Εριέττα Κούρκουλου: Καταγγέλλει το κυνοκομείο Τρίπολης - «Αρρωστήσαμε με τα σκελετωμένα σκυλιά»
JTeam
30 Μαΐου 2024
Νέα παρέμβαση για τις άθλιες, απάνθρωπες και φρικτές συνθήκες που επικρατούν στο καταφύγιο αδέσποτων του Δήμου Τρίπολης, έκανε η φιλοζωική ομάδα «Save a Greek Stray». Πιο συγκεκριμένα, η επικεφαλής της ομάδας, Εριέττα Κούρκουλου, με μια εκτενή ανάρτησή της στο Instagram, καταγγέλλει τις συνθήκες υπό τις οποίες φιλοξενούνται αδέσποτα ζώα στο δημοτικό κυνοκομείο Τρίπολης.
Η φιλοζωική ομάδα, που βρέθηκε στο καταφύγιο της Τρίπολης προκειμένου να βοηθήσει, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, βρήκε τα σκυλάκια υποσιτισμένα και αποστεωμένα. «Μπαίνοντας στο κυνοκομείο του Δήμου Τρίπολης, δεν θα δεις ζώα πνιγμένα στα περιττώματα τους, ούτε πτώματα μέσα στα κλουβιά. Τα ζώα είναι ζωντανά. Στέκονται υποτονικά και σιωπηρά, μαθημένα να μην περιμένουν τίποτα και παραδομένα σε μια καθημερινότητα, όπου η παροχή τροφής χορηγείται προφανώς με τρόπο σαδιστικό», τονίζει στην ανάρτησή της η Εριέττα Κούρκουλου.
Παράλληλα, συνεχίζει: «Σαν να ποτίζεις ένα γλαστράκι, τόσο ώστε το φυτό να μην πεθαίνει, αλλά ούτε και να μεγαλώνει, να φουντώνει και να ανθίζει ποτέ. Το Σάββατο 18/5 επισκεφτήκαμε εκ νέου το κυνοκομείο, κατόπιν αιτήματος του Δήμου, για να προσφέρουμε χείρα βοηθείας, εν όψει των μαζικών επανεντάξεων που επιβάλλεται να γίνουν. Πηγαίνοντας από κλουβί σε κλουβί, κάθε διάθεση φωτογράφισης και προώθησης των ζώων, γρήγορα αντικαταστάθηκε από καταμέτρηση απισχνασμένων σκύλων. Αισθανόμαστε ηθικό χρέος να αναφέρουμε τα όσα είδαμε και να καλέσουμε κράτος και πολίτες να βγάλουν τα συμπεράσματα τους».
Στην ανάρτησή της, η ίδια αναφέρει: «Καταμετρήσαμε 160 ζώα περίπου, εκ των οποίων τα 90 είναι από αδύνατα έως αποστεωμένα και πάνω από 20 υποσιτισμένα κουτάβια. Τα ενήλικα βρίσκονται εκεί από τη χρονική στιγμή που είχαμε τη μεταξύ μας συνεργασία και γνωρίζουμε καλά, πως δεν πρόκειται για νεοεισερχόμενα ζώα, ούτε για άρρωστα, αλλά για φρικτά πεινασμένα, δεδομένης της εικόνας που είχαν, όταν τα ταΐζαμε εμείς. Αρρωστήσαμε να βλέπουμε τα ζώα που με τόσο κόπο αναστήσαμε όσο ήμασταν εκεί, να έχουν επανέλθει στην ίδια και χειρότερη κατάσταση μέσα σε δύο μήνες. Φαίνεται πως η αρμόδια ελεγκτική κτηνιατρική υπηρεσία τα βρίσκει όλα υπέροχα, όπως ανακοινώθηκε στο Δημοτικό συμβούλιο δια στόματος Δημάρχου, ενώ προφανώς αντίστοιχες εκτιμήσεις κάνουν και οι ανάδοχοι του Δήμου, η συμβεβλημένη υπεύθυνη κτηνίατρος, που εκτελεί χρέη υπεύθυνης καταφυγίου, ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος και κάποιοι “φιλόζωοι”, που φαίνεται να χρησιμοποιούν τα ζώα για να εξυπηρετήσουν δικές τους σκοπιμότητες και όχι για να μιλήσουν εξ’ ονόματος όσων αδυνατούν. Και φυσικά τα βλέπουν όλα τέλεια, αφού κανείς δεν έχει ασχοληθεί να τα πιάσει και να δει τους σκελετούς που κρύβονται κάτω από τα μαλλιά τους».
Η Εριέττα Κούρκουλου ολοκληρώνει, τονίζοντας πως «στην Τρίπολη καταθέσαμε πάρα πολύ χρόνο, πάρα πολύ χρήμα και το σημαντικότερο, την ίδια μας τη ψυχή, στερώντας τις δυνάμεις μας από άλλα ζώα που έχουν ανάγκη και από ανθρώπους που έχουν πραγματική διάθεση να κάνουν έργο και να προσφέρουν. Αρνούμαστε να συνεχίσουμε με όσους μας κοροϊδεύουν, μας λοιδορούν και μας δυσφημούν πίσω από την πλάτη μας για να καλύψουν τη δική τους ανεπάρκεια.
Θρηνούμε τα ζώα που αφήσαμε πίσω και όσα θα μπουν στο μέλλον στο "πρότυπο" καταφύγιο».
Κλείνει η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης
Στο μεταξύ, ανακοίνωση με την οποία γνωστοποιεί πως οι κρατικοί φορείς κλείνουν το καταφύγιο ζώων της Ηλιούπολης, εξέδωσε η Ζωοφιλική Ένωση Ηλιούπολης. Στην ανακοίνωσή της, τονίζει πως «στις 31 Μάη λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί προκειμένου κάθε δήμος να αδειοδοτηθεί για την δημιουργία νόμιμου καταφυγίου».
Πιο συγκεκριμένα, αναφέρει: Είναι αλήθεια ότι το μικρό μας καταφύγιο δεν έχει άδεια. Θέλετε να το πούμε παράνομο; Να το πούμε. Είναι ένα καταφύγιο που φτιάξαμε με τα χέρια μας και με τη βοήθεια του Δήμου μας για να παρέχουμε προσωρινή φιλοξενία σε έναν περιορισμένο αριθμό αδέσποτων ζώων που βρίσκονται σε ανάγκη μέχρι την υιοθεσία τους. Με τα σπίτια των ελάχιστων εθελοντών μας συνεχώς γεμάτα ζώα, με πολλούς δημότες εχθρικούς απέναντι στα αδέσποτα, δεν υπήρχε άλλη λύση. Δεν είναι ότι μας έδωσε το ελληνικό κράτος τόσα χρόνια κάποιο άλλο νόμιμο και αξιόλογο και το αρνηθήκαμε! Ένα μικρό καταφύγιο που σίγουρα δεν έχει όλα όσα θα έπρεπε να έχει από θέμα υποδομών.
Έχει όμως πολλή αγάπη και καθημερινή φροντίδα για τα πλάσματα που προσωρινά μένουν εκεί. Έχει εθελοντές που πραγματοποιούν αφιλοκερδώς 2 βάρδιες σε καθημερινή βάση διάρκειας 4-5 ωρών έκαστη, για την επιμελή καθαριότητα των χώρων, τη σίτιση, τις θεραπείες, την εκπαίδευση, τις απαραίτητα 2 ημερήσιες βόλτες για το κάθε ζώο έξω από το καταφύγιο και κυρίως για τα χάδια. Ααα… μπορεί να μην έχουμε όλα τα κοφμόρ αλλά τα χάδια τα έχουμε απλόχερα. Αυτά λοιπόν λαμβάνουν χώρα κάθε μέρα, 365 μέρες το χρόνο, Χριστούγεννα, Πάσχα, ΣΚ, αργίες, καλοκαίρια και χειμώνες που λέει και το τραγούδι με οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες. Μετά από τόσα χρόνια έχουμε γίνει παντός καιρού. Όλα τα επείγοντα περιστατικά μπήκαν σπίτια μας και σε αυτό το καταφύγιο. Έπρεπε να τα κρατήσουμε, γιατί κάποια ήταν κουτάβια, άλλα έπρεπε να αποθεραπευτούν, να προσπαθήσουμε για όλα να βρουν καλές υιοθεσίες. Όποτε βρουν. Δεν τα παρκάραμε. Τα αγαπάμε, τα φροντίζουμε και τα προωθούμε με τεράστιο κόστος σε πολλαπλά επίπεδα.
Όσο λοιπόν εσείς θα βάζετε όρια στο πόσα ζώα θα έχετε σπίτι σας, αλλά θα κατηγορείτε εμάς που δεν μας επιτρέπεται να βάζουμε όρια στο πόσα ζώα μπορούμε να αναλάβουμε, τόσο ο αριθμός των ζώων του καταφυγίου θα παραμένει ακατέβατος και εμείς θα είμαστε οι παράνομοι. Αυτό το καταφύγιο βρίσκει σπίτια σε πολύ μεγάλο αριθμό σκύλων το χρόνο. Δίνει μια δεύτερη ευκαιρία ζωής σε αυτά που συμπολίτες μας εγκαταλείπουν. Δίνει την ευρωπαϊκή εικόνα ενός Δήμου χωρίς αδέσποτα στους δρόμους.
Το καταφύγιο αυτό είναι η περιουσία των ζώων της Ηλιούπολης, ούτε δική μας, ούτε κανενός. Στις 31 Μάη λήγει η προθεσμία που είχε δοθεί προκειμένου κάθε δήμος να αδειοδοτηθεί για την δημιουργία νόμιμου καταφυγίου. Αυτό το καταφύγιο από την επόμενη μέρα της λήξης αυτής, ανά πάσα ώρα βάζει λουκέτο. Αυτό είναι το αποτέλεσμα μιας ατέρμονης επίρριψης ευθυνών της μιας κρατικής υπηρεσίας στην άλλη. Ο Δήμος λέει πως δεν μπορεί να προχωρήσει στην κατασκευή νέου καταφυγίου γιατί δεν δίνει άδεια το Δασαρχείο. Το Δασαρχείο λέει πως αδυνατεί να δώσει άδεια γιατί η περιοχή έχει χαρακτηριστεί αναδασωτέα, ενώ ο νόμος επιτρέπει τα καταφύγια σε δασικές εκτάσεις.
Η Περιφέρεια λέει πως μη αδειοδοτημένα καταφύγια πρέπει να κλείσουν. Τόσα χρόνια στην Ελλάδα το εθνικό σπορ είναι ποιος θα παρανομήσει περισσότερο με τις ευχές του κράτους και βρεθήκαμε εμείς να κολλήσουμε στην νομιμότητα. Πάσο, κι εμείς νόμιμο καταφύγιο θέλουμε. Πού ακριβώς θα γίνει αυτό όταν σύμφωνα με τον νόμο πρέπει να είναι μακριά από κατοικίες, σχολεία, νοσοκομεία; Αλλά ακόμα και χωρίς αυτούς τους περιορισμούς, ποιοι θα ήταν αυτοί οι δημότες που θα ανέχονταν δίπλα τους ένα καταφύγιο; Ή τελικά καταλήγουμε ότι σε όλη την Ηλιούπολη τα αδέσποτα δεν χωρούν πουθενά; Ούτε στον αστικό ιστό, ούτε στα βουνά.
Πουθενά! Στο δια ταύτα, εάν αυτό το καταφύγιο κλείσει επειδή δεν έχει άδεια – σε αντίθεση με τα επίσης μη αδειοδοτημένα δημοτικά κυνοκομεία κολαστήρια όλης της Ελλάδας – ας κλείσει. Οι σκύλοι αναγκαστικά θα επανενταχθούν στις γειτονιές, με ό,τι αυτό σημαίνει για αυτούς. Εμάς θα μας στείλει σπίτι μας και θα μας δώσει πίσω τις ζωές μας. Ελπίζουμε σε αυτά τα άδολα πλάσματα να φερθείτε με καλοσύνη & σεβασμό.
Με εκτίμηση
Η ομάδα της Ζωοφιλικής Ένωσης Ηλιούπολης».