WELL BEING

Το μήκος του πέους αυξήθηκε κατά 24% τις τελευταίες δεκαετίες (και αυτό είναι πρόβλημα)


JTeam

16 Φεβρουαρίου 2023

Το μήκος του πέους αυξήθηκε κατά 24% τις τελευταίες δεκαετίες (και αυτό είναι πρόβλημα)
pexels
Δεν το λέμε εμείς αλλά οι ειδικοί

Νέα έρευνα από επιστήμονες του Stanford δείχνει ότι το μήκος του πέους αυξήθηκε 3.05 εκατοστά τα τελευταία 29 χρόνια, δηλαδή από το 1992 μέχρι το 2021. Το νέο όμως δεν είναι καλό και τα αποτελέσματα της έρευνας του Michael Eisenberg, MD, καθηγητή ουρολογίας στο Stanford Medicine, δεν ήταν σίγουρα αυτά που περίμενε.

Η ποιότητα του σπέρματος και τα επίπεδα τεστοστερόνης έχουν μειωθεί τα τελευταία χρόνια και δεν ξέρουμε κατά πόσο τα νέα ευρήματα επηρεάζουν την αναπαραγωγική υγεία των άνδρων. Όπως εξηγεί ο ίδιος: «δεδομένων των τάσεων που είχαμε δει σε άλλες μετρήσεις της αναπαραγωγικής υγείας των αντρών, πιστεύαμε ότι θα μπορούσε να υπάρξει μείωση στο μήκος του πέους, λόγω των ίδιων περιβαλλοντικών εκθέσεων».

Μαζί με την ομάδα του, ο Eisenberg πραγματοποίησε μια μετα-ανάλυση 75 μελετών που έγιναν από το 1942 έως το 2021, εξετάζοντας όλα τα δεδομένα, όπως προέκυπταν από το μήκος του πέους 55.761 αντρών. «Εξετάσαμε το χαλαρό, το τεντωμένο και το όρθιο μήκος, πριν δημιουργήσουμε μια μεγάλη βάση δεδομένων μετρήσεων. Αυτό που βρήκαμε ήταν αρκετά διαφορετικό από τις τάσεις σε άλλους τομείς της αντρικής γονιμότητας και υγείας».

«Το μήκος του πέους σε στύση γίνεται όλο και μεγαλύτερο τα τελευταία 29 χρόνια. Tα 12.19 εκατοστά, τα οποία άγγιζε κατά μέσο όρο το 1942, είναι σήμερα 15.24».

Επομένως μιλάμε για αύξηση της τάξεως του 24%. Ο επικεφαλής συγγραφέας είπε ότι «πολλές μελέτες έχουν εξετάσει τις αλλαγές στην αναπαραγωγική υγεία των αντρών. Για παράδειγμα, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων και τα επίπεδα τεστοστερόνης μειώνονται εδώ και πολύ καιρό. Υπάρχουν επίσης, υψηλότερα ποσοστά αντρικών συγγενών γενετικών ανωμαλιών, όπως ο υποσπαδίας και η κρυψορχία. Μια άλλη μέτρηση που έχουμε δει να αναφέρεται σε ορισμένες έρευνες για την υγεία των αντρών, είναι το μήκος του πέους. Κανείς δεν το έχει εξετάσει συστηματικά».

Όπως καταλήγει ο ίδιος: «Η αύξηση έγινε σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα. Οποιαδήποτε συνολική αλλαγή στην ανάπτυξη είναι ανησυχητική, γιατί το αναπαραγωγικό μας σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά κομμάτια της ανθρώπινης βιολογίας».

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.