για τα ομοφυλόφιλα ζευγάρια πριν από σχεδόν μια δεκαετία υπό την αριστερή κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, μόνο οι βιολογικοί γονείς των παιδιών σε αυτές τις σχέσεις αναγνωρίζονταν ως νόμιμοι κηδεμόνες. Τώρα, οι ομόφυλοι γονείς μπορούν και οι δύο να αναγνωριστούν ως νόμιμοι γονείς των παιδιών τους», αναφέρει το CNN στο θέμα του.

Το Reuters σημείωσε ότι «Αν και τα μέλη του κεντροδεξιού κόμματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, της Νέας Δημοκρατίας, απείχαν ή καταψήφισαν το νομοσχέδιο, κέρδισε αρκετή υποστήριξη από την αριστερή αντιπολίτευση σε μια σπάνια επίδειξη διακομματικής ενότητας παρά την τεταμένη συζήτηση».

Το κοινό ανακοινωθέν από τις πρεσβείες 28 χωρών

«Θέλουμε να καλωσορίσουμε την υιοθέτηση της νομοθεσίας για ισότητα στο γάμο και την αναγνώριση ομόφυλων οικογενειών. Η επέκταση του θεμελιώδους δικαιώματος στον γάμο για τα ομόφυλα ζευγάρια ήταν ένα σημαντικό ορόσημο στη διαδρομή προς την ισότητα και την αξιοπρέπεια για όλους στις χώρες μας. Γιορτάζουμε αυτή την ιστορική στιγμή με τον λαό, το κοινοβούλιο και την κυβέρνηση της Ελλάδας».

Αυτό αναφέρει το ανακοινωθέν, το οποίο υπογράφουν οι πρεσβείες των ΗΠΑ, της Γαλλίας, της Γερμανίας, του Ηνωμένου Βασιλείου, του Καναδά, της Ισπανίας, της Ολλανδίας, του Βελγίου, της Σουηδίας, της Ελβετίας, της Φινλανδίας, της Αυστρίας, της Πορτογαλίας, της Ιρλανδίας, της Δανίας, της Νορβηγίας, της Ισλανδίας, της Εσθονίας, της Μάλτας, του Λουξεμβούργου, της Νοτίου Αφρικής, της Αυστραλίας, της Νέας Ζηλανδίας, του Μεξικού, της Χιλής, της Αργεντινής, της Κολομβίας και της Ουρουγουάης.

Η πρώτη αγγελία γάμου ομόφυλου ζευγαριού

Το πρωί της Παρασκευής 16 Φεβρουαρίου 2024, δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ, η ανακοίνωση γάμου του Δημήτριου Ελευσινιώτη και του Σταύρου Γαβριλιάδη που θα πραγματοποιηθεί στη Νέα Σμύρνη.

*(Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το αποτέλεσμα ήταν 176 «ναι» και 76 «όχι», καθώς δεν είχε προσμετρηθεί σωστά η ψήφος του βουλευτή της ΝΔ Γ. Καρασμάνη).