ΟΜΟΡΦΙΑ

Η Αισθητικός Μου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το λεμφικό μασάζ


Μαίρη Αργείτου

10 Οκτωβρίου 2022

Η Αισθητικός Μου: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις για το λεμφικό μασάζ
pexels
Το λεμφικό μασάζ δεν πρέπει να είναι επώδυνο η δυσάρεστο, αλλά να έχει αργό ρυθμό και ήπιους χειρισμούς

Ένα πολύ εξειδικευμένο μασάζ που δημιουργήθηκε για να βοηθήσει σε πάρα πολλά προβλήματα που προκαλούν οίδημα στον οργανισμό αλλά και για να δώσει ένα αίσθημα ανακούφισης και ευεξίας.

Για να γίνει καλύτερα κατανοητό ας πούμε δυο λόγια για το λεμφικό σύστημα:

Είναι ένα κυκλοφορικό σύστημα παράλληλο με το φλεβικό, αποτελείται από τη λέμφο (υγρό των ιστών) τα λεμφαγγεία και τους λεμφαδένες. Τα λεμφαγγεία αρχίζουν από την περιφέρεια όπως και οι φλέβες, και κατευθύνονται προς το κέντρο- όπου καταλήγουν σε δύο μεγάλους συλλέκτες, τον μείζονα και τον ελάσσονα θωρακικό πόρο και από εκεί, η λέμφος να αναμειχθεί με το φλεβικό αίμα.

Ο ρόλος του λεμφικού συστήματος είναι πολύ σημαντικός διότι τροφοδοτεί τα κύτταρα με θρεπτικές ουσίες που απορροφά από το έντερο αλλά ταυτόχρονα τα απαλλάσσει από τα κατάλοιπα του μεταβολισμού τους, που υπάρχουν στο ενδιάμεσο υγρό των ιστών. Εκτός όμως από αυτό, είναι και το βασικό αμυντικό σύστημα του οργανισμού διότι οι λεμφαδένες είναι τα φυλάκια του οργανισμού για κάθε βλαβερή ουσία ή μικροοργανισμό που εισέρχεται σε αυτόν, όπου συγκρατούνται και καταστρέφονται. Επίσης οι λεμφαδένες παράγουν και τα λεμφοκύτταρα που είναι ένα σημαντικό κομμάτι του ανοσοποιητικού συστήματος του οργανισμού.

Είναι πραγματικό βάλσαμο για περιπτώσεις λεμφοιδήματος αλλά και μια απόλαυση για ένα κουρασμένο υγιές άτομο διότι συμβάλλει στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Ο εμπνευστής και δημιουργός αυτής της τεχνικής μασάζ είναι ο Δανός φυσικοθεραπευτης Dr Emie Vodder. Σύμφωνα με αυτή την τεχνική, ο θεραπευόμενος πρέπει να είναι σε χαλαρωτική θέση, συνήθως ύπτια. Βοηθητικό στοιχείο για την παροχέτευση αποτελεί η τοποθέτηση των κάτω ακρων σε ανάρροπη θεση (π.χ.σε κάποιο μαξιλάρι).

Το λεμφικό μασάζ είναι ιδανικό κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης, ειδικά τους τελευταίους μήνες που τα λεμφαγγεία πιέζονται και δημιουργούν οιδήματα των κάτω άκρων. Το ίδιο ευεργετικό είναι και για την περίοδο της εμμηνόπαυσης, που κι εκεί έχουμε κατακράτηση υγρών λόγω ορμονικών αλλαγών.

Είναι πολύ σημαντικό να τονίσουμε ότι το λεμφικό μασάζ δεν πρέπει να είναι επώδυνο η δυσάρεστο, αλλά να έχει αργό ρυθμό και ήπιους χειρισμούς, οι οποίοι πρέπει να εφαρμόζονται επάνω στα λεμφαγγεία και επομένως ο θεραπευτής πρέπει να γνωρίζει καλά την πορεία τους και την ανατομία του λεμφικού συστήματος. Επίσης δεν χρησιμοποιεί λάδι ή κρέμα γιατί τα χέρια του δεν πρέπει να γλιστράνε.

ΕΝΔΕΙΞΕΙΣ ΛΕΜΦΙΚΟΥ ΜΑΣΑΖ ΓΙΑ ΠΑΘΟΛΟΓΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΤΑΣΕΙΣ

Λεμφοίδημα

Μετατραυματικό οίδημα

Οίδημα από παθήσεις αρθρώσεων

Μετεγχειρητικό οίδημα

Πολύ σημαντικό για επεμβάσεις στο πρόσωπο, πλαστική ή οδοντιατρικές επεμβάσεις

Οίδημα μετά από ορθοπεδικές επεμβάσεις

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τα καλύτερα προϊόντα ομορφιάς, την τέλεια εφαρμογή τους και τα πιο hot beauty news.