Δεν είναι μόνο οι ΗΠΑ: Στο Ηνωμένο Βασίλειο, η αστυνομία θα ερευνά τα σπίτια και τα τηλέφωνα γυναικών που αποβάλλουν
JTeam
22 Μαΐου 2025

Οι ΗΠΑ δεν είναι το μοναδικό μέρος σε αυτόν τον κόσμο που επιδιώκει να υποδουλώσει με κάθε τρόπο τις γυναίκες. Τα δικαιώματά τους, καταπατώνται παγκοσμίως. Κι αυτό το λέμε γιατί σύμφωνα με το περιοδικό Observer, οι αστυνομικές αρχές στο Ηνωμένο Βασίλειο έχουν λάβει οδηγίες σχετικά με το πώς να ερευνούν τα σπίτια γυναικών που έχουν αποβάλλει, για φάρμακα άμβλωσης. Παράλληλα, φαίνεται πως θα ελέγχουν τα τηλέφωνά τους για εφαρμογές παρακολούθησης του εμμηνορροϊκού κύκλου μετά από απροσδόκητη απώλεια εγκυμοσύνης. Όλα αυτά για να ξέρουν εάν μια γυναίκα έχει προχωρήσει σε «παράνομη» έκτρωση.
Οι νέες οδηγίες από το Εθνικό Συμβούλιο Αρχηγών Αστυνομίας (NPCC) σχετικά με την «έρευνα για θανάτους παιδιών» συμβουλεύουν τους αστυνομικούς να αναζητούν «φάρμακα που μπορούν να τερματίσουν την εγκυμοσύνη σε περιπτώσεις θνησιγένειας». Επίσης, άλλες οδηγίες ενθαρρύνουν τους αστυνομικούς να κατάσχουν και να ερευνούν τις ψηφιακές συσκευές των γυναικών, προκειμένου να αποκτήσουν πρόσβαση σε εφαρμογές εμμήνου ρύσεως ή συσκευές παρακολούθησης γονιμότητας. Με αυτόν τον τρόπο, θα μπορούν να ελέγχουν όσα έχει ψάξει στο διαδίκτυο, τα μηνύματά τους με φίλους και συγγενείς και ό,τι μπορούμε να φανταστούμε.
Having experienced more than one miscarriage in the past - once when I didn’t even know I was pregnant - this is a diabolical intrusion on women’s autonomy.
Decriminalise abortion now
Police could search homes and phones after pregnancy loss https://t.co/9427BxWKJU— Catherine Taylor (@KatyaTaylor) May 18, 2025
Οι αστυνομικοί ενημερωθήκαν παράλληλα για το πώς μπορούν να παρακάμψουν τις νομικές απαιτήσεις για δικαστική εντολή για την απόκτηση ιατρικών αρχείων σχετικά με την άμβλωση μιας γυναίκας από παρόχους του NHS. Ωστόσο, δεν είναι μόνο τα φυσικά αντικείμενα μιας γυναίκας που θα εξετάζονται τώρα. Το NPCC έχει επίσης δώσει εντολή στους αστυνομικούς να αξιολογήσουν τη γνώση ενός ατόμου για την εγκυμοσύνη. Πράγματι, οι Times ανέφεραν ότι μια άλλη σημείωση στις οδηγίες τόνιζε ότι «οι προθέσεις της σχετικά με την εγκυμοσύνη μπορούν να αποδειχθούν μέσω αποκαλύψεων ή ομολογιών από την ίδια τη γυναίκα». Οι σοβαρές επιπτώσεις αυτής της οδηγίας είναι πραγματικά τρομακτικές.
Η νομοθεσία περί αμβλώσεων στο Ηνωμένο Βασίλειο βασίζεται στον Νόμο περί Αδικημάτων κατά του Ατόμου του 1861. Τα τελευταία χρόνια, ένας αυξανόμενος αριθμός γυναικών έχει ερευνηθεί και διωχθεί βάσει αυτού του νόμου. Ο Νόμος περί Αμβλώσεων του 1967 επιτρέπει στις γυναίκες να τερματίζουν τις εγκυμοσύνες τους υπό ιατρική παρακολούθηση έως και 24 εβδομάδες ή και περισσότερο σε ορισμένες περιπτώσεις, όπως εάν η ζωή της μητέρας βρίσκεται σε κίνδυνο ή εάν το έμβρυο έχει κάποια σοβαρή ανωμαλία.
Το χειρότερο είναι ότι το NPCC έχει προσπαθήσει να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι η απροσδόκητη απώλεια εγκυμοσύνης δεν είναι κάτι που διερευνάται συστηματικά από τις αρχές ως πιθανή παράνομη έκτρωση. Αλλά αυτές οι νέες οδηγίες, σίγουρα δείχνουν ότι η ιδιωτική ζωή των γυναικών θα υπόκειται σε τεράστιο έλεγχο.
Read More
- Η Σάλι Φιλντ για τη «φριχτή» έκτρωση που έκανε στα 17 της: «Ακόμα αισθάνομαι ντροπιασμένη»
- Στη Νέα Υόρκη, υπεγράφη νόμος για να προστατέψει τους γιατρούς που συνταγογραφούν διαδικτυακά χάπια άμβλωσης
- Πρόστιμο σε όσους εκσπερματώνουν χωρίς την πρόθεση να κάνουν παιδί – Η απάντηση των νομοθετών για τις αμβλώσεις στις ΗΠΑ