WELL BEING

Πώς η υγεία του εντέρου σου καθορίζει και την ψυχική σου υγεία - 5 facts που δεν γνώριζες


JTeam

29 Μαρτίου 2023

Πώς η υγεία του εντέρου σου καθορίζει και την ψυχική σου υγεία - 5 facts που δεν γνώριζες
Γνώριζες ότι το έντερο μπορεί να παράξει 400 φορές περισσότερη ντοπαμίνη, απ' ότι ο εγκέφαλος σου;

Αν σε ενδιαφέρει το wellness, σίγουρα θα έχεις δει πως όλο και περισσότερο ενδιαφέρον εστιάζει στο έντερο, αλλά και τις λειτουργίες του, οι οποίες επηρεάζουν από το ανοσοποιητικό σου σύστημα, μέχρι και τη ψυχική σου υγεία.

Τρισεκατομμύρια βακτήρια και μικροοργανισμοί ζουν στο έντερο προκειμένου να πραγματοποιούν διαδικασίες πέψης, να καθαρίζουν τον οργανισμό, να ρυθμίζουν τις ορμόνες που εκκρίνονται, να καταπολεμούν τις φλεγμονές, να ρυθμίζουν τον μεταβολισμό και να έχουν χιλιάδες ακόμη καθοριστικές λειτουργίες για τον ανθρώπινο οργανισμό. Σύμφωνα με τον Ιπποκράτη μάλιστα, κάθε ασθένεια ξεκινά από το συγκεκριμένο όργανο του σώματος.

Τα τελευταία χρόνια ωστόσο, δίνεται ιδιαίτερη έμφαση στη σύνδεση του εντέρου με τον εγκέφαλο. Για την ακρίβεια το έντερο, έχει αποκτήσει πλέον τον όρο του «δεύτερου εγκεφάλου», μιας και οι ρυθμιστικές του λειτουργίες είναι πολλές, καθώς επίσης καθορίζει και τις ορμόνες της ευτυχίας ή αντίστοιχα της κατάθλιψης και του στρες.

Παρότι το έντερό μας ελέγχεται από το δικό του περίπλοκο νευρικό σύστημα, το οποίο απαρτίζεται από εκατοντάδες χιλιάδες νευρώνες, (περισσότεροι από όσοι βρίσκονται στο νωτιαίο μας μυελό), επικοινωνεί άμεσα με τον εγκέφαλό μας μέσω νευρικών σημάτων, ορμονών και άλλων μεθόδων. Τα δύο όργανα συνδέονται τόσο φυσικά όσο και βιοχημικά.

Γνωρίζουμε άλλωστε πως συναισθήματα μπορούν άμεσα να επηρεάσουν τη λειτουργία του εντέρου μας και οι επιστήμονες πλέον ανακάλυψαν μπορεί να συμβεί και το ανάποδο. Δηλαδή, όσο η υγεία του μικροβιώματός στο έντερο μας δεν είναι καλή, τόσο λιγότερες «ορμόνες ευτυχίας» εκκρίνονται και επομένως τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να αναπτύξουν άγχος ή ψυχικές διαταραχές.

Καταλαβαίνουμε επομένως πως η καλή υγεία του εντέρου μας είναι καθοριστική τόσο για τη σωστή λειτουργεία του οργανισμού, όσο και του εγκεφάλου. Σχετικά με το πως μπορείς να βελτιώσεις την υγεία του εντέρου, αλλά και όσα πρέπει να προσέξεις, μπορείς να ενημερωθείς από το σχετικό βίντεο με τον Δρ. Will Cole.

Παρακάτω ακολουθούν 5 facts, τα οποία πιθανότητα δεν γνώριζες για το έντερο σου:

  • Εάν απλώσουμε το γαστρεντερικό μας σύστημα, θα μπορούσε να καλύψει ένα ολόκληρο γήπεδο τένις
  • Τα βακτήρια που ζουν στο έντερο, μπορούν να ζυγίζουν έως και 2 γραμμάρια
  • 80% των βακτηρίων που ενισχύουν το ανοσοποιητικό μας σύστημα, ζουν στο έντερο μας
  • Το έντερο έχει περισσότερα βακτήρια, απ' ότι όλα τα κύτταρα του σώματος
  • Το έντερο παράγαγει 400 φορές περισσότερη ντοπαμίνη, απ' ότι ο εγκέφαλος

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.