Το Harvard δημιούργησε τον πρώτο βιονικό κόλπο. Θα φέρει επανάσταση στη γυναικολογική υγεία;
JTeam
8 Φεβρουαρίου 2023
Το 1/3 των ανθρώπων με αιδοίο, αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας που σχετίζονται με την αναπαραγωγή. Οι έρευνες που γίνονται για το θέμα, συνεχίζουν να είναι ελάχιστες. Για την ακρίβεια, υπάρχουν πολύ περισσότερες μελέτες για τη στυτική δυσλειτουργία παρά για το προεμμηνορροϊκό σύνδρομο (PMS) παρόλο που το 90% των γυναικών υποφέρουν από τα συμπτώματά του όπως άγχος, κατάθλιψη και πόνο που προκαλεί μεγάλη εξασθένηση. Οι άνδρες από την άλλη που έχουν προβλήματα στύσης, αγγίζουν μόνο το 19%.
Τελευταία ωστόσο όλο και κάτι αλλάζει προς το καλύτερο. Την τελευταία δεκαετία, ο Dr Don Ingber, βιομηχανικός στο Πανεπιστήμιο Harvard, έχει κατασκευάσει περισσότερα από 15 chip που μοιάζουν και λειτουργούν όπως τα ανθρώπινα όργανα, πνεύμονες, συκώτι, έντερο, ακόμη και δέρμα. Το νέο του εγχείρημα είναι ένα τσιπάκι που λειτουργεί όπως ο κόλπος.
Το συγκεκριμένο τσιπάκι κατασκευάστηκε από κολπικά κύτταρα που δώρισαν δύο γυναίκες. Πρόκειται για ένα chip από καουτσούκ σιλικόνης στο μέγεθος τσίχλας.
«Πρόκειται για το πιο ρεαλιστικό εργαστηριακό μοντέλο που έχει κατασκευαστεί από εμένα», έχει δηλώσει ο Dr Ingber, επισημαίνοντας το μοντέλο έχει πολλές παρόμοιες λειτουργίες με έναν γυναικείο κόλπο.
Πολλοί ερευνητές είναι αισιόδοξοι ότι το εργαλείο θα μπορούσε να προσφέρει μία λύση στη δοκιμή θεραπειών για τη βακτηριακή κολπίτιδα, μια λοίμωξη από επιβλαβή μικρόβια στον κόλπο που προσβάλλει περίπου το 30% των γυναικών κάθε χρόνο.
«Πρόκειται για μια σπουδαία εξέλιξη» δήλωσε ο Dr Lev Sagi, γυναικολόγος στο Ιατρικό Κέντρο Hadassah στην Ιερουσαλήμ, ο οποίος μελετά το κολπικό μικροβίωμα. Η μελέτη, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Ίδρυμα Gates, χρησιμοποίησε το τσιπ προκειμένου να μιμηθεί τον τρόπο με τον οποίο ένας πραγματικός κόλπος ανταποκρίνεται στα καλά και τα κακά βακτήρια.
O τρόπος που λειτουργεί το chip είναι παρόμοιος με αυτό που συμβαίνει όταν κάποια γυναίκα προσβάλλεται από βακτηριακή κολπίτιδα, δηλαδή από επιβλαβή βακτήρια που καταλαμβάνουν το κολπικό μικροβίωμα και μειώνουν την οξύτητά του κόλπου, προκαλώντας μερικές φορές κνησμό και αυξημένες εκκρίσεις.
H βακτηριακή κολπίτιδα αντιμετωπίζεται συνήθως με αντιβιοτικά, αλλά τα ποσοστά υποτροπής είναι υψηλά. Όταν δεν αντιμετωπίζεται μάλιστα, αυξάνεται ο κίνδυνος σεξουαλικών μεταδιδόμενων λοιμώξεων και καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Στις έγκυες γυναίκες, μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού.
Από την άλλη, η ενδομητρίωση επηρεάζει περίπου 1 στις 10 γυναίκες και η διάγνωση παίρνει περίπου 7,5 χρόνια μέχρι να γίνει. Παρόλο που υποφέρουν από συμπτώματα όπως έντονο πόνο και υπερβολική αιμορραγία, τους λένε ότι τα αίτια είναι ψυχολογικά. Έτσι, το 75% καταλήγει να λαμβάνει μια λανθασμένη διάγνωση που καθυστερεί υπερβολικά πολύ τη θεραπεία και αντιμετώπιση αυτού που βιώνουν.
Οι έρευνες που γίνονται κυρίως από τους ερευνητές του Harvard, γεννούν την ελπίδα. «Αυτή είναι μόνο η αρχή», όπως καταλήγουν και οι ερευνητές. Η απόδειξη ότι κάτι αλλάζει προς το καλύτερο και θα φέρει σίγουρα την επανάσταση στη γυναικολογική υγεία.
Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.