Γιατί σου είναι τόσο δύσκολο να παίρνεις αποφάσεις; - Πως να μειώσεις την αναποφασιστικότητα σου
JTeam
24 Σεπτεμβρίου 2022
To να μην μπορείς να πάρεις μια απόφαση και αυτό να είναι κάτι το οποίο συμβαίνει συχνά στην ζωή σου, μπορεί να δείχνει φόβο. Μπορεί να δείχνει χαμηλή αυτοπεποίθηση, ακόμη και έλλειψη εμπιστοσύνης στον εαυτό σου. Αντιθέτως όμως, η αποφασιστικότητα, είναι ένα από τα δυναμικά χαρακτηριστικά που μπορεί να έχει κανείς στην προσωπικότητα του. Τα καλά νέα, είναι πως μέσα από εκπαίδευση, προσπάθεια και θέληση, όλα μπορούν να αλλάξουν.
Συμβουλές για να παίρνεις πιο εύκολα αποφάσεις και να μετριάσεις την αναποφασιστικότητα σου
Είτε οι αποφάσεις που θα χρειαστεί να πάρεις στην ζωή σου είναι μικρές είτε είναι μεγάλες, είναι πολύ λογικό να πιάσεις τον εαυτό σου να αμφιταλαντεύεται και να μην ξέρεις τι να κάνεις... οδηγώντας τον εαυτό σου σε αδιέδοξο. Γι' αυτό λοιπόν σκοπός του συγκεκριμένου άρθρου, είναι να σε βοηθήσουμε να αποκτήσεις λίγη παραπάνω αυτοπεποίθηση στις αποφάσεις που θα πάρεις (είτε βγουν σε καλό είτε όχι) και να μοιραστούμε μαζί σου συμβουλές ειδικών ψυχολόγων που τουλάχιστον θα σε κάνουν να νιώσεις καλύτερα.
Κάνε λιγότερες τις επιλογές σου - Απέκλεισε όσες περισσότερες μπορείς
Το να έχετε να επέλεξε ανάμεσα σε πολλές επιλογές, μπορεί να σας πελαγώσει. Επομένως θα ήταν πολύ βοηθητικό αν μπορούσατε να τις περιορίσετε στις απολύτως απαραίτητες. Κάντε ένα ξεκαθάρισμα με καθαρό μυαλό και στην συνέχεια θα αισθανθείτε πολύ πιο σίγουρες για ότι τελικά επιλέξετε. Έρευνα του 2021 έδειξε ότι η δυνατότητα πολλών επιλογών, μπερδεύει και καθυστερεί τον εγκέφαλο στο να καταλήξει σε πόρισμα.
Μη μετανιώσεις για την απόφαση που πήρες
Δεν μπορείς να τα ελέγχεις όλα σε αυτήν την ζωή. Από την στιγμή που έκανες ότι καλύτερο μπορούσες και πήρες την απόφαση που πήρες βάση των σκέψεων σου και την κρίση σου, αποδέξου το αποτέλεσμα που θα φέρουν. Ναι, μπορεί να μην πάει καλά και να ήταν τελικά λάθος. Πάρε το μάθημα που έχει να σου δώσει αυτή σου η εμπορία και προχωρά παρακάτω. Δεν χρειάζεται την επόμενη φορά, να πρέπει να υπεραναλύσεις τα πάντα προτού καταλήξεις σε μια ακόμη απόφαση, όσο δύσκολη και αν είναι. Έχε εμπιστοσύνη στον εαυτό σου και υποστήριξε τις αποφάσεις σου και αυτά που πιστεύεις.
Φτιάξε ένα πλάνο
Πολλές φορές μπορεί να έχουμε λίγο χαοτικά τα πράγματα στο μυαλό μας. Πάρε ένα μολύβι και ένα χαρτί και σκέψου ποιο είναι το πραγματικό πρόβλημα και τι μπορεί να κανείς για να φέρεις τα αποτελέσματα που επιθυμείς. Έχοντας έναν τέτοιο συλλογισμό να προηγείται, μπορεί να είναι πολύ πιο εύκολο να πάρεις μια σωστή απόφαση. Γιατί άλλωστε αυτό είναι το θέμα, να την πάρεις την απόφαση, αλλά όσο γίνεται να είναι αυτή που θα σε οφελήσει.
Μη ρωτάς πολλά άτομα
Όταν βρισκόμαστε αντιμέτωποι με μια δύσκολη απόφαση είναι πολύ πιθανό να ξεκινάμε να ρωτάμε δεξιά και αριστερά για γνώμη και απόψεις. Ναι, μπορεί να έχεις 3 -4 άτομα στον περίγυρο σου, που να εμπιστεύεσαι και να έχουν σημασία για εσένα, όποτε σίγουρα η άποψη τους να μετρήσει και να είναι όντως βοηθητική. Ωστόσο αν ξεκινήσεις να ρωτάς με την πρώτη ευκαιρία για τις δικές σου αποφάσεις, τους άλλους, πέρα από ότι δείχνεις πως δεν εμπιστεύεσαι την δίκη σου κρίση και άποψη, θα μπερδευτείς ακόμη περισσότερο, καθώς ο καθένας μπορεί να φέρει άλλα θέματα στην επιφάνεια και γενικότερα να μπερδευτείς ακόμη περισσότερο...
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.