UPDATE WHAT'S NEW

Μόνιμο κα ημι-μόνιμο μακιγιάζ: Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά


3 Αυγούστου 2020

Μόνιμο κα ημι-μόνιμο μακιγιάζ: Πώς θα απαλλαγείτε οριστικά

Σχετικά με την ασφαλή αφαίρεση του μόνιμου ή ημι-μόνιμου μακιγιάζ μίλησε με αποκλειστική του συνέντευξη στο gazzetta.gr ο δερματολόγος Απόστολος Καραλέξης Διευθυντής της Derma Hair Clinic στην Αθήνα και τ. Διευθυντής της Δερματολογικής Κλινικής στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών και μας έδωσε όλες τις πληροφορίες που χρειαζόμαστε.

«Με τον όρο μόνιμο ή ημι-μόνιμο μακιγιάζ ή αλλιώς cosmetic tattoos εννοούμε τα αισθητικά τατουάζ που γίνονται στα φρύδια, στα χείλη ή στο περίγραμμα των ματιών για να βελτιώσουν την εμφάνιση του προσώπου», αναφέρει ο Δρ Καραλέξης. «Πλέον, το ημι-μόνιμο τατουάζ αποτελεί μόδα καθώς αντικαθιστά το καθημερινό μακιγιάζ. Κάθε γυναίκα θέλει να δείχνει όμορφη οποιαδήποτε στιγμή της ημέρας χωρίς να σπαταλά αρκετό από το χρόνο της και τα cosmetic tattoos είναι αυτά που της δίνουν την πιο άμεση λύση. Ένα γραμμικό τατουάζ στα χαρακτηριστικά του προσώπου της μπορεί να την αναδείξει και να βελτιώσει αισθητά την εμφάνιση της. Ωστόσο, μία λάθος τεχνική και ένας κακός σχεδιασμός μπορεί να οδηγήσει εύκολα στο εντελώς αντίθετο αποτέλεσμα. Έτσι, πολλές κυρίες αποφασίζουν να αφαιρέσουν το μόνιμο μακιγιάζ τους ψάχνοντας τον πιο άμεσο και αποτελεσματικό τρόπο που δε θα αφήσει κανένα απολύτως σημάδι στο πρόσωπο τους.» συμπληρώνει ο ίδιος, εξηγώντας όλους τους πιθανούς τρόπους για την ασφαλή αφαίρεση του.

jenny.gr

Αναλυτικά, η συνέντευξη του ειδικού των Laser δερματολόγου, Δρ Απόστολου Καραλέξη:

Για ποιους λόγους καταφεύγει κανείς στην αφαίρεση του ημι-μόνιμου τατουάζ;

Η αστοχία ενός ημι-μόνιμου τατουάζ μπορεί να οδηγήσει σε ένα κακό αισθητικό αποτέλεσμα. Αυτός είναι άλλωστε και ο κύριος λόγος που πολλά άτομα καταφεύγουν στην αφαίρεση του. Συγκεκριμένα, οι κυριότεροι λόγοι που ωθούν κάποιον σε αυτή την διαδικασία είναι ο κακός σχεδιασμός, το μη φυσικό τελείωμα των γραμμών με αποτέλεσμα την αλλοίωση της συμμετρίας του προσώπου, η αστοχία στο χρώμα του τατουάζ καθώς και το ξεθώριασμα του με το πέρασμα του χρόνου. Κάποιες φορές παρατηρείται ακόμα και αλλεργία στη χρωστική ουσία. Τέλος, αν και οι σχεδιαστές των cosmetic tattoos τα παρουσιάζουν ως ημι-μόνιμα (διαρκούν μερικούς μόνο μήνες και στη συνέχεια σβήνουν), σε πολλές περιπτώσεις τα τατουάζ μένουν μόνιμα επάνω στο δέρμα είτε επειδή έχουν ‘’χτυπηθεί’’ βαθιά, είτε επειδή χρησιμοποιήθηκε περισσότερη χρωστική ουσία απ΄ότι θα έπρεπε.

Πώς γίνεται η αφαίρεση του ημι-μόνιμου μακιγιάζ με Laser;

Με την ανάπτυξη της τεχνολογίας τα Laser έχουν εξελιχθεί σημαντικά με αποτέλεσμα να κάνουν επιλεκτική φωτοθερμόλυση. Συγκεκριμένα, εκπέμπουν παλμούς φωτός που αποδίδουν την ενέργεια τους επιλεκτικά στα σημεία της χρωστικής του τατουάζ, αφήνοντας τους γύρω ιστούς του δέρματος ανεπηρέαστους.

Αφαίρεση τατουάζ με Pico Laser

Το Pico Laser αποτελεί το πιο σύγχρονο Laser της αγοράς καθώς έχει αποδείξει την αποτελεσματικότητα του ακόμα και στα πιο απαιτητικά τατουάζ. Διαθέτει τρία μήκη κύματος και έτσι ο ιατρός έχει τη δυνατότητα να επιλέξει εκείνο που απορροφάται καλύτερα από το κάθε χρώμα. Χρησιμοποιεί παλμούς με μεγάλη ενέργεια σε picoseconds, ο οποίοι διασπούν τη χρωστική του τατουάζ και την απομακρύνουν από το δέρμα μέσω της φαγοκυττάρωσης. Σε σχέση με τα nanoseconds που εξέπεμπαν  τα Q-switched Lasers, τα picoseconds (Pico Lasers)είναι περισσότερο αποτελεσματικά καθώς δρουν στοχευμένα στο δέρμα και δεν επηρεάζουν τους γύρω ιστούς τους. Το Pico laser είναι εντελώς ασφαλές για την αφαίρεση τατουάζ με laser και προσφέρει εγγυημένα αποτελέσματα.

Αφαίρεση τατουάζ με CO2 Laser

Αν και το Pico Laser θεωρείται το πιο αποτελεσματικό για την αφαίρεση των τατουάζ, δεν ισχύει το ίδιο για τα cosmetic tattoos. Συγκεκριμένα, η χρωστική του ημι-μόνιμου μακιγιάζ περιέχει λευκές μεταλλικές ενώσεις όπως το διοξείδιο του τιτανίου και το διοξείδιο του σιδήρου, οι οποίες σκουραίνουν με τη χρήση του Pico Laser μέσω αντιδράσεων χημικής οξείδωσης. Στις περιπτώσεις αυτό, το πιο κατάλληλο laser αποτελεί το CO2 Laser, το οποίο δεν προκαλεί οξείδωση των μεταλλικών ενώσεων. Τέλος, το μήκος κύματος του CO2 laser απορροφάται από το νερό που υπάρχει στο δέρμα και εξαχνώνει μόνο τους ιστούς του δέρματος που χτυπάει κάθε φορά.

Αφαίρεση τατουάζ με δερμοαπόξεση (Dermabrasion)

Η διαδικασία της αφαίρεσης ενός τατουάζ με δερμοαπόξεση, ή αλλιώς dermabrasion, πραγματοποιείται σε μία μόλις συνεδρία. Πρόκειται για μία επεμβατική μέθοδο κατά την οποία γίνεται απόξεση στις ανώτερες στοιβάδες του δέρματος για να φύγει η χρωστική του τατουάζ. Εφαρμόζεται  σε ιδιαίτερα απαιτητικές περιπτώσεις όπως όταν η πυκνότητα της χρωστικής είναι μεγάλη ή σε περιπτώσεις αλλεργιών όπου τα άλλα laser μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση κατά τη διάσπαση της χρωστικής.

Πόσες συνεδρίες απαιτούνται για την αφαίρεση του ημι-μόνιμου τατουάζ;

Ο αριθμός των συνεδριών για την πλήρη αφαίρεση ενός τατουάζ εξαρτάται από το χρώμα (τα πολύχρωμα είναι πιο απαιτητικά από τα μονόχρωμα), το μέγεθος και το πόσο βαθιά στο δέρμα είναι ‘χτυπημένο’ το τατουάζ. Η αφαίρεση με CO2 Laser επιτυγχάνεται σε 1-2 συνεδρίες και ο ερεθισμός διαρκεί έως 20 ημέρες, ενώ η αφαίρεση με το Pico Laser χρειάζεται 3-6 συνεδρίες ανά 30-35 ημέρες. Ο ερεθισμός της περιοχής μετά από κάθε συνεδρία διαρκεί μέχρι 5 ημέρες.

Πονάει η αφαίρεση του ημι-μόνιμου μακιγιάζ-τατουάζ;

Για την αποφυγή πόνου συνιστάται η χρήση αναισθητικής κρέμας μερικά λεπτά πριν από τη συνεδρία. Σε ιδιαίτερες περιπτώσεις και αν ο πόνος είναι έντονος, μπορεί να αντιμετωπιστεί με τοπική αναισθησία. Συνήθως δε χρειάζεται τίποτα από τα παραπάνω.

Οδηγίες μετά τη θεραπεία αφαίρεσης του τατουάζ

Μετά από κάθε συνεδρία το δέρμα παρουσιάζει έναν ήπιο ερεθισμό, ο οποίος υποχωρεί γρήγορα, ίσως και την επόμενη ημέρα. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να παρατηρηθεί η δημιουργία φυσαλίδων στην επιφάνεια που έγινε το laser. Δεν χρειάζεται να πανικοβληθείτε καθώς θα εξαφανιστούν μέσα στις επόμενες ημέρες. Είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε πως η εφαρμογή του laser απαγορεύεται σε σκουρόχρωμες και μαυρισμένες από τον ήλιο επιδερμίδες, για αυτό και αποφεύγεται το καλοκαίρι. Η χρήση αναπλαστικής κρέμας βοηθάει σημαντικά στην επούλωση του δέρματος.

«Θα πρέπει να σημειωθεί πως η αφαίρεση ενός τατουάζ θα πρέπει να γίνεται αυστηρά και μόνο από έναν έμπειρο δερματολόγο και όχι σε κέντρα αισθητικής, ιδιαίτερα στις εμφανείς περιοχές του προσώπου. Το laser αποτελεί την πιο καινοτόμο μέθοδο αφαίρεσης των τατουάζ καθώς γίνεται γρήγορα, ανώδυνα και αποτελεσματικά, ωστόσο ένας κακός χειρισμός του μπορεί να οδηγήσει ακόμα και στη δημιουργία ουλών.», τονίζει ο Δρ Απόστολος Καραλέξης.

jenny.gr

Δρ. Απόστολος Καραλέξης

https://www.karalexis.gr, https://www.dermahair.gr/

Παπαδιαμαντοπούλου 4 & Βασ. Σοφίας (Μέγαρο Μουσικής), Αθήνα, 11528, 210 723 2932, [email protected]