WELL BEING

Έκανα επί μία εβδομάδα clean sleeping και δεν έχω νιώσει πιο κουρασμένη στη ζωή μου


Αφροδίτη Σακκά

1 Μαρτίου 2017

edit-img-0103.jpg

Ημέρα 1η: Πέμπτη

Αρχικά, για να κοιμάμαι 10 ώρες θα πρέπει να πέφτω στο κρεβάτι στις 9 το βράδυ. Εδώ γελάμε όλοι μαζί, γιατί στις 9 εγώ πίνω απογευματινό καφέ ή έχω μπει στη διαδικασία να σκέφτομαι τι θα μαγειρέψω, για να καταλήξω τελικά να κάνω υπολογισμούς για το χρόνο που χρειάζεται το delivery για να έρθει.  Ήξερα δηλαδή ότι θα πρέπει να καταβάλλω ιδιαίτερη προσπάθεια την πρώτη μέρα. Ωστόσο, μετά την δουλειά έπρεπε να γυρίσω στο σπίτι, να πλυθώ να ντυθώ και να βγω για φαγητό με το αγόρι μου. Δεν αγχώθηκα, βέβαια, γιατί τρώμε γρήγορα και δεν βρίσκουμε ιδιαίτερο νόημα να κρατάμε μία ώρα μετά ένα τραπέζι, οπότε μια χαρά. Μετά όμως έπρεπε να πάω και στα γενέθλια του κολλητού μου, ε, κι έτσι κατέληξα στο κρεβάτι στις 11.30 να προσπαθώ να με πάρει ο ύπνος βγάζοντας το ένα πόδι έξω απ’ το πάπλωμα. Το πρωί με πήρε ο ύπνος κατά μία ώρα και όχι μόνο έτρεχα αλλά είχα φοβερά νεύρα και έριξα και ένα τσακωμό με την τσίμπλα στο μάτι και γενικά χάλια. Επίσης, σύμφωνα με την Gwyneth, πρέπει να κόψεις τα snacks στο κρεβάτι και αν τελείωσες το βραδινό στις 8.30, δεν μπορείς να ξαναφάς μέχρι το επόμενο πρωί στις 8.30. Πράγμα που δεν έγινε ποτέ γιατί όλοι ξέρουμε ότι η αϋπνία φέρνει πείνα, γεια σου Toblerone.

Απόφθεγμα: Δεν μπορείς να δουλεύεις, να έχεις κοινωνική ζωή και να κοιμάσαι 10 ώρες το βράδυ. Απλά.

Ημέρα 2η: Παρασκευή

Η Gwyneth προτείνει να επενδύσω σε μία μαξιλαροθήκη η οποία να έχει κλωστές που αποτελούνται από οξείδιο του χαλκού. Οξείδιο. Χαλκού. Ειλικρινά, ας μου πει κάποιος που υπάρχει τέτοιο πράγμα να πάω να πάρω δύο, για να έχω να αλλάζω. Υποτίθεται πως αυτή η μαξιλαροθήκη βοηθάει στο να μην κάνεις ρυτίδες, μόνο που εγώ με το ζόρι έχω μαξιλαροθήκες στο σπίτι μου, οπότε βολεύτηκα με τις ήδη υπάρχουσες. Όσον αφορά τον ύπνο, ξάπλωσα στο κρεβάτι νωρίς αποφασισμένη να καταφέρω να κοιμηθώ 10 ώρες και αρνήθηκα τις προτάσεις που είχα για έξοδο. Πραγματικά αποφασισμένη. Ε, μετά από ταβανοθεραπεία, scroll στο Instagram, 3 επεισόδια Vikings και δύο φορές που είδα όλο το show του Gucci, κατάφερα να κλείσω τα βλέφαρά μου. Στις 12. Το πρωί πάλι σηκώθηκα με το ζόρι, ντύθηκα με το ζόρι και γενικά υπήρχα με το ζόρι. Νιώθω πως ειλικρινά, όσο πιο πολύ κοιμάμαι τόσο πιο κουρασμένη ξυπνάω. 

Απόφθεγμα: Μαξιλαροθήκη. Από. Οξείδιο. Του. Χαλκού.

Hμέρα 3η: Σάββατο

Μετά από δύο συνεχόμενες μέρες σχετικής αποτυχίας και με αφορμή το γεγονός πως είναι ημέρα Σάββατο (aka ημέρα ύπνου) είμαι αποφασισμένη να τα καταφέρω. H Gwyneth και η ομάδα του Goop προτείνουν ανάμεσα σε άλλα, μασάζ σε συγκεκριμένα σημεία του κεφαλιού πριν τον ύπνο. Έτσι βρέθηκα στο κρεβάτι μου, με την ταπεινή μου μαξιλαροθήκη, να προσπαθώ να βρω τα σημεία στο κρανίο που έχουν "θεραπευτική επίδραση". Ουσιαστικά, είναι αυτό το μασάζ με κυκλικές κινήσεις που κάνουμε όταν έχουμε πονοκέφαλο και νομίζουμε πως τον ΄θεραπεύουμε' αλλά στην πραγματικότητα δεν κάνουμε τίποτα και μετά από λίγο παίρνουμε παυσίπονο. Μετά από γύρω στο ένα τέταρτο προσπάθειας χωρίς αποτέλεσμα, τα παράτησα και αποφάσισα να κοιμηθώ. Το γεγονός πως ήμουν τόσο εξαντλημένη από τις προηγούμενες μέρες, βοήθησε, και κοιμήθηκα στις 8 το βράδυ. Τεράστιο λάθος. Ξύπνησα στις 2.30 το πρωί διψασμένη σαν να είχα να πιω νερό μια εβδομάδα και μην ξέροντας τι μέρα και τι χρονιά έχουμε. Ο ύπνος, όμως, φέρνει ύπνο και ξανακοιμήθηκα μέχρι την επόμενη μέρα στις 9 το πρωί. Έχοντας συμπληρώσει πάνω από 10 ώρες, σηκώθηκα σχεδόν το ίδιο κουρασμένη και με μηδέν διάθεση -πάλι.

Απόφθεγμα: Το να κοιμάσαι στις 8 ή 9 το βράδυ είναι πιο βάναυσο από το να ξυπνάς πολύ πρωί.

Ημέρα 4η: Κυριακή

Kαι η βραδιά των Oscars, πράγμα που σήμαινε πως η live κάλυψη του red carpet και της τελετής των βραβείων απέκλειε την πιθανότητα να κοιμηθώ το βράδυ. Βέβαια, χάρη στην Gwyneth και την ομάδα της, βρήκα την λύση. Μαζί με τα υπόλοιπα tips, το clean sleeping προτείνει και ενός είδους yoga, ονόματι yoga nidra. Με λίγα λόγια, το είδος αυτό yoga σου προσφέρει τα οφέλη του ύπνου, χωρίς όμως να κοιμάσαι -βρίσκεσαι στην κατάσταση μεταξύ ύπνου και ξύπνιου. Για καλή μου τύχη, η Νίκη Χάγια, αρχισυντάκτρια του jenny.gr και γνωστή yogini, ανέλαβε να με βοηθήσει στο συγκεκριμένο task, κι έτσι φόρεσα το κολάν μου (τσάμπα, γιατί τελικά είσαι ξαπλωμένη και εντελώς ακίνητη) και ξάπλωσα στο yoga mat της. Κατά την διάρκεια της yoga nidra, αυτό που πρέπει να κάνει κανείς είναι να χαλαρώσει εντελώς το σώμα, να συγκεντρωθεί στις αναπνοές και να πάρει τον απόλυτο έλεγχο της σκέψης του ακολουθώντας μία διαδικασία που περιλαμβάνει tour στο σώμα (με την σκέψη) και εικόνες που κυμαίνονται από κόκκινα τριαντάφυλλα, στις πυραμίδες της Αιγύπτου. Όπως καταλαβαίνετε, όταν κατάφερα να σταματήσω να γελάω με τον εαυτό μου ξάπλα και σκεπασμένη (με την πολλή συγκέντρωση κρυώνεις, λέει) και προσπάθησα να συγκεντρωθώ στις αναπνοές και τις εικόνες, κατέληξα όχι απλά να βαριέμαι οικτρά μετά από λίγο, αλλά όταν σηκώθηκα ένιωθα τέτοια νύστα και κούραση που ειλικρινά, καλύτερα να είχα ξαπλώσει σε ένα κρεβάτι, να είχα κάνει ένα power nap και να τελείωνε η υπόθεση. Τζίφος και αυτό, οπότε βγήκα στο μπαλκόνι να με χτυπήσει κρύος αέρας να ξυπνήσω.

Απόφθεγμα: Αν είχα δοκιμάσει υπνωτισμό αντί για yoga nidra, τώρα θα ήξερα και τι ήμουν στην προηγούμενη ζωή μου.

Ημέρα 5η: Δευτέρα

Θα περίμενε κανείς πως μετά το χθεσινό ξενύχτι θα είχα τον ύπνο στο τσεπάκι μου. Φυσικά και δεν. Είχα φοβερή υπερένταση και μέχρι και brownies έψησα για να κουραστώ και να πέσω στο κρεβάτι. Χρησιμοποίησα, ωστόσο, και το τελευταίο tip του clean sleeping, το απλό και γνωστό σε όλους, μασάζ στα πέλματα. Η Gwyneth λέει να έχεις πάντα στο κομοδίνο μία κρέμα ποδιών που μυρίζει όμορφα, την οποία θα βάζεις κάθε βράδυ και θα κάνεις ένα τρίλεπτο μασάζ στα πέλματά σου -"ή ακόμα καλύτερα, βάλε κάποιον αγαπημένο να το κάνει για εσένα". Επειδή κρέμα ποδιών δεν έχω -στα 23 μου αγόρασα πρώτη φορά ενυδατική- χρησιμοποίησα μία κρέμα σώματος που είναι κυρίως για το καλοκαίρι και έχει και λίγη χρυσόσκονη. Δεν ζήτησα από τον αγαπημένο μου να μου κάνει μασάζ στα πόδια, γιατί δεν είμαστε σε ταινία και ο άνθρωπος δεν φταίει σε τίποτα. Οπότε, μετά από μία σχετική χαλάρωση και λίγη χρυσόσκονη στα σεντόνια, βρέθηκα ξανά στην κλασσική θέση 'ταβανοθεραπεία'. Ο ύπνος με πήρε μετά από μιάμιση ώρα και μπόρεσα να κοιμηθώ το συνηθισμένο 7ωρο. Ξύπνησα φυσιολογικά.

Απόφθεγμα: Ένα μασάζ στα πέλματα δεν είναι και τόοοοσο κακή ιδέα, αρκεί η κρέμα να μην έχει χρυσόσκονη.

Επίλογος

Αυτό που πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω, είναι το πώς μία γυναίκα σαν την Gwyneth Paltrow που έχει τόσο πολυάσχολη καθημερινότητα καταφέρνει να κοιμάται 10 ώρες την ημέρα και έχει καριέρα, προσωπικό χρόνο και κοινωνική ζωή. Δηλαδή, πότε τρώει; Εν τοιαύτη περιπτώσει, αν κανείς καταφέρνει να κοιμάται 9 ή 10 ώρες χωρίς να ξυπνήσει στη μέση της νύχτας και χωρίς νεύρα το επόμενο πρωί και προλαβαίνει να έχει σχέσεις με τον έξω κόσμο, να έρθει εδώ να τον συγχαρώ προσωπικά. Αλλιώς, αν κι εσείς είστε παραγωγικές από τις 11 το βράδυ με 3 το πρωί και το πρωινό ξύπνημα είναι για εσάς βάσανο εδώ και χρόνια, καταλαβαίνετε απόλυτα τι λέω. Απορρίπτω, λοιπόν, το clean sleeping και πίνω μια μεγάλη γουλιά καφέ. 

Κάντε like στη σελίδα μας στο facebook για να μαθαίνετε όλα τα νέα

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.