WELL BEING

Sleep resolutions 2023: Οι βραδινές συνήθειες που προσφέρουν ποιοτικό ύπνο


JTeam

2 Ιανουαρίου 2023

Sleep resolutions 2023: Οι βραδινές συνήθειες που προσφέρουν ποιοτικό ύπνο
Pexels
Από το να τρώς το τελευταίο γεύμα της ημέρας σου 2 ώρες πριν ξαπλώσεις, έως τις χαλαρωτικές ασκήσεις TRE

Ύπνος. Για άλλους είναι ονειρεμένος, και για άλλους σκέτο μαρτύριο. Για κάποιους άλλους κάτι και από τα δυο. Η σχέση μας με τον ύπνο είναι καθοριστική για την υγεία μας και επομένως, οφείλουμε να δώσουμε ιδιαίτερη προσοχή και προτεραιότητα.

Τα τελευταία χρόνια μάλιστα, η ανάγκη για περισσότερο selfcare και wellness, γίνεται όλο και πιο έντονη. Δικαιολογημένα άλλωστε, αφού φαινόμενα ψυχολογικού και σωματικού burn out βασανίζουν όλο και περισσότερους. Όλοι γνωρίζουμε την αξία της αυτοφροντίδας και κομβικό κομμάτι αυτής, είναι και το κομμάτι του ύπνου. Για αρκετούς επίσης, είναι ένα ευαίσθητο θέμα, το οποίο εύκολα μπορεί να επηρεαστεί από ψυχολογικούς παράγοντες και στρες.

Πως μπορείς να χτίσεις όμως μια υγιής σχέση με τον ύπνο, αλλά και ποιες συνήθειες να εντάξεις στην καθημερινότητα σου οι οποίες θα βελτιώσουν σημαντικά την ποιότητα του, και θα μπορείς να απολαμβάνεις ξεκούραση και όλα τα οφέλη που σου προσφέρει, ακόμη και σε στρεσογόνες περιόδους της ζωής σου;

Μην καταναλώνεις αλκοόλ πριν πέσεις για ύπνο

Έχουμε λανθασμένα την πεποίθηση πως το ποτό, κάνει καλό για τον ύπνο. Μπορεί να αποκοιμάσαι πιο γρήγορα, ωστόσο αυτό δεν σημαίνει πως έχεις καλή ποιότητα ύπνου, όσο ο οργανισμός σου προσπαθεί να εξουδετερώσει το αλκοόλ. Προφανώς και δεν μιλάμε για ένα ποτήρι κρασί, μια φορά στο τόσο. Αλλά αν συνηθίζεις πριν τον ύπνο, να πίνεις συστηματικά αλκοόλ, τότε η ποιότητα του ύπνου σου δεν είναι καλή και ο οργανισμός κατά τη νύχτα αφυδατώνεται όλο και περισσότερο.

Δοκίμασε TRE (tension-releasing exercises) ασκήσεις

Πρόκειται για ασκήσεις χαλάρωσης, κάτι σαν γιόγκα σκέψου, οι οποίες έχουν σκοπό να σε χαλαρώσουν και να πάρουν από πάνω σου την ένταση που διατηρούμε στο σώμα μας. Αν δυσκολεύεσαι να βολευτείς, ή νιώθεις πόνους σε αυχένα, πλάτη και μέση, αυτές οι ασκήσεις είναι ιδανικές για να σε ανακουφίσουν και να απολαύσεις περισσότερο το χρόνο που περνάς στο κρεβάτι σου.

Κάνε τη βραδινή σου ρουτίνα, την αγαπημένη σου ώρα της ημέρας

Όταν είμασταν μικρά παιδιά, ίσως η βραδινή ρουτίνα ήταν λίγο περίεργη. Μπορεί να μην θέλαμε να τελειώσει η ημέρα, ή να μην θέλαμε να αποχωριστούμε τους γονείς μας. Πλέον είναι η στιγμή να απολαύσεις τις τελευταίες ώρες της ημέρας σου και να προετοιμαστείς κατάλληλα. Βάλε μια δραστηριότητα που αγαπάς πολύ και σε γεμίζει λίγο πριν ξαπλώσεις. Είτε αυτό είναι να ακούσεις μουσική, είτε να ξαπλώσεις με τον σύντροφο σου και να χαλαρώσεις, είτε ακόμη και να απολαύσεις τα αγαπημένα σου περιοδικά και βιβλία, που ξέρεις ότι θα σε χαλαρώσουν με ωραία θέματα και γνώση.

Τσέκαρε αν το «χαλαρωτικό σου τσάι» έχει καφεΐνη

Μπορεί εσύ να θες να χαλαρώσεις απολαμβάνοντας μια κούπα με ζεστό τσάι, ωστόσο είναι σημαντικό να τσεκάρεις την συσκευασία, καθώς πολλά προϊόντα τσαγιού περιέχουν καφεΐνη και αντί τελικά να σε χαλαρώνουν, σου προσφέρουν μια ένταση παραπάνω, την οποία ειδικά τις βραδινές ώρες δεν την χρειάζεσαι.

Jenny.Gr


Προτίμησε να ξυπνάς και να κοιμάσαι την ίδια ώρα κάθε ημέρα

Είναι ένα από τα πιο καθοριστικά steps, που θα σε βοηθήσουν να απολαμβάνεις βραδινό ύπνο. Το πρόγραμμα στον ύπνο είναι ιδιαίτερα σημαντικό και έχοντας την ίδια ώρα κάθε πρωί και βράδυ, θα βοηθήσει να κοιμάσαι πιο εύκολα και ποιοτικά.

Απέφυγε τις οθόνες και τις ακτινοβολίες του μπλε φωτός

Η συνήθεια να χαζεύουμε στο κινητό λίγο πριν τον ύπνο, ίσως είναι δύσκολο να την κόψεις, αλλά αποτελεί έναν από τους παράγοντες που επηρεάζουν ιδιαίτερα την ποιότητα του ύπνου σου. Οι ειδικοί συστήνουν, πριν ξαπλώσεις να έχεις σταματήσει την χρήση του κινητού σου, για τουλάχιστον μισή ή μια ώρα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.