UPDATE #NOW

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών έξω από τη Βουλή


JTeam

29 Φεβρουαρίου 2024

Τέμπη: Φοιτητές ξανάγραψαν τα ονόματα των 57 νεκρών έξω από τη Βουλή
Eurokinissi
Τα ονόματα είχαν γραφτεί με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χθες

Τα ονόματα των 57 ψυχών που χάθηκαν στα Τέμπη ξαναέγραψαν οι φοιτητές έξω από τη Βουλή, στο πλαίσιο του νέου συλλαλητηρίου για τα μη κρατικά πανεπιστήμια. «Το αίμα δεν σβήνεται ούτε ξεπλένεται. Ουρλιάζει για Δικαιοσύνη», έγραψαν οι φοιτητές μπροστά στο μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη.

Τα ονόματα είχαν γραφτεί με κόκκινη μπογιά μπροστά από το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη χθες, κατά τη διάρκεια της πανελλαδικής απεργίας. Ωστόσο, το τμήμα καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε όλα τα ονόματα χθες βράδυ, όπως έχει συμβεί και σε αρκετές άλλες περιπτώσεις συγκεντρώσεων διαμαρτυρίες. Πιο συγκεκριμένα, λίγο μετά τις 23:00 το βράδυ της Τετάρτης (29/02), στα άρχισαν να διαρρέουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης βίντεο από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη, στα οποία εικονίζονταν συνεργεία καθαρισμού αποτελούμενα από δύο υδροφόρες του Δήμου Αθηναίων να σβήνουν τα ονόματα των 57 νεκρών των Τεμπών. Όπως ήταν αναμενόμενο, οι εικόνες προκάλεσαν οργή.

Σε σχετική δήλωσή της, η αντιδήμαρχος καθαριότητας και ανακύκλωσης, Ρωξάνη Μπέη, ζήτησε συγγνώμη από τις οικογένειες των θυμάτων, προσθέτοντας ότι δεν έδωσε εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο, ούτε ενημερώθηκε για την ενέργεια. «Συνεργείο της καθαριότητας του Δήμου Αθηναίων έσβησε χθες βράδυ τα ονόματα των θυμάτων της τραγωδίας των Τεμπών, που είχαν γραφτεί στην πλατεία Συντάγματος, μετά από πρόσκληση του φρουράρχου της Βουλής. Δηλώνω κατηγορηματικά ότι ουδέποτε έδωσα εντολή να συμβεί κάτι τέτοιο και ουδέποτε ενημερώθηκα γι’ αυτήν την αδικαιολόγητη ενέργεια, η οποία με βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετη. Η κριτική που ασκείται είναι απολύτως δικαιολογημένη», ανέφερε σε δήλωσή της.

Από την πλευρά του, το Φρουραρχείο της Βουλής απάντησε ότι αυτή είναι η διαδικασία που τηρείται σε ανάλογες περιπτώσεις. Παράλληλα, όπως σημειώθηκε, «ο αξιωματικός υπηρεσίας ενημέρωσε το συνεργείο καθαρισμού του Δήμου πως υπάρχουν συνθήματα γραμμένα μπροστά από το Μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη και σε άλλα σημεία. Κατ' εντολή του Φρούραρχου ζήτησαν να σβηστούν όλα, όπως συνηθίζεται, χωρίς να έχουν εικόνα ακριβώς τι ανέγραφαν τα συνθήματα. Η τελική απόφαση για τους χώρους εκτός Βουλής δεν είναι ευθύνη του Φρουραρχείου».