UPDATE WHAT'S NEW

Athens Fashion Film Festival: Το πρώτο roundtable με θέμα «Το Costume Design στην τηλεόραση»


JTeam

12 Μαρτίου 2023

Athens Fashion Film Festival: Το πρώτο roundtable με θέμα «Το Costume Design στην τηλεόραση»
Το Athens Fashion Film Festival μας «μιλάει» για την σύγχρονη κουλοτύρα

Με τίτλο "Art-istic OR Art-ificial?", το 4ο Athens Fashion Film Festival επιστρέφει από την Τρίτη 14 Μαρτίου έως την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στο Ωδείο Αθηνών με ελεύθερη είσοδο και με δελτία προτεραιότητας. Ένα τριήμερο όπου πρωταγωνιστεί η σύγχρονη κουλτούρα: ταινίες, μόδα, συζητήσεις, gatherings, masterclasses και… τεχνητή νοημοσύνη.

Έχοντας ως κεντρικό θέμα την τεχνητή νοημοσύνη στην ανθρώπινη δημιουργικότητα, το 4ο AFFF επεκτείνει τον ανοιχτό διάλογό του με τη μόδα, τον κινηματογράφο και την Τέχνη και διερευνά την σχέση τους με το AI. Παράλληλα, εξερευνά την ανατρεπτική γενιά των Zoomers μένοντας πιστό στις θεματικές που βάζει κάθε χρόνο, όπως η βιωσιμότητα, η συμπερίληψη, η γυναικεία ενδυνάμωση και η κυκλική οικονομία.

Για τη φετινή οπτική ταυτότητα του AFFF, δημιουργήθηκε μία σειρά απρόβλεπτων και αλληγορικών εικονογραφήσεων, με πρωταγωνιστές τα ανθρωπομορφικά ζώα όπως τα συναντάμε στα παραμύθια και τους μύθους, μέσα σε έναν αλλόκοτο/ανορθόδοξο κόσμο μόδας που τα περιβάλλει, έτσι όπως τα “φαντάστηκε" η τεχνητή νοημοσύνη με την χρήση του midjourney, ένα text-to-image AI, σε Art Direction της Νικόλ Αλεξανδροπούλου και της graphic designer Karina Shabanova.

Jenny.Gr
Jenny.Gr

Η ιδρύτρια και Καλλιτεχνική Διευθύντρια του Athens Fashion Film Festival, Νικόλ Αλεξανδροπούλου σημειώνει πως: «Art-istic OR Art-ificial?" αυτό αναρωτιέμαι εδώ και αρκετό καιρό όσο παρακολουθώ τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο τόσο στο χώρο των Τεχνών όσο και του AI. Θελήσαμε λοιπόν φέτος να φωτίσουμε στο 4ο AFFF αυτήν την σχέση μέσα από ταινίες και συζητήσεις που θα μας ενημερώσουν, θα μας προβληματίσουν και σίγουρα θα μας εμπνεύσουν. Φέτος, για ακόμα μία χρονιά, έχουμε στο πλευρό μας τους σταθερούς θεσμικούς υποστηρικτές του AFFF, όπως το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, την Ιταλική Πρεσβεία, τον Δήμο της Αθήνας, το Athens Film Office, τον ΕΚΟΜΕ, το Ιταλικό Ινστιτούτο, αλλά και το νέο μας σημαντικό υποστηρικτή, την Περιφέρεια Αττικής. Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενη αυτήν την χρονιά για τις πολύτιμες εκπαιδευτικές συνέργειες, όπως με την SDA Bocconi School of Management, με την ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ στην περιοχή της Τεχνητής Νοημοσύνης και της Μηχανικής Μάθησης, με το τμήμα Δημιουργικού Σχεδιασμού και Ένδυσης του Διεθνούς Πανεπιστημίου Ελλάδος, καθώς και με την Ένωση Ελλήνων Σχεδιαστών, με τους οποίους μαζί και με επιφανείς καλεσμένους ετοιμάζουμε συζητήσεις γύρω από το κεντρικό θέμα του 4ου AFFF. Στο πρόγραμμα που θα έχετε στη διάθεσή σας τις επόμενες ημέρες, θα υπάρχουν προβολές και συζητήσεις σε θεματικές, που αποτελούν όχι απλές έννοιες, αλλά τις αξίες που διαπερνούν το φεστιβάλ από την γέννησή του. Ανυπομονώ να σας δω από κοντά».

Το πρώτο roundtable του 4ου AFFF με τίτλο "Costume Design in TV" θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 14 Μαρτίου, στις 15.30 - 17.00, στο Αμφιθέατρο Ι.Δεσποτόπουλος του Ωδείου Αθηνών. Το πάνελ θα διαρκέσει 90 λεπτά μαζί με το QnA, που θα ακολουθήσει τη συζήτηση.

Συντονίστρια του πάνελ θα είναι η Ελένη Κεχαγιά, Διευθύντρια του Jenny.gr, ενώ οι ομιλητές του πάνελ θα είναι εξέχουσες προσωπικότητες από τον χώρο της Μόδας και του Costume Design.

Jenny.Gr

Εβελίνα Δαρζέντα: Η ενδυματολόγος και σκηνογράφος που ήταν η Art Director στην ταινία μικρού μήκους «On Xerxes’ Throne», η οποία απέσπασε το βραβείο Best Short στο Cannes Film Festival του 2022. Η Εβελίνα Δαρζέντα έχει κάνει δουλειές για την τηλεόραση, τον κινηματογράφο και το θέατρο. Έχει συνεργαστεί με πολύ σημαντικούς ανθρώπους του χώρου όπως ο Τ.Μπουλμέτης, ο Ν. Ηλιάδης και ο Ν.Χρυσός. Επίσης έχει εργαστεί σε παραγωγές για Φεστιβάλ της Επιδαύρου, για την Στέγη και έχει επιμεληθεί τα κοστούμια στη σειρά του Χ.Παπακαλιάτη «Maestro».

Η Εβελίνα Δαρζέντα αναφέρει χαρακτηριστικά για το costume design: «Η ενδυματολογία είναι για μένα μια ιδιαίτερη τέχνη η οποία καθορίζει σημαντικά τους χαρακτήρες και τις μεταξύ τους σχέσεις. Ο αντικατοπτρισμός της προσωπικότητας και του τρόπου ζωής ενός χαρακτήρα, πάντα με γνώμονα το περιβάλλον και την εποχή του, προκαλεί μια σειρά συναισθημάτων, απαραίτητων για την εξέλιξη του. Η τέχνη της ενδυματολογίας απαιτεί μια εκτεταμένη έρευνα, πολλή φαντασία και δημιουργικότητα, ενώ παράλληλα δεν γίνεται να λείπει και η ομαδική δουλειά και η συνεργασία».

Άννα Ζώτου: Ξεκίνησε τις σπουδές της στο Πανεπιστήμιο Πειραια, αλλά στη συνέχεια άλλαξε δρόμο και αποφάσισε να ασχοληθεί με την ενδυματολογία σπουδάζοντας την Βακαλό και στο Central Saint Martins College of Art. Έχει συνεργαστεί με τον Χ.παπακαλιάτη για τη σειρά «Maestro», έχει συμμετάσχει στην ταινία μικρού μήκους «On Xerxes’ Throne», η οποία απέσπασε το βραβείο Best Short στο Cannes Film Festival του 2022 και έχει λάβει μέρος σε πολλές βραβευμένες διαφημίσεις.

Η Άννα Ζώτου αναφέρει χαρακτηριστικά για το costume design: «Με βάση το κείμενο και το όραμα του σκηνοθέτη πλάθουμε μαζί τον χαρακτήρα. Από που προέρχεται και που πηγαίνει, τις συνήθειες τις σκέψεις του και κάπως έτσι προκύπτει το στιλ του και το κοστούμι του. Είναι αποτέλεσμα ομαδικής δουλειάς έρευνας και επιμονής στις λεπτομέρειες εκείνες που θα δώσουν ζωή και χαρακτήρα στον ήρωα».

Βασίλης Ζούλιας: Ο σχεδιαστής μόδας που έκανε την πρώτη του φωτογράφιση στα 16 του χρόνια και στη συνέχεια εργάστηκε για άλλα 20 χρόνια ως fashion editor σε διάφορα περιοδικά μόδας. Το 2003 ανοίγει την πρώτη του boutique «Vassilis Zoulias Old Athens» και από τότε μέχρι σήμερα παρουσιάζει Prêt-à-Porter, Demi-couture και Bridal συλλογές σε δύο με τρια shows τον χρόνο. Τα highlights της καριέρας του είναι το 2018 στις Χρυσές Σφαίρες με την Alison Brie να εμφανίζεται με δική του δημιουργία στο κόκκινο χαλί, το 2021 η Patricia Field επιλέγει 5 δημιουργίες του ώστε να φορεθούν από την Lily Collins στο «Emily in Paris», το 2023 η Kim Cattrall εμφανίζεται στη σειρά του Netflix «Glamorous» με Maison Zoulias και πολλές διάσημες γυναίκες έχουν εμπιστευτεί την αυθεντία του, όπως η Laura Dern, η Gwen Stefani, η Mira Sorvino, η Robin Givens, η Tina Fey και η Ariana Rockefeller.

Ο Βασίλης Ζούλιας αναφέρει χαρακτηριστικά για το costume design: «Το costume design μπορεί να απογειώσει μια ταινία ή μια τηλεοπτική παραγωγή. Είναι το συστατικό που θα προσθέσει στοιχεία στους χαρακτήρες, ώστε οι ηθοποιοι να αποδίδουν πιο ολοκληρωμένα τους ρόλους».

Μαρία Κοντοδήμα: Η ενδυματολόγος και ηθοποιός της σειράς «Τα Καλύτερά Μας Χρόνια». Η δουλειά της στο θέατρο περιλαμβάνει τον Βυσσινόκηπο, τον Φεγγίτη, τον Θάνατο του Εμποράκου και την Γελάδα.

Η Μαρία Κοντοδήμα αναφέρει χαρακτηριστικά για το τι σημαίνει το costume design για την ίδια: «Η ζωή μου όλη!».

Νικόλ Αλεξανδροπούλου: Η Artistic Director του Athens Fashion Film Festival, σκηνοθέτης και παραγωγός.

Η Νικόλ Αλεξανδροπούλο αναφέρει χαρακτηριστικά για το costume design: «Το costume design είναι από τα βασικά συστατικά μιας παραγωγής διότι είναι αυτό που χτίζει τον χαρακτήρα, είναι αυτό που βοηθάει τον ηθοποιό να μπει στο πετσι του ρόλου. Είναι πολύ όμορφο να γίνεσαι μάρτυρας αυτού του switch που συμβαίνει μόλις ο ηθοποιός φορέσει το κοστούμι του. Το costume design είναι αυτό που δίνει το production value σε μια ταινία, σε μια σειρα ή σε μια θεατρική παραγωγή. Δίνει την αίσθηση ότι αυτό που βλέπεις είναι αληθινό»