WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

8 πιθανές αιτίες που καθυστερεί η περίοδός σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

21 Αυγούστου 2022

8 πιθανές αιτίες που καθυστερεί η περίοδός σας
pexels
Η καθυστερημένη περίοδος μπορεί να είναι πολύ ενοχλητική, ειδικά εάν μια γυναίκα έχει συνηθίσει να έχει τακτικές περιόδους ή ανησυχεί για μια απροσδόκητη εγκυμοσύνη.

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί άλλοι λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα μπορεί να έχει καθυστερημένη περίοδο. Σε αυτό το άρθρο, εξετάζουμε 8 πιθανούς λόγους για μια καθυστερημένη περίοδο.

Στρες

Οι παρατεταμένες περίοδοι στρες μπορεί να επηρεάσουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο μιας γυναίκας, κάνοντάς τον μεγαλύτερο ή μικρότερο, ή ακόμα και να προκαλέσει απώλεια περιόδου. Ορισμένες γυναίκες αναφέρουν επίσης πιο επώδυνες κράμπες περιόδου όταν έχουν άγχος.

Η αποφυγή των καταστάσεων που προκαλούν το άγχος, η τακτική άσκηση και ο επαρκής ύπνος μπορούν να σας βοηθήσουν να διατηρήσετε έναν τακτικό εμμηνορροϊκό κύκλο.

Εάν μια γυναίκα βιώνει χρόνιο στρες, μπορεί να βρει ωφέλιμο να μιλήσει με έναν γιατρό ή σύμβουλο, ο οποίος μπορεί να τη βοηθήσει να εντοπίσει αποτελεσματικούς μηχανισμούς αντιμετώπισης.

Περιεμμηνόπαυση

Η μέση έναρξη της εμμηνόπαυσης είναι περίπου στην ηλικία των 52 ετών όταν μια γυναίκα δεν έχει περίοδο για τουλάχιστον 12 μήνες. Πολλές γυναίκες εμφανίζουν συμπτώματα ήδη από 10 έως 15 χρόνια πριν την εμμηνόπαυση. Αυτό είναι γνωστό ως περιεμμηνόπαυση και δείχνει ότι τα επίπεδα οιστρογόνων αρχίζουν να αλλάζουν.

Τα ακανόνιστα επίπεδα οιστρογόνων μπορούν να αλλάξουν τον εμμηνορροϊκό κύκλο, καθιστώντας συνηθισμένο για τις γυναίκες στην εμμηνόπαυση να παρουσιάζουν ακανόνιστες ή χαμένες περιόδους. Όταν μια γυναίκα έχει περάσει έναν ολόκληρο χρόνο χωρίς περίοδο, λέγεται ότι έχει περάσει την εμμηνόπαυση.

Απώλεια βάρους

Η σημαντική απώλεια βάρους ή η έντονη άσκηση μπορεί να σας κάνει να μην έχετε περίοδο. Το λιποβαρές σώμα ή η χαμηλή αναλογία σωματικού λίπους μπορεί να αλλάξει τα επίπεδα των αναπαραγωγικών ορμονών, μειώνοντάς τα σε επίπεδα όπου η ωορρηξία και η έμμηνος ρύση δεν εμφανίζονται.

Μια γυναίκα που έχει χάσει μία ή περισσότερες περιόδους μετά την απώλεια σημαντικού βάρους θα πρέπει να συμβουλευτεί έναν γιατρό σχετικά με τη λήψη των κατάλληλων βιταμινών, μετάλλων και θρεπτικών συστατικών που χρειάζεται το σώμα της.

Παχυσαρκία

Όπως η απώλεια βάρους μπορεί να κάνει μια γυναίκα να χάσει την περίοδο της, έτσι και το υπερβολικό βάρος μπορεί επίσης να επηρεάσει τον εμμηνορροϊκό κύκλο.

Η παχυσαρκία και η απώλεια περιόδου μπορεί μερικές φορές να σηματοδοτούν ότι μια γυναίκα έχει μια ιατρική πάθηση, όπως το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών (PCOS), επομένως είναι σημαντικό να διαγνωστεί σωστά από γιατρό.

Ο γιατρός μπορεί να συστήσει εξετάσεις αίματος ή υπερηχογράφημα για να εξετάσει τις ωοθήκες για να βεβαιωθεί ότι καμία υποκείμενη ιατρική κατάσταση δεν προκαλεί απώλεια περιόδου.

Αντισύλληψη

Ορισμένα αντισυλληπτικά χάπια μπορεί να προκαλέσουν απώλεια περιόδου. Ορισμένοι τύποι ελέγχου των γεννήσεων, ιδιαίτερα οι ορμονικές μέθοδοι, μπορεί να προκαλέσουν απώλεια περιόδου σε μια γυναίκα.

Τυπικά, ο ορμονικός έλεγχος των γεννήσεων παρέχει μια μορφή οιστρογόνων σε συνδυασμό με προγεστερόνη για ένα καθορισμένο χρονικό διάστημα, ακολουθούμενο από αρκετές ημέρες χωρίς ορμόνες. Η απόσυρση αυτών των ορμονών πυροδοτεί μια περίοδο.

Μερικές φορές, αυτές οι ορμόνες διατηρούν την επένδυση της μήτρας τόσο λεπτή που δεν είναι αρκετή για να προκαλέσει περίοδο. Αυτό ισχύει για όλες τις μορφές ορμονικού ελέγχου των γεννήσεων, συμπεριλαμβανομένων των χαπιών, των επιθεμάτων, των εμβόλων, των εμφυτευμάτων και των δαχτυλιδιών.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, αυτό δεν είναι επιβλαβές, αλλά οι γυναίκες θα πρέπει να μιλήσουν με έναν γιατρό για τυχόν ανησυχίες σχετικά με τη μέθοδο ελέγχου των γεννήσεων.

Ορμονικές καταστάσεις

Ορισμένες ορμόνες, όπως η προλακτίνη ή οι ορμόνες του θυρεοειδούς, μπορεί να κάνουν μια γυναίκα να χάσει την περίοδο της. Εάν η ορμονική ανισορροπία είναι υπεύθυνη για μια χαμένη ή καθυστερημένη περίοδο, μπορεί εύκολα να εντοπιστεί με μια εξέταση αίματος. Σε πολλές περιπτώσεις, η λήψη φαρμάκων μπορεί να βοηθήσει τις περιόδους να επιστρέψουν στον κανονικό τους κύκλο.

Σύνδρομο Πολυκυστικών Ωοθηκών (PCOS)

Το PCOS είναι μια από τις πιο συχνές ορμονικές διαταραχές μεταξύ των γυναικών σε αναπαραγωγική ηλικία. Αν και τα συμπτώματα ποικίλλουν μεταξύ των γυναικών, εκείνες που έχουν PCOS τείνουν να έχουν μη φυσιολογικά επίπεδα ορμονών, τα οποία μπορεί να προκαλέσουν την ανάπτυξη μικρών κύστεων στις ωοθήκες, ακμή , υπερβολική τριχοφυΐα προσώπου και σώματος, ανδρική φαλάκρα και παχυσαρκία.

Οι ακανόνιστες ή ακόμα και απουσίες περιόδου είναι επίσης ένα κοινό χαρακτηριστικό αυτής της πάθησης. Οι γυναίκες που υποψιάζονται ότι έχουν PCOS θα πρέπει να επισκεφτούν το γιατρό τους για αξιολόγηση. Εάν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, η απουσία περιόδου κατά την αναπαραγωγική ηλικία μπορεί να προκαλέσει καρκίνο του ενδομητρίου.

Εγκυμοσύνη

Οι γυναίκες δεν πρέπει να αποκλείουν την εγκυμοσύνη ως πιθανή αιτία καθυστέρησης της περιόδου τους, ακόμα κι αν χρησιμοποιούν αντισύλληψη. Μια σεξουαλικά ενεργή γυναίκα με καθυστερημένη περίοδο θα πρέπει να χρησιμοποιήσει ένα τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν υπάρχουν μορφές ελέγχου των γεννήσεων που να είναι 100 τοις εκατό αποτελεσματικές. Όποια είναι έγκυος θα πρέπει να αναζητήσει αμέσως προγεννητική υγειονομική περίθαλψη.

Μια γυναίκα που έχει αρνητικό αποτέλεσμα στο τεστ εγκυμοσύνης στο σπίτι, αλλά της οποίας η περίοδος εξακολουθεί να μην ξεκινά, πρέπει να επισκεφτεί γιατρό.

Εάν ανησυχείτε για την απώλεια περιόδου, μπορεί να είναι χρήσιμο να κρατήσετε ένα αρχείο των περιόδων της, συμπεριλαμβανομένων των ημερομηνιών έναρξης και λήξης, καθώς και μια λίστα με τυχόν άλλα συσχετισμένα συμπτώματα.

Εάν ο γιατρός έχει γραπτό αρχείο, μπορεί να κάνει διάγνωση πιο γρήγορα. Η χρήση ενός απλού ημερολογίου μπορεί να λειτουργήσει, αλλά υπάρχουν επίσης διαθέσιμες εφαρμογές για smartphone.

Η τακτική εξέταση σε έναν γυναικολόγο μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση πολλών ερωτήσεων σχετικά με τους εμμηνορροϊκούς κύκλους. Μερικές φορές, μια καθυστερημένη περίοδος είναι ένα μεμονωμένο περιστατικό και δεν προκαλεί ανησυχία.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.