WELL BEING

Reset day: Τι είναι και γιατί τη χρειάζεσαι για να αποφύγεις το burn out


JTeam

25 Αυγούστου 2022

Reset day: Τι είναι και γιατί τη χρειάζεσαι για να αποφύγεις το burn out
Pexels
Οι reset days είναι το νέο self care και ήρθαν για να μείνουν

Θα το έχεις καταλάβει ήδη πως ένα από τα κύρια προβλήματα αντρών και γυναικών, νέων και μεγάλων είναι το burn out. Όχι απλά παρατηρείται σε όλο και περισσότερους, αλλά είναι αρκετοί εκείνοι που δεν γνωρίζουν πώς να το διαχειριστούν ή ακομη και να το αναγνωρίσουν.

Έλλειψη ενέργειας, αίσθημα εξάντλησης, κούραση και κυνισμός είναι μόνο κάποια από τα χαρακτηριστικά του burn out, τα οποία θα μπορουσαν να μαρτυρήσουν ότι είσαι σε μια περίοδο ασπρόμαυρη. Το θέμα είναι όμως, πως όσο το αγνοείς και συνεχίζεις την καθημερινότητα σου, τόσο πιο εντονο θα γίνεται το συναισθημα αυτό, το οποίο πολλές φορές συνοδεύεται από στρες, άγχος ακόμη και σωματικά προβλήματα.

Μην απορήσεις λοιπόν αν πιάσεις τον εαυτό σου να αισθάνεται έτσι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Σίγουρα όμως μην αγνοήσεις τα συμπτώματα. Πώς μπορείς λοιπόν να βελτιώσεις την κατάσταση αυτή και να γεμίσεις ξανά μπαταρίες, ψυχικά και συναισθηματικά; Η απάντηση είναι ακριβώς στις reset days. Όλο και περισσοτεροι είναι εκείνοι που τις δοκιμάζουν και μιλούν στα social για τα θετικά τους. Περι τίνος ακριβώς όμως πρόκειται;

Η Kristy Lomas είναι ψυχολόγος και μιλά στο Stylist, για το φαινόμενο των reset days, αλλά και το πόσο πολύ μπορούν να βελτιώσουν τη ζωή μας. Η ίδια μάλιστα έχει ιδρύσει το Ki Retreat, προκειμένου να εμπνεύσει και να ενημερώσει περισσότερο κόσμο για τους κινδύνους του burn out.

Τι ακριβώς είναι οι reset days

H reset day, πρόκειται στην ουσία για μια ημέρα αποκλειστικά αφιερωμένη στην φροντίδα του εαυτού σου, δηλαδή ημέρα αφιερωμένη σε self care. Γι' αυτό και για τους περισσότερους είναι η Κυριακή. Μπορείς λοιπόν να επιλέξεις μια μόνο μερα της εβδομάδας, προκειμένου να οργανωθείς και να ξεκουραστείς κατάλληλα για τη νέα εβδομάδα. Ένα απογευμα στον καναπέ εξάλλου μετά τη δουλειά δεν ειναι και ο καταλληλότερος τρόπος να ξεκουραστείς.

Οι ημέρες αφιερωμένες σε εσένα και στην ξεκούραση σου είναι απαραίτητες για να σε βοηθήσουν να μείνεις προσγειωμένος και συνδεδεμένος με τον εαυτό σου και την ζωή σου. Τι νόημα έχει άλλωστε το να λειτουργείς σαν ρομπότ, δίχως τίποτα να σε ενθουσιάζει και να σε γεμίζει;

Το να ξεκουράζεσαι πλήρως, όχι μόνο μπορεί να μειώσει το στρες και τις ορμόνες του οργανισμού, οι οποίες σου προκαλούν άγχος, αλλά σε βοηθά και να αποφύγεις την κατάσταση όπου νιώθεις εντελώς εξαντλημένος. Κάτι που μπορεί να οδηγήσει αποδεδειγμένα σε σωματικά προβλήματα και νόσους.

Πώς λειτουργούν

Με τον όρο reset day, δεν σημαίνει ότι χρειαζεται απλά να κατσεις στον καναπέ σου και να μην κάνεις απολύτως τίποτα. Αυτό εξάλλου μπορεί ακόμη και να επιδεινώσει την κατασταση ψυχικά. Αφού κοιμηθείς καλά, είναι σημαντικό να ενυδατωθείς και να φας υγιεινά (αυτά τα γνωρίζεις ήδη). Στο φαγητό μάλιστα δώσε ιδιαιτερη προσοχη! Ωστόσο μια reset day, δεν περιλαμβάνει μόνο αυτά. Εστίασε στις δραστηριότητες που σε κάνουν χαρούμενη και σε γεμίζουν. Είτε προκειται για μια συνεδρία με τον ψυχολόγο σου, είτε για χαλαρωτική συζήτηση με φίλες, είτε το να κάνεις σεξ με τον σύντροφό σου, ακόμη και το να κλείσεις μια εξόρμηση για το Σαββατοκύριακο που έρχεται. Όλα αυτά εχουν καθοριστικό ρόλο στη διάθεση και την ψυχολογία.

Jenny.Gr

Κάποιες από τις δραστηριότητες που θα μπορούσες επίσης να συμπεριλάβεις στις reset days σου είναι το να περνάς περισσότερο χρόνο στη φύση. Το να απολαμβάνεις τη μαγειρική και το υγιεινό γεύμα για σένα και τους δικούς σου ανθρώπους, ένα χαλαρωτικό και αρωματικό μπάνιο επί ώρες στη μπανιέρα και φυσικά το να μείνεις μακριά από social media και οθονες.

Πώς να οργανώσεις την ιδανική reset day

Πώς μπορείς λοιπόν να απολαύσεις μια ολόκληρη μέρα για εσένα, να γεμίζεις ξανά μπαταρίες και να γυρίσεις στην καθημερινότητά σου ανανεωμένη; Για αρχή ρώτα τον εαυτό σου τι είναι αυτό που απολαμβάνει περισσότερο. Θυμίσου ποτέ ήταν η τελευταία φορά που ένιωσες ευχαρίστηση και γεμάτη με ενέργεια. Τι σε κάνει να νιώθεις ευχάριστα συναισθήματα, αλλά και πώς λατρεύεις να περνάς τον χρόνο σου.

Βάση αυτών των ερωτήσεων θα βρεις τις απαντήσεις που ψάχνεις και μη διστάσεις να πάρεις μια ολόκληρη μέρα να ξεκουραστείς και να απολαύσεις μόνο αυτά που σε γεμίζουν πραγματικά.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.