WELL BEING

Διάχυτη αλωπεκία: Τι είναι και πώς να την αποτρέψεις


JTeam

10 Φεβρουαρίου 2023

Διάχυτη αλωπεκία: Τι είναι και πώς να την αποτρέψεις
Ένα είδος αλωπεκίας που μπορεί να προληφθεί και να αντιμετωπιστεί με τα κατάλληλα μέτρα

Το να χάνεις τα μαλλιά σου είναι ένα γεγονός που επηρεάζει σημαντικά τόσο την εμφάνιση, όσο και την ψυχολογία. Ωστόσο η αλωπεκία, γίνεται όλο και συχνότερη, με αρκετούς και αρκετές να χάνουν είτε τούφες μαλλιών, είτε ακόμη και όλα τα μαλλιά τους.

Τι ακριβώς όμως είναι η αλωπεκία

«Πρόκειται για μία διαταραχή της τριχοφυΐας, κατά την οποία το άτομο υφίσταται γενικευμένη ή κατά τόπους απώλεια τριχών στο τριχωτό της κεφαλής ή άλλα σημεία του σώματος. Η μείωση ή και διακοπή της παραγωγής τριχών, επηρεάζει τον ασθενή τόσο ως προς την εμφάνιση, αλλά και τη ψυχολογία του», αναφέρεται στο Johns Hopkins Medicine.

Jenny.Gr


Υπάρχουν ωστόσο αρκετά είδη αλωπεκίας, κάποια εκ των οποίων μπορείς να τα προλαμβάνεις, ακόμη και να τα θεραπεύεις. Ένας από αυτούς τους τύπους αλωπεκίας, είναι και η διάχυτη, την οποία μπορείς να αποτρέψεις με τους σωστούς τρόπους.

Διάχυτη αλωπεκία

Αυτό το είδος συχνά εμφανίζεται από πάρα πολύ έντονο styling και πολλές τεχνικές εργασίες στα μαλλιά. Ακόμη και αν κάνεις το styling στα μαλλιά σου προσεκτικά και με απαλές κινήσεις, αυτό δεν σημαίνει πως δεν τα τραυματίζεις. Όταν οι θύλακες των τριχών σας καταστρέφονται επανειλημμένα, τότε εμφανίζεται και η αλωπεκία διάχυτη και η καλύτερη μορφή πρόληψης της είναι η λήψη των απαραίτητων μέτρων για τη φροντίδα του εαυτού σας και των μαλλιών σας.

Κατά τη διάχυτη αλωπεκία, υφίσταται ελάττωση της πυκνότητας της τριχοφυΐας σε όλη την έκταση του τριχωτού της κεφαλής. Η πλειοψηφία των τριχών που βρίσκεται σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης, οδηγείται σε πρόωρη απόπτωση, διακόπτοντας έτσι τη φυσιολογική εξέλιξη του κύκλου ζωής.

Steps για να αποτρέψεις τη διάχυτη αλωπεκία

Δώσε στα μαλλιά σου ένα break

Αν παρατηρήσεις ότι η υφή των μαλλιών σου αλλάζει, αλλά και πως χάνεις όλο και περισσότερες τρίχες, είναι η στιγμή να αφήσεις τα μαλλιά σου στην ησυχία τους. Όσο και αν θες να προχωρήσεις στο styling, άστα φυσικά και φρόντισε να τα ενυδατώνεις τακτικά.

Μη τα πιάνεις συχνά

Τα κλάμερ και τα λαστιχάκια μπορεί να κρατούν τα μαλλιά μακριά από το πρόσωπο σου, ωστόσο τα τραβούν από τις ρίζες τους με αποτέλεσμα να αποδυναμώνονται ή και να σπάνε. Απέφυγε τα περίπλοκα χτενίσματα και το συχνό πιάσιμο και άσε τα ελεύθερα.

Όχι σε χημικές διεργασίες

Το βάψιμο πέρα από λαμπερό χρώμα, σου χαρίζει και πλήθος τοξικών και χημικών ουσιών, οι οποίες αφυδατώνουν και καταστρέφουν το μήκος των μαλλιών, αλλά και τη ρίζα. Σε περίπτωση που τα μαλλιά σου, δεν είναι και στην καλύτερη κατάστασή τους, απέφυγε οποιαδήποτε χημική διεργασία.

Ναι σε μεταξωτές μαξιλαροθήκες

Η φθορά των μαλλιών μας όταν τρίβονται είναι μεγάλη, ειδικά όταν κοιμόμαστε όπου στριφογυρνάμε και τα μπερδεύουμε. Με τα μεταξωτά υφάσματα, μπορείς να έχεις λιγότερη φθορά και μπερδέματα.

Πρώιμες ενδείξεις και συμπτώματα διάχυτης αλωπεκίας

  • Οι τρίχες σπάνε πιο εύκολα, κάτι που υποδεικνύει ότι οι νέες τρίχες που αναπτύσσονται είναι αδύναμες
  • Έχετε την εντύπωση ότι χάνετε περισσότερες τρίχες απ’ ότι στο παρελθόν
  • Βρίσκετε τούφες μαλλιών στο μαξιλάρι σας όταν ξυπνάτε
  • Πέφτουν τούφες μαλλιών όταν λούζετε τα μαλλιά σας
  • Έχει δημιουργηθεί μια «απογυμνωμένη» περιοχή στο τριχωτό της κεφαλής σας
  • Παρατηρείτε αλλαγές στα νύχια των χεριών ή των ποδιών σας (π.χ. μικρές αυλακώσεις, λεπτές λευκές γραμμές ή εύθραυστα νύχια)

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.