WELL BEING

Matcha VS πράσινο τσάι: Ποιο να προτιμήσετε και γιατί


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Σεπτεμβρίου 2022

Matcha VS πράσινο τσάι: Ποιο να προτιμήσετε και γιατί
pexels
Τα τελευταία χρόνια, το matcha έχει γίνει πολύ δημοφιλές στον κόσμο του τσαγιού. Ποια είναι όμως η διαφορά μεταξύ matcha και πράσινου τσαγιού και ποιο να προτιμήσετε στην επόμενη αγορά σας;

Το πράσινο τσάι έχει μελετηθεί ευρέως για τα οφέλη του στην υγεία. Περιέχει μερικές από τις υψηλότερες συγκεντρώσεις κατεχίνης, τη γαλλική επιγαλλοκατεχίνη (EGCG). Οι κατεχίνες ανήκουν στην οικογένεια των φλαβονοειδών. Τα φλαβονοειδή είναι ένας τύπος πολυφαινόλης με ισχυρές αντιοξειδωτικές δράσεις που έχουν συνδεθεί με αντικαρκινικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες, καθώς και με μεταβολικά και καρδιαγγειακά οφέλη. Η έρευνα δείχνει ότι η τακτική κατανάλωση πράσινου τσαγιού μπορεί να ενισχύσει τον μεταβολισμό και να μειώσει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής και εγκεφαλικού.

Το Matcha είναι μια εξαιρετικά συμπυκνωμένη μορφή πράσινου τσαγιού. Το πράσινο τσάι αποτελείται από φύλλα τσαγιού που συλλέγονται από τον αειθαλή θάμνο Camellia sinensis. Τα φύλλα καλλιεργούνται στη σκιά για να ελαχιστοποιηθεί η οξείδωση, να ενισχυθεί η παραγωγή χλωροφύλλης, να αυξηθεί η παρουσία του αμινοξέος θεανίνη και να ενισχυθεί το βαθύ πράσινο χρώμα στα φύλλα.

Αφού μαζευτούν τα φύλλα, στεγνώνουν και αλέθονται σε λεπτή σκόνη. Δεδομένου ότι ολόκληρο το φύλλο χρησιμοποιείται για το matcha αντί για τον εμποτισμό των φύλλων πράσινου τσαγιού με νερό, το τσάι matcha έχει μεγαλύτερη συγκέντρωση τόσο σε καφεΐνη όσο και σε αντιοξειδωτικά, σε σχέση με το πράσινο τσάι. Στην πραγματικότητα, το matcha έχει περίπου 3 φορές περισσότερα αντιοξειδωτικά από το πράσινο τσάι.

Ακολουθούν μερικές συμβουλές για να πίνετε το matcha τσάι

Προσθέστε λίγο λεμόνι

. Η προσθήκη λεμονιού στο πράσινο ή το matcha τσάι μπορεί να αυξήσει την ποσότητα των αντιοξειδωτικών που μπορεί να απορροφήσει το σώμα σας.

Δείτε την ποιότητα. Υπάρχουν πολλές ποιότητες σκόνης τσαγιού matcha, το matcha υψηλής ποιότητας θα είναι πιο ακριβό λόγω του κόστους επεξεργασίας. Επίσης υπάρχουν πολλές εταιρείες κατώτερης ποιότητας που υπερηφανεύονται για ψευδείς ισχυρισμούς, επομένως είναι καλύτερο να αναζητήσετε μια αξιόπιστη μάρκα.

Επίσης, φροντίστε να προσέχετε τον μολύβδο. Ο μόλυβδος, που προέρχεται από το έδαφος, μπορεί να απορροφηθεί από το φυτό πράσινου τσαγιού. Ορισμένες μάρκες τσαγιού έχουν υψηλότερα ίχνη μολύβδου από άλλες, που σημαίνει ότι μπορεί να υπάρχουν υψηλά επίπεδα μολύβδου στο matcha σας, καθώς καταναλώνεται ολόκληρο το φύλλο.

Αν και τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι υγιεινές επιλογές, μπορεί να θέλετε να παραμείνετε στο πράσινο τσάι εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη. Επιπλέον, και τα δύο έχουν διαφορετική γεύση, επομένως μπορεί να προτιμήσετε τη γεύση του πράσινου τσαγιού από το matcha ή το αντίστροφο. Τόσο το matcha όσο και το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικές εναλλακτικές λύσεις για τον καφέ, ιδιαίτερα εάν είστε ευαίσθητοι στην καφεΐνη ή αντιμετωπίζετε παλινδρόμηση οξέος.

Τέλος το τσάι είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να παραμείνετε ενυδατωμένοι όλη την ημέρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.