WELL BEING

Vagina diaries: Οι 5 καλύτερες τροφές για καθαρό και υγιή κόλπο χωρίς λοιμώξεις


JTeam

3 Απριλίου 2023

Vagina diaries: Οι 5 καλύτερες τροφές για καθαρό και υγιή κόλπο χωρίς λοιμώξεις
Για να κρατήσεις μακριά κάθε είδους μικροβιακές λοιμώξεις

Το να μην έχεις ένα ιδανικό περιβάλλον στον κόλπο σου, μπορεί να προκαλέσει από ξηρότητα, φαγούρα, αίσθημα καύσου, μέχρι και σοβαρές λοιμώξεις. Οι φλεγμονές στην περιοχή του κόλπου είναι ιδιαίτερα συχνές, αν δεν υπάρχει το κατάλληλο περιβάλλον και ένα ισορροπημένο pH.

Για αρχή είναι σημαντική μια επίσκεψη στον γυναικολόγο, προκειμένου να κάνουμε τις απαραίτητες εξετάσεις και να τσεκαριστούμε για τυχόν μικρόβια, ιούς, αλλά και φλεγμονές. Αφού λάβουμε τις κατάλληλες αντιβιοτικές θεραπείες που χρειαζόμαστε, είναι σημαντικό να διατηρήσουμε ένα ισορροπημένο pH και μια καλή υγεία στον κόλπο μας, προκειμένου να παραμένει καθαρός και χωρίς φλεγμονές.

Για να το καταφέρουμε αυτό, πέρα από τα κατάλληλα προϊόντα, καθοριστική είναι και η διατροφή. Συγκεκριμένα υπάρχουν 7 τροφές, οι οποίες έχουν να προσφέρουν πολλά οφέλη στην γυναικολογική μας υγεία:

Jenny.Gr
Pexels

Η καθοριστική σημασία της βιταμίνης C & D

Σύμφωνα με την γυναικολόγο και διατροφολόγο, Krutika Nanavati, από το Πανεπιστήμιο Massey της Νέας Ζηλανδίας, οι δυο αυτές βιταμίνες, είναι καθοριστικές για την καλή υγεία του κόλπου. Φροντίζουν την οξύτητα της περιοχής και εξισορροπούν το pH της, το οποίο στη συνέχεια μπορεί να αντιμετωπίσει πολύ πιο εύκολα τα μικρόβια που προκαλούν λοιμώξεις.

Γιαούρτι

Τα προβιοτικά είναι επίσης σημαντικά για την υγεία του κόλπου, καθώς προσφέρουν ισορροπία και αποτρέπουν τις μολύνσεις. Πρόκειται για καλά βακτήρια, τα οποία χρειαζόμαστε για αντιμετωπίσουμε τους παθογόνους οργανισμούς. Προβιοτικά μπορούμε να λάβουμε ως συμπλήρωμα (ιδανικά αυτά που περιέχουν και Q10), αλλά και από τροφές όπως το γιαούρτι ή το κεφίρ.

Cranberries

«Τα cranberries είναι πλούσια πηγή αντιοξειδωτικών και έχει αποδειχθεί ότι βοηθούν στην πρόληψη των λοιμώξεων του ουροποιητικού συστήματος», εξηγεί η Nanavati. Περιέχουν προανθοκυανιδίνες (PAC) που μπορούν να βοηθήσουν στην αποφυγή λοιμώξεων και να διατηρούν την ευρύτερη περιοχή καθαρή.

Ακτινίδιο

Το ακτινίδιο μπαίνει στη συγκεκριμένη λίστα, χάρη στη βιταμίνη C που περιέχει. Όπως αναφέραμε εξαρχής, η συγκεκριμένη βιταμίνη, είναι καθοριστική για την κολπική υγεία, χάρη στις αντιοξειδωτικές της ιδιότητες.

Σολωμός

Πρόκειται για ένα ψάρι γεμάτο με καλά λιπαρά, το οποίο είναι πλούσιο σε βιταμίνη D. H βιταμίνη D ενισχύει τα τοιχώματα του κόλπου, κάνει πιο ανθεκτικό το μικροβίωμα της περιοχής και προσφέρει ελαστικότητα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.