WELL BEING

Το λεμφικό σύστημα είναι «κλειδί» για την υγεία σου - Πώς να το προστατεύσεις και να το ενισχύσεις


JTeam

14 Απριλίου 2023

Το λεμφικό σύστημα είναι «κλειδί» για την υγεία σου - Πώς να το προστατεύσεις και να το ενισχύσεις
Ρυθμίζει από λειτουργίες του μεταβολισμού μέχρι και τη υγεία του ανοσοποιητικού σου

Ξοδεύουμε πολλές ώρες και χρήματα προκειμένου να βελτιστοποιήσουμε την υγεία μας. Κάνουμε τους ελέγχους μας που σχετίζονται με καρδιά, εγκεφαλική λειτουργία ακόμη και εντερική. Ωστόσο έχουμε παραμελήσει ένα ιδιαίτερα σημαντικό σύστημα του οργανισμού μας, αυτό του λεμφικού.

Τι είναι το λεμφικό σύστημα, αλλά και πώς επηρεάζει την υγεία μας

Στην ουσία το λεμφικό σύστημα είναι ένα από τα πιο σημαντικά, μιας και ελέγχει τις φλεγμονές στο σώμα μας, αλλά και τις παθογένειες που μπορούν να προκληθούν. Βοηθά το ανοσοποιητικό σύστημα στην καταστροφή παθογόνων μικροοργανισμών και φιλτράρει τις ουσίες του μεταβολισμού, ώστε η λέμφος (το εξωκυττάριο υγρό που αποτελείται από ποικίλα συστατικά όπως πρωτεΐνες, νερό, γλυκόζη, ηλεκτρολύτες, ένζυμα και ορμόνες) να επιστρέψει καθαρή και ασφαλής στο κυκλοφορικό σύστημα.

Καταλαβαίνουμε λοιπόν πως το λεμφικό σύστημα είναι εκείνο που κρατά τον οργανισμό μας και τα κύτταρα καθαρά, τα προστατεύει από φλεγμονές και από ασθένειες.

Σύμφωνα με τη γιατρό Libby Linford, από το Surrey Centre for Nutrition, το λεμφικό μας σύστημα, είναι υπεύθυνο για τη σωστή κυκλοφορία του αίματος, τη απορρόφηση των βιταμινών και ιχνοστοιχείων, τη μεταφορά μετάλλων και χρήσιμων ουσιών από το έντερο στο αίμα και για ένα σωρό ακόμη λειτουργίες, οι οποίες είναι καθοριστικές για την υγεία του οργανισμού μας.

Έτσι λοιπόν, όταν δεν λειτουργεί όπως πρέπει, μπορούν να επηρεαστούν αρνητικά σημεία του οργανισμού μας, από αρτηρίες και φλέβες μέχρι και ο μεταβολισμός μας.

Πώς μπορούμε να ενισχύσουμε την καλή λειτουργία του λεμφικού μας συστήματος

Δοκίμασε την ξηρή εντριβή

Είναι γνωστή μέθοδος η οποία έγινε κυρίως γνωστή χάρη στην ομοιομορφία που προσφέρει στο δέρμα, αλλά και στην βελτίωση της όψης της κυτταρίτιδας. Με ένα ειδικό σφουγγάρι ή βούρτσα και με κυκλικές κινήσεις τρίψε το σώμα σου με ανοδική φορά ξεκινώντας από τα πόδια προς τα πάνω. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάς στην αποτοξίνωση, στη μη κατακράτηση υγρών, αλλά και στην καλύτερη κυκλοφορία της λέμφου.

Jenny.Gr

Κάνε συχνά μασάζ στο σώμα σου

Στην ίδια λογική, είναι σημαντικό να προσφέρεις ένα μασάζ στο σώμα σου, προκειμένου να έχεις καλύτερη κυκλοφορία και να αυξήσεις την ροή του αίματος.

Μη παραμελείς το να πίνεις αρκετό νερό

Δεν είναι τυχαία μια από τις σημαντικότερες συμβουλές που δίνουν οι ειδικοί. Βάλε το νερό σε προτεραιότητα και μη παραμελείς να ενυδατώνεσαι όπως πρέπει κατα τη διάρκεια της ημέρας. Με το νερό πέρα από ενυδάτωση, βοηθάς το λεμφικό σύστημα να αποβάλλει ευκολότερα τις τοξίνες.

Μη μένεις στάσιμη για μεγάλο χρονικό διάστημα

Η κίνηση είναι επίσης ένας καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή λειτουργία του λεμφικού συστήματος. Βάλε την προπόνηση στη ζωή σου, ή έστω ένα χαλαρό περπάτημα, προκειμένου να ενισχύσεις όλες της λειτουργίες της λέμφου.

Jenny.Gr

Απέφυγε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και τις τοξίνες

Το κάπνισμα, τα επεξεργασμένα τρόφιμα, αλλά και το περιβάλλον της πόλης με καυσαέρια, επιβαρύνουν τον οργανισμό και αυξάνουν τις πιθανότητες για φλεγμονές και ασθένειες. Όσο στρέφεσαι σε πιο καθαρές τροφές και περιβάλλον, τόσο το καλύτερο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.