UPDATE #NOW

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια, Λία Τόμας, μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία


JTeam

13 Ιουνίου 2024

Ολυμπιακοί Αγώνες: Αποκλείστηκε η τρανς κολυμβήτρια, Λία Τόμας,  μετά τη διαμάχη με την Παγκόσμια Ομοσπονδία
Getty Images
Η Λία Τόμας ηττήθηκε στη νομική υπόθεση εναντίον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου

Η Λία Τόμας, είναι Αμερικανίδα κολυμβήτρια. Έγινε γνωστή, σε παγκόσμιο επίπεδο, τον Μάρτιο του 2022, όταν και έγινε η πρώτη τρανς αθλήτρια που κέρδισε κολεγιακό τίτλο στο NCAA σε εθνικό επίπεδο στις ΗΠΑ. Τότε, πολλοί την κατηγόρησαν ότι έκανε φυλομετάβαση προκειμένου να γίνει πιο «ισχυρή» στο άθλημά της. «Έκανα την αλλαγή για να είμαι ευτυχισμένη, να είμαι αληθινή με τον εαυτό μου», είχε πει η ίδια.

Οι έντονες αντιδράσεις που προκάλεσε η νίκη της το 2022, είχαν ως συνέπεια την αλλαγή των κανονισμών από τη World Aquatics (της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου), και πλέον απαγορεύεται η συμμετοχή στην κατηγορία γυναικών κορυφαίων διοργανώσεων «σε όποιον έχει περάσει το όποιο στάδιο της ανδρικής εφηβείας». Έπειτα από αυτήν την απόφαση, η αθλήτρια προσέλαβε δικηγορική εταιρεία, ώστε να προσφύγει στο διαιτητικό δικαστήριο για τον αθλητισμό (CAS) στην Ελβετία. Τώρα, σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, η Λία Τόμας έχασε τη νομική προσφυγή εναντίον της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου στο αθλητικό διαιτητικό δικαστήριο, κάτι που ισοδυναμεί με τον αποκλεισμό της από τους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι.

Η Λία Τόμας, παραμένει αποκλεισμένη από την κολύμβηση στη γυναικεία κατηγορία, αφού απέτυχε, ουσιαστικά, να ανατρέψει τους κανόνες που εισήγαγε η διοργανώτρια αρχή της κολύμβησης το καλοκαίρι του 2022. Η ίδια έχει τονίσει, ότι οι κανόνες αυτοί θα έπρεπε να κηρυχθούν «άκυροι και παράνομοι», καθώς αντιτίθενται στον Ολυμπιακό χάρτη και το καταστατικό της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου. Σε μια απόφαση 24 σελίδων, το δικαστήριο κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η Τόμας «απλά δεν είχε δικαίωμα να ασχοληθεί με τη συμμετοχή σε αγώνες της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κολύμβησης» ως άτομο που δεν ήταν πλέον μέλος της αμερικανικής κολύμβησης.

Παράλληλα, και σύμφωνα με την απόφαση του δικαστηρίου, η Λία Τόμας δεν είχε δικαίωμα να μηνύσει την πολιτική της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Υγρού Στίβου για τα τρανς άτομα. Συγκεκριμένα, μία παράγραφος της απόφασης αναφέρει: «Η επιτροπή καταλήγει στο συμπέρασμα ότι εφόσον η αθλήτρια δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε "Elite Event" κατά την έννοια της πολιτικής της κολύμβησης των ΗΠΑ, πόσο μάλλον να αγωνιστεί σε αγώνα της World Aquatics, ο οποίος συμβαίνει με την εγγραφή στην World Aquatics πριν από έναν αγώνα ή με τον καθορισμό μιας επίδοσης που οδηγεί σε αίτημα εγγραφής ως παγκόσμιο ρεκόρ της World Aquatics, απλά δεν δικαιούται να συμμετάσχει σε αγώνες της. Η πολιτική και οι λειτουργικές απαιτήσεις απλώς δεν ενεργοποιούνται από την τρέχουσα κατάστασή της».

Η Παγκόσμια Επιτροπή Υγρού Στίβου, χαιρέτισε την είδηση ως «ένα σημαντικό βήμα προς τα εμπρός στις προσπάθειές μας για την προστασία του γυναικείου αθλητισμού». Παράλληλα, τόνισε: «Η World Aquatics είναι αφοσιωμένη στην προώθηση ενός περιβάλλοντος που προάγει τη δικαιοσύνη, το σεβασμό και τις ίσες ευκαιρίες για τους αθλητές όλων των φύλων και επιβεβαιώνουμε αυτή τη δέσμευση».