VIDEO

Όταν η πριγκίπισσα Diana περπάτησε πάνω σε ενεργό ναρκοπέδιο στην Ανγκόλα


Εύα Κονδύλη

4 Απριλίου 2021

Όταν η πριγκίπισσα Diana περπάτησε πάνω σε ενεργό ναρκοπέδιο στην Ανγκόλα
Προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας κατά των Ναρκών, θυμόμαστε μια στιγμή στην ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο παγκοσμίως, με πρωταγωνίστρια την πριγκίπισσα Diana.

Προς τιμήν της Διεθνούς Ημέρας κατά των Ναρκών, θυμόμαστε μια στιγμή στην ιστορία που συγκλόνισε τον κόσμο παγκοσμίως, με πρωταγωνίστρια την πριγκίπισσα Diana.

Στις 15 Ιανουαρίου 1997, λίγους μόνο μήνες πριν πεθάνει, η πριγκίπισσα Diana έκανε κάτι για το οποίο έμεινε στην ιστορία.

Αυτήν την φορά δεν αγκάλιαζε κάποιον με την ασθένεια του AIDS, ούτε μιλούσε για την πείνα των παιδιών στην Αφρική, αλλά έκανε κάτι πιο δραστικό, μια έκκληση για παγκόσμια απαγόρευση των ναρκών.

Φόρεσε το ειδικό κράνος και το γιλέκο των πυροτεχνουργών της «Halo Trust», πάνω από το λευκό πουκάμισο με το σύμβολο του Ερυθρού Σταυρού και μπήκε στο ενεργό ναρκοπέδιο της Ανγκόλα.

Η παρουσία της και μόνο στην περιοχή αρκούσε για τους σκοπούς της ευαισθητοποίησης, ενώ οι φωτογραφίες με τη στολή ήταν αρκετές για να περάσει το μήνυμα που ήθελε.

Αυτή η βόλτα ήταν μια συμβολική κίνηση της Diana, με στόχο να ευαισθητοποιήσει τα κράτη για τα χιλιάδες σκοτωμένα ή ακρωτηριασμένα παιδιά που τραυματίστηκαν παίζοντας μέσα σε εγκαταλελειμμένα ναρκοπέδια.

«Ήταν πολύ τρομαγμένη και πολύ νευρική. Ήταν πεπεισμένη ότι θα σκοτωνόταν στο ναρκοπέδιο επειδή δεν είχαν «καθαρίσει» τελείως την περιοχή από τις νάρκες κατά προσωπικού» υποστήριξε η φίλη της, Simone Simmons στο βιβλίο «Diana The Last Word».

Φωτογράφοι και οπερατέρ σπρώχνονταν μεταξύ τους για να πετύχουν την τέλεια λήψη. Η Diana έτρεμε αλλά δεν έδειξε τα συναισθήματα της.

«Αν κάποια στιγμή αμφιβάλλεις για το πού πατάς, κάτσε ακίνητη και κάνε μας νόημα. Αν ακούσεις μια μη ελεγχόμενη έκρηξη, βεβαιώσου ότι είσαι καλά και κάνε μας νόημα. Αν μια έκρηξη σε πετάξει μακριά, μείνε ακίνητη και θα έρθουμε να σε πάρουμε», ήταν τα τελευταία λόγια που της είπαν πριν περπατήσει στο ναρκοπέδιο.

Η δουλειά της στο θέμα των ναρκών επηρέασε βαθιά στην υπογραφή της Συνθήκης της Οττάβα, η οποία δημιούργησε διεθνή απαγόρευση χρήσης ναρκών ξηράς κατά προσωπικού, ενώ ο δρόμος που περπάτησε, είναι πλέον καθαρός. 

Στα βήματά της και ο γιος της, πρίγκιπας Harry

Μετά από χρόνια, τη σκυτάλη πήρε ο γιος της, Harry, ο οποίος είχε δηλώσει ότι θέλει να συνεχίσει τη δουλειά που η μητέρα του δεν πρόλαβε ποτέ να ολοκληρώσει.

«Η μητέρα μου περπάτησε σε αυτό το ναρκοπέδιο, που είναι πλέον ένας πολυσύχναστος δρόμος», είπε ο Δούκας του Sussex, στην επίσημη περιοδεία του στη νότια Αφρική.

Το σημαντικό γεγονός είναι ότι ο πρίγκιπας Harry δεν μπόρεσε να αναδημιουργήσει ακριβώς τις φωτογραφίες της μητέρας του, γιατί πολύ απλά, δεν υπάρχουν πια νάρκες σε αυτόν τον δρόμο. Μόνο αυτό δείχνει την κρισιμότητα και την απίστευτη επίδραση που είχε η επίσκεψη της Diana.

«Νιώθω συγκίνηση που περπατώ στα βήματα της μητέρας μου, σε αυτόν τον δρόμο, ο οποίος έχει ονομαστεί Πριγκίπισσα Diana», πρόσθεσε ο πρίγκιπας. «Εξακολουθούν και υπάρχουν περισσότερα από 1000 ναρκοπέδια στην Αγκόλα και αναρωτιέμαι, εάν εκείνη βρισκόταν στη ζωή, εάν θα μας απασχολούσε ακόμη αυτό. Είμαι σχεδόν βέβαιος ότι θα το είχε τελειώσει», υπογράμμισε.

Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών

Η Διεθνής Ημέρα κατά των Ναρκών εορτάζεται κάθε χρόνο στις 4 Απριλίου. Καθιερώθηκε με πρωτοβουλία της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ το Νοέμβριο του 2005, προκειμένου να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες του κόσμου σχετικά με τα ναρκοπέδια και την ανάγκη εξάλειψής τους.

Η πρωτοβουλία αυτή ήρθε ως συνέχεια της Συνθήκης της Οττάβα, ενώ η Ελλάδα υπέγραψε τη Συνθήκη στις 3 Δεκεμβρίου 1997επικυρώνοντάς την στις 25 Σεπτεμβρίου 2003, ενώ ενεργοποιήθηκε την 1η Μαρτίου 2004.

Σύμφωνα με την έκθεση του 2018 του «Διεθνούς Παρατηρητηρίου Ναρκοπεδίων», κάθε χρόνο έχασαν την ζωή τους 2.793 άνθρωποι-κυρίως σε Αφγανιστάν και Συρία. Το 87% ήταν πολίτες και το 47% παιδιά.

Πηγή φωτογραφίας: Getty/ Ideal Images

Δείτε ακόμη:

Diana: Μία αριστοκρατική πριγκίπισσα 

Γίνε κι εσύ μέλος μόνο με 6€/ έτος στο συνδρομητικό Jenny.gr Exclusive Benefits

jenny.gr