WELL BEING

4 συμπτώματα της περιόδου που δεν είναι φυσιολογικά


JTeam

14 Ιανουαρίου 2023

4 συμπτώματα της περιόδου που δεν είναι φυσιολογικά
Κάποια από τα συμπτώματα που θέλουν προσοχή και φανερώνουν γυναικολογικό πρόβλημα

Έχουμε συνηθίσει να δικαιολογούμαι τα πάντα όσο αφορά την περίοδο μας. Θεωρούμε οποιοδήποτε σύμπτωμα μέρος της διαδικασίας και απλώς το αμελούμε. Ωστόσο τα παρακάτω συμπτώματα καλό θα είναι να μην αγνοούνται και να αποτελούν αφορμή επίσκεψης στον γυναικολόγο, προκειμένου να προλαμβάνονται δυσάρεστες επιπλοκές.

Jenny.Gr

Η αλήθεια είναι πως σχεδόν καμία γυναίκα δεν έχει ακριβώς τα ίδια συμπτώματα και εμπειρία μιας περιόδου. Πρόκειται για μία περίπλοκη λειτουργία του γυναικείου σώματος, και κακώς συνηθίζουμε να αποδίδουμε τα πάντα εκεί: ο πόνος, το φούσκωμα, οι πονοκέφαλοι, η ακανόνιστη περίοδος και τόσα άλλα αποδίδονται στην περιπλοκότητα αυτής της φυσικής λειτουργίας, ενώ δεν θα έπρεπε.

Δώσε προσοχή στα εξής συμπτώματα περιόδου:

Παρατεταμένη αιμορραγία (ακόμη και με διαλείμματα)

Αν η περίοδος διαρκεί περισσότερο από μία εβδομάδα, με ροή που απαιτεί συχνότατες αλλαγές, χρειάζεται η συμβουλή γιατρού. Ειδικά στην περίπτωση που τα παραπάνω συνοδεύονται από ταχυπαλμίες, αίσθημα κόπωσης και πυρετούς, υποδεικνύουν αιμορραγική διαταραχή που πρέπει να αντιμετωπιστεί.

Υπερβολικός πόνος

Δεν δικαιολογείται πάντα ο πόνος της περιόδου και οι ανυπόφορες κοιλιακές κράμπες. Ο υπερβολικός πόνος και ένταση μπορεί να μαρτυρά άλλου είδους γυναικολογικό πρόβλημα όπως ενδομητρίωση ή ινομυώματα. «Βαριές περίοδοι» συνήθως λογίζονται αυτές που δεν επιτρέπουν στη γυναίκα να συνεχίσει κανονικά την καθημερινότητά της για αρκετές μέρες και δεν αντιμετωπίζονται χωρίς τη συστηματική λήψη αναλγητικών.

Jenny.Gr

Ελάχιστη ή αδύναμη ροή

Κάποιες γυναίκες πανηγυρίζουν όταν δεν έχουν αρκετή ποσότητα αίματος, αυτό όμως δεν είναι ευχάριστο. Η μικρή απώλεια αίματος και η απουσία περιόδου ανά διαστήματα μπορεί να οδηγήσει στην αμηνόρροια, κοινώς την οριστική διακοπή της περιόδου, ακόμη και σε νεαρή ηλικία. Το φαινόμενο παρατηρείται συνήθως σε αθλήτριες που ασκούνται έντονα, διατηρώντας χαμηλό Δείκτη Μάζας Σώματος ή σε γυναικείο πληθυσμό που υποσιτίζεται. Αν, ωστόσο, το σύμπτωμα εμφανίζεται σε γυναίκες με βάρος μεγαλύτερο του κανονικού, συνίσταται επίσκεψη σε ενδοκρινολόγο και γυναικολόγο, ώστε να αποκλειστεί το ενδεχόμενο προβλήματος στη λειτουργία του θυρεοειδούς ή η ύπαρξη πολυκυστικών ωοθηκών.

Φαινόμενο Mittelschmerz

Αρκετές γυναίκες, κατά τη διάρκεια της ωορρηξίας αισθάνονται έναν οξύ πόνο που μοιάζει με τράβηγμα στη μια πλευρά της κατώτερης κοιλιακής χώρας ή προς την πλευρά της ωοθήκης που συμβαίνει η ωορρηξία.

Πρόκειται για το φαινόμενο mittelschmerz και είναι απολύτως φυσιολογικό, όπως και το ότι αυτή η λειτουργία μπορεί να συνοδεύεται πολύ μικρές ποσότητες αίματος. Αν, ωστόσο, αυτό που συμβαίνει θυμίζει κανονική ροή περιόδου στα μισά του μήνα (δύο περίοδοι σε διάστημα μικρότερο των 30 ημερών), καλό είναι ένα άμεσο ραντεβού με τον γυναικολόγο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.