WELL BEING

4 τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και καταστρέφουν τα δόντια μας


JTeam

13 Δεκεμβρίου 2022

4 τροφές που καταναλώνουμε καθημερινά και καταστρέφουν τα δόντια μας
Τροφές που είναι εχθροί για τα δόντια μας και δεν το καταλαβαίνουμε καν. Ο ειδικός οδοντίατρος δρ, Gary Goldstein εξηγεί τι πρέπει να προσέξουμε και μας δίνει χρήσιμες συμβουλές

Η υγεία των δοντιών μας, αλλά και ολοκλήρου του στόματος μας εξαρτάται άμεσα και από τις τροφές που καταναλώνουμε. Σε πολλές περιπτώσεις, τρόφιμα και ροφήματα που θεωρούμε αθώα, καταλήγουν να προκαλούν μεγάλη ζημιά στα δόντια μας και σταδιακά να τους προκαλούν φθορές.

Ο δρ Gary Goldstein από την Ατλάντα, μας εξηγεί ποια είναι τα τρόφιμα και τα ποτά που ευθύνονται για την καταστροφή των δοντιών και των ούλων.

«Ενώ το τακτικό βούρτσισμα των δοντιών και το οδοντικό νήμα μας βοηθούν να διατηρήσουμε τα δόντια μας γερά και υγιή, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε τις τροφές που μπορεί να σαπίζουν τα δόντια μας σταδιακά», επισημαίνει ο οδοντίατρος.

Ροφήματα με ζάχαρη

Αν πίνεις αρκετά ροφήματα, τα οποία περιέχουν μεγάλες ποσότητες ζάχαρης, αυτό μακροπρόθεσμα βλάπτει τα δόντια σου. Ποτά όπως, σόδα και energy drinks, ενισχύουν τις πιθανότητες εμφάνισης τερηδόνας.

«Η ζάχαρη κολλάει στα δόντια και προωθεί την ανάπτυξη βακτηρίων που παράγουν οξέα, τα οποία οδηγούν στη συσσώρευση πλάκας, η οποία με τη σειρά της προκαλεί την τερηδόνα και τον αποχρωματισμό των δοντιών», προειδοποιεί ο γιατρός. Τουλάχιστον φροντίστε μετά την κατανάλωση ζάχαρης, να πλένετε σχολαστικά τα δόντια σας.

Κολλώδεις τροφές

Τροφές όπως καραμέλες και αποξηραμένα φρούτα, τα οποία μένουν στα δόντια, είναι εχθροί για αυτά. Μάλιστα, οι τροφές αυτές κολλάνε και ανάμεσα στα δόντια με αποτέλεσμα να μην καθαρίζονται ούτε με το βούρτσισμα.

Όξινες τροφές

Τροφές με υψηλή οξύτητα όπως εσπεριδοειδή, ντομάτες, ξύδι κλπ, μπορούν να αποδυναμώσουν το σμάλτο των δοντιών μας, παρά το γεγονός πως είναι υγιεινές τροφές. Καλό θα ήταν αν τρώμε όξινα φρούτα στη συνέχεια να ξεπλένουμε το στόμα μας με νερό, προκειμένου να εξουδετερώσουμε τα οξέα.

Επεξεργασμένοι υδατάνθρακες

Ορισμένοι υδατάνθρακες όπως ψωμί και πατατάκια, μπορούν επίσης να οδηγήσουν στη σήψη των δοντιών. Τα βακτήρια στο στόμα μας στρέφονται από ζάχαρη που βρίσκεται στους υδατάνθρακες, και στη συνέχεια προκαλούν πλάκα και τερηδόνα, εξηγεί ο ειδικός.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.