UPDATE #NOW

Mία στις οκτώ γυναίκες έχει πέσει θύμα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης, πριν τα 18


JTeam

10 Οκτωβρίου 2024

gynaikes-via-unicef
Shutterstock
Αυτά είναι τα νούμερα από σχετική έκθεση της Unicef και προκαλούν σοκ

Μία στις οκτώ γυναίκες έχει πέσει θύματα βιασμού ή σεξουαλικής επίθεσης πριν από την ηλικία των 18 ετών. Δηλαδή, 370 εκατομμύρια γυναίκες έχουν βιαστεί και κακοποιηθεί πριν ενηλικιωθούν. Εάν λάβουμε υπόψη και τις μορφές σεξουαλικής βίας όπως η διαδικτυακή και λεκτική κακοποίηση, ο αριθμός διπλασιάζεται, φτάνοντας στα 650 εκατομμύρια. Αυτά είναι τα νούμερα από σχετική έκθεση της Unicef και προκαλούν σοκ.

Η Unicef, δημοσίευσε τη σχετική έκθεση μία μέρα πριν την «Παγκόσμια Ημέρα των Κοριτσιών» αλλά και ενόψει της παγκόσμιας διάσκεψης που θα γίνει τον Νοέμβριο με επίκεντρο τη βία ενάντια στα παιδιά. Και βασικός στόχος της, είναι μας υπενθυμίσει ότι η «η σεξουαλική βία εις βάρος των παιδιών αποτελεί αβάσταχτη κηλίδα στη συλλογική μας συνείδηση».

Η βία δεν γνωρίζει γεωγραφικά όρια

Η σεξουαλική βία κατά των παιδιών ξεπερνά τα γεωγραφικά, πολιτιστικά και οικονομικά όρια. Η υποσαχάρια Αφρική καταγράφει τον μεγαλύτερο αριθμό θυμάτων, με 79 εκατομμύρια κορίτσια και γυναίκες να επηρεάζονται (22%), έπειτα ακολουθείται από 75 εκατομμύρια στην Ανατολική και Νοτιοανατολική Ασία (8%). Mε βάση τα στοιχεία, 73 εκατομμύρια περιστατικά βίας καταγράφηκαν στην Κεντρική και Νότια Ασία (9%), 68 εκατομμύρια στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική (14%), 45 εκατομμύρια στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (18%), 29 εκατομμύρια στη Βόρεια Αφρική και τη Δυτική Ασία (15%) και 6 εκατομμύρια στην Ωκεανία (34%).

Η Unicef επεσήμανε ότι οι περισσότερες σεξουαλικές επιθέσεις σημειώνονται στην περίοδο της εφηβείας, κυρίως μεταξύ 14 και 17 ετών, με τα κορίτσια που τις υφίστανται να κινδυνεύουν περισσότερο από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, χρήση εθιστικών ουσιών και προβλήματα ψυχικής υγείας. Οι επιζώσες, μεταφέρουν το τραύμα της σεξουαλικής βίας στην ενηλικίωση, αντιμετωπίζοντας υψηλότερους κινδύνους κατάχρησης ουσιών, κοινωνικής απομόνωσης και ζητημάτων ψυχικής υγείας, καθώς και προκλήσεις στη διαμόρφωση υγιών σχέσεων. Όλα τα παραπάνω, επιδεινώνονται όταν καθυστερούν να μιλήσουν για τις εμπειρίες τους.

Τα κορίτσια και οι γυναίκες πλήττονται περισσότερο από τη βία, αλλά τα δεδομένα δείχνουν πως τα αγόρια και οι άνδρες επηρεάζονται επίσης. Υπολογίζεται ότι 240 έως 310 εκατομμύρια αγόρια και άνδρες, δηλαδή περίπου 1 στους 11, έχουν υποστεί βιασμό ή σεξουαλική επίθεση κατά την παιδική τους ηλικία. Αυτή η εκτίμηση ανέρχεται μεταξύ 410 και 530 εκατομμυρίων όταν περιλαμβάνονται φόρμες χωρίς επικοινωνία.