WELL BEING

H Ιφιγένεια Μπάκα μας εξηγεί τη σημασία του pilates στη ζωή των γυναικών με καρκίνο του μαστού


JTeam

14 Απριλίου 2022

H Ιφιγένεια Μπάκα μας εξηγεί τη σημασία του pilates στη ζωή των γυναικών με καρκίνο του μαστού
Ifigenia Baka
H Ιφιγένεια Μπάκα είναι Pilates Instructor, φυσιοθεραπεύτρια και συνεργάτης του συλλόγου «Άλμα Ζωής». Μιλά στο #jennygr για τη θεραπευτική ιδιότητα του pilates στις γυναίκες που έχουν περάσει ή ζουν με τον καρκίνο του μαστού, αλλά και για τη σημασία της φροντίδας του εαυτού μας σε καθημερινή βάση.

γράφει η Ιφιγένεια Μπάκα

Ως μέρος της ομάδας του συλλόγου «Άλμα Ζωής» δεν θα μπορούσα να μην εστιάσω στο πώς η άσκηση και συγκεκριμένα το pilates συνεισφέρει στη ζωή των γυναικών που πάσχουν από καρκίνο του μαστού .

Δεν θα σας μιλήσω ιατρικά και για το τι είναι ο καρκίνος του μαστού, που λίγο-πολύ όλοι γνωρίζουμε. Θα ήθελα να επιστήσω την προσοχή σας στο γεγονός πως η πρόληψη και η έγκαιρη διάγνωση σώζουν ζωές.

Συνήθως καταλαβαίνουμε τη σημασία της πρόληψης όταν πια μια ασθένεια μας χτυπήσει την πόρτα και έρθουμε αντιμέτωποι με αυτήν. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζετε πως η πρόληψη έχει βοηθήσει εκατοντάδες γυναίκες να καταπολεμήσουν τον καρκίνο του μαστού που πλέον μαστίζει το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού.

Στη σύγχρονη εποχή οι γυναίκες είναι μητέρες, σύντροφοι, επαγγελματίες, φίλοι και αναλαμβάνουν χιλιάδες ρόλους, έτσι απαιτούν οι ρυθμοί της καθημερινότητάς μας. Ξεχνάμε όμως να φροντίζουμε εμάς, να μας αγαπάμε και το συνειδητοποιούμε πια όταν έχουμε φτάσει στα πρόθυρα της κόπωσης της κατάθλιψης και άλλων σωματικών ασθενειών. Γι' αυτό και πρέπει να θυμόμαστε 4 πράγματα:

  • Να αγαπάμε το σώμα μας
  • Να βάλουμε την άσκηση στην ζωή μας
  • Να προσέξουμε την διατροφή μας
  • Να μην παραλείπουμε τον προληπτικό μας έλεγχο (κλινικός έλεγχος μαστού, υπέρηχος, μαστογραφία)

Μας αξίζει να αφιερώνουμε χρόνο για αυτά τα 4 απλα πράγματα τα οποία όμως είναι οι πιο δυνατοί μας σύμμαχοι ενάντια στον καρκίνο του μαστού. Ένα από τα αγαπημένα μου moto του «Άλμα Ζωής» είναι: «Από κοντά ή από μακριά, όλες και όλοι για έναν κόσμο δίχως καρκίνο».

Θα φύγω από το κομμάτι της πρόληψης και θα πάω λίγο στο δικό μου κομμάτι και στην προσωπική μου εμπειρία ως μέλος του συλλόγου. Η συνεργασία μας ξεκίνησε πριν ακριβώς από έναν χρόνο όπου μου έγινε η πρόταση, ως εξειδικευμένη instructor θεραπευτικής άσκησης εναντία στον καρκίνο του μαστού, να κάνω διαδικτυακά μαθήματα σε γυναίκες-μέλη του συλλόγου που είτε βρίσκονται στη φάση της θεραπείας είτε στη φάση της αποκατάστασης μετά την θεραπεία.

Jenny.Gr
Ifigenia Baka

Ξεκινήσαμε με μια ομάδα 6-7 κοριτσιών στις οποίες ακολούθησα ένα ήπιο ασκησιολόγιο καθώς ήταν η πρώτη γνωριμία με τον κόσμο του Clinical pilates και επρεπε να δω πώς θα ανταποκριθούν. Μέσα σε 4 μήνες, πέρα από το ότι οι κοπελες διπλασιάστηκαν, ήταν σαν να γυμνάζω άλλες γυναικες. Τα κορίτσια είχαν δυναμώσει ψυχικά και σωματικά με αποτέλεσμα να βλέπουν αυτή τη μία ώρα γυμναστικής σαν μία ώρα θεραπείας.

Η δύναμη και η ικανοποίηση που τους έδωσε η θεραπευτική άσκηση του Pilates ήταν κινητήρια στο να αφοσιωθούν στην φροντίδα του εαυτού τους, έτσι ώστε και οι θεραπείες να είναι πιο αποτελεσματικές .

Πέρα από τις ψυχικές ιδιότητες της γυμναστικής στην ζωή των καρκινοπαθών υπάρχουν χιλιάδες έρευνες για το ποσό βοηθάει ιατρικά η γυμναστική στην αποτελεσματικότητα των θεραπειών.

Συγκεκριμενα, το pilates έχει ευεργετικές επιδράσεις στην αποκατάσταση αυτών των γυναικών αφού στις περισσότερες περιπτώσεις έχει γίνει κάποια χειρουργική επέμβαση επηρεάζοντας έτσι μυικό και υποδόριο ιστό.

Η κινητοποίηση των μαλακών μορίων ύστερα από ένα τέτοιου είδους χειρουργείο βοηθάει στην επαναφορά της λειτουργικότητας στον άνω κορμό κυρίως, στους μυς του θώρακα και των άνω άκρων οι οποίοι επηρεάζονται πρωτίστως.

Επιπλέον το κομμάτι της αναπνοής είναι ένα σημείο που επηρεάζεται καθόλη τη διάρκεια της θεραπείας και μετέπειτα. Η αναπνοή στο pilates είναι απο τις βασικότερες αρχές και το πρώτο πραγμα στο οποίο εκπαιδεύεται ο ασκούμενος με αποτέλεσμα να μπορεί να εκτελέσει πιο σωστά τις ασκήσεις απομονώνοντας τις κατάλληλες μυϊκές ομάδες που χρειάζονται να δουλέψουν. Η συνεχής εξάσκηση της αναπνοής μακροπρόθεσμα μπορεί να είναι δώρο για μια γυναίκα που έχει περάσει αυτό το δύσκολο μονοπάτι του καρκίνου, αφού θα τη βοηθάει να αποφορτίζεται, να χαλαρώνει σε δύσκολες συνθήκες και να διαχειρίζεται φορτισμένες συναισθηματικά καταστάσεις.

Εν κατακλείδι, αυτό που θα ήθελα να μας μείνει από το συγκεκριμένο άρθρο είναι η σημασία που έχει η φροντίδα του εαυτού μας. Με τον όρο φροντίδα συμπεριλαμβάνω πολλές εικόνες όπως η πρόληψη, η σωστή διατροφή, η ενασχόληση με τη γυμναστική και γενικότερα με πράγματα τα οποία μας κάνουν να νιώθουμε καλά.

Θέλω να κλείσω με την φράση: Μαζί είμαστε πιο δυνατές από τον καρκίνο του μαστού.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.