WELL BEING

Κλίμακα Rotter: Το τεστ που δείχνει αν ορίζεις εσύ τη μοίρα σου ή οι άλλοι


JTeam

24 Αυγούστου 2022

Κλίμακα Rotter: Το τεστ που δείχνει αν ορίζεις εσύ τη μοίρα σου ή οι άλλοι
unsplash
Tι σκορ θα πετύχεις στην κλίμακα του Rotter; Αλλά και τι σημαινει το αποτέλεσμα αυτό για την ζωή σου;

Είναι μεγάλη η συζήτηση γύρω από το ποιος καθορίζει τη μοίρα σου, αλλά και τι αποφάσεις επηρεάζουν την πορεία σου. Κατα ποσό η αποφασιστικότητά σου επηρεάζει τη ζωή σου αλλά και πώς μπορείς να γνωρίζεις ότι αφήνεις τους άλλους να καθορίσουν για σένα; Ο ψυχολόγος Julian Rotter, είναι εδώ για να σε κατευθύνει και να σε βοηθήσει να ξεκαθαρίσεις λίγο περισσότερο τα πράγματα στο μυαλό σου.

Ο Rotter λοιπόν πίσω στο 1960, εισήγαγε μια θεωρία στην οποία πρότεινε ότι υπάρχει ένα εσωτερικό και ένα εξωτερικό σημείο ελέγχου της ανθρώπινης προσωπικότητας. Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι οι άνθρωποι ποικίλλουν στον τρόπο αντίληψης του κόσμου και κάπως έτσι έφτασε να δημιουργεί μία κλίμακα, στην οποία αυτοί που πετύχαιναν υψηλό σκορ στην εσωτερική της πλευρά, πίστευαν ότι είχαν τον έλεγχο της ζωής τους. Ότι δηλαδή οι προσπάθειές τους έπαιζαν καθοριστικό ρόλο στον τρόπο που ξεδιπλωνόταν η ζωή τους.

Jenny.Gr
unsplash

Αυτοί από την άλλη, που είχαν υψηλό σκορ στην εξωτερική πλευρά της κλίμακας, πίστευαν ότι η τύχη, οι συνθήκες ή άλλοι ισχυροί άνθρωποι καθόριζαν την τύχη τους. Η κλίμακα του Rotter ενέπνευσε χιλιάδες έρευνες και κατέστη σαφές ότι η εσωτερική – εξωτερική διάσταση είχε σημαντικές εφαρμογές σε πολλές καταστάσεις.

Τι σημαίνει όμως το εσωτερικό και εξωτερικό σημείο των ανθρώπων

Οι "εσωτερικοί" άνθρωποι τείνουν να αποδίδουν τα γεγονότα της ζωής τους στα αποτελέσματα των πράξεων και των ικανοτήτων τους. Πιστεύουν ότι η σκληρή δουλειά θα τους οδηγήσει σε θετικά αποτελέσματα. Ότι κάθε τους πράξη έχει συνέπειες τις οποίες είναι διατεθειμένοι να αποδεχτούν. Ωστόσο, θεωρούν ότι πρέπει να ελέγχουν τα πάντα και αυτό τους φέρνει πιο συχνά αντιμέτωπους με το συναίσθημα της απογοήτευσης.

Όσο για τους εξωτερικούς ανθρώπους, εκείνοι αποδίδουν τις εκβάσεις της ζωής τους σε εξωτερικές συνθήκες. Οι άνθρωποι με εξωτερικό σημείο ελέγχου τείνουν να πιστεύουν ότι τα πράγματα που συμβαίνουν στη ζωή τους είναι έξω από τον έλεγχό τους και ότι ακόμα και οι πράξεις τους μπορεί να είναι αποτέλεσμα εξωτερικών παραγόντων, όπως η «τύχη» , η επιρροή άλλων αυθεντιών ή ισχυρών ανθρώπων.

Μπορείς να πατήσεις εδώ, για να βρεις ακριβώς το τεστ που θα σου δείξει το σκορ σου στην κλίμακα του Rotter.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.