WELL BEING

Γρίπη περιόδου: Τι είναι και πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα


JTeam

21 Απριλίου 2023

Γρίπη περιόδου: Τι είναι και πώς να αντιμετωπίσεις τα συμπτώματα
pexels
Αν έχεις καταρροή, κόκκινα μάτια, ζαλάδα κι άλλα συμπτώματα που θυμίζουν περισσότερο γρίπη παρά περίοδο, τότε αυτό το άρθρο γράφτηκε για σένα

Μπορεί να μην έχει κλινική διάγνωση, αλλά αν το βιώνεις, η καθημερινότητά σου γίνεται σίγουρα δύσκολη τουλάχιστον μέχρι και δύο εβδομάδες, πριν σου έρθει η περίοδος.

Μιλάμε φυσικά για τα συμπτώματα που θυμίζουν γρίπη αλλά δεν είναι, όπως είναι η καταρροή και η κόπωση. Αυτό που σου συμβαίνει είναι γνωστό ως "period flu", που μεταφράζεται ως «γρίπη περιόδου» και σε κάνει να αισθάνεσαι κάτι παραπάνω από χάλια. Εμφανίζεται δύο εβδομάδες πριν την περίοδό σου και είναι ένας τύπος προεμμηνορροϊκού συνδρόμου.

Δεν πρόκειται για πραγματική διάγνωση, καθώς δεν είναι «μια ιογενής ασθένεια όπως η γρίπη, και στην πραγματικότητα, δεν είναι ιατρική διάγνωση, αλλά ένας όρος που χρησιμοποιείται στην καθημερινότητα και αναφέρεται σε ένα σύμπλεγμα σωματικών συμπτωμάτων που μοιάζουν με γρίπη, τα οποία αντιμετωπίζουν ορισμένες γυναίκες στην προεμμηνορροϊκή φάση του κύκλου τους», δηλώνει η γυναικολόγος και συνιδρύτρια της Girlology, μιας ψηφιακής πλατφόρμας για τη βελτίωση της υγείας των γυανικών, με έδρα το Greenville της Νότιας Καρολίνας, Dr. Holmes.

Τι ακριβώς είναι η γρίπη περιόδου;

Οι περισσότερες γυναίκες εμφανίζουν κάποια συμπτώματα, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, ευαισθησία στο στήθος, εναλλαγές της διάθεσης, ακμή. Πολύ απλά, «η γρίπη περιόδου είναι μια πολύ κακή εκδοχή του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου». Τα περισσότερα συμπτώματα του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου διαρκούν από τρεις έως επτά ημέρες, το μέγιστο.

Κάποιες φορές, μπορείς να έχεις πόνους σε όλο το σώμα ή να αισθάνεσαι ότι έχεις πυρετό. Αλλά τα συμπτώματα της γρίπης περιόδου είναι λίγο πιο έντονα και μερικές φορές μπορεί να έχετε πόνους στο σώμα και να αισθάνεστε ότι έχετε πυρετό – παρόλο που σπάνια βλέπουμε πραγματικούς πυρετούς».

Τα συμπτώματα μπορεί να διαρκέσουν από δύο ημέρες έως δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη της εμμήνου ρύσεως και εξαφανίζονται μέσα στην πρώτη ή δύο πρώτες ημέρες της εμμήνου ρύσεως.

Δεν έχει διευκρινιστεί γιατί μερικές γυναίκες υποφέρουν από τη γρίπη περιόδου πριν από την έμμηνο ρύση, αλλά η ωχρινική φάση εμφανίζεται μετά την ωορρηξία και πριν ξεκινήσει η περίοδός. Είναι κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου που η επένδυση της μήτρας μεγαλώνει και γίνεται παχύτερη, καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή εγκυμοσύνη. Οι γενετικοί και περιβαλλοντικοί παράγοντες μπορεί επίσης να παίζουν ρόλο, όπως και τα αυτοάνοσα νοσήματα ή οι αγχώδεις διαταραχές.

Σε κάθε περίπτωση, η άσκηση θα σε βοηθήσει πολύ και θα κάνει πιο ήπια τα συμπτώματα, καθώς και πρακτικές αντιμετώπισης του άγχους, όπως η yoga και οι ασκήσεις αναπνοής. Καλό είναι φυσικά, πέρα από αυτές τις μεθόδους, να απευθυνθείς στον γιατρό σου, ο οποίος θα σε συμβουλεύει εξατομικευμένα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.