WELL BEING

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι βιώνεις πρώιμη εμμηνόπαυση


JTeam

15 Μαΐου 2023

Τα προειδοποιητικά σημάδια ότι βιώνεις πρώιμη εμμηνόπαυση
pexels
Αν είσαι κάτω των 45 και έχεις τα παρακάτω συμπτώματα, τότε μάλλον βιώνεις πρώιμη (κι όχι πρόωρη) εμμηνόπαυση

Η εμμηνόπαυση δεν είναι μια διαδικασία, είναι ένα γεγονός, είναι η τελευταία σας περίοδος, όπως ορίζεται, που σηματοδοτεί το τέλος της αναπαραγωγικής ηλικίας. Όμως δεν είναι συνήθως μια σαφής εξέλιξη. Για παράδειγμα, μπορεί να μείνετε έξι μήνες χωρίς έμμηνο ρύση και στη συνέχεια να έχετε μια έντονη ροή.

Λόγω του απρόβλεπτου αυτών των ορμονικών αλλαγών είναι σημαντικό να παρακολουθείτε την περίοδό σας, ώστε να έχετε μια ακριβή εικόνα για το πόσο καιρό έχει περάσει από την τελευταία σας έμμηνο ρύση. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα ημερολόγιο, ένα σημειωματάριο ή μια εφαρμογή παρακολούθησης περιόδου.

Στις περισσότερες γυναίκες, η οριστική διακοπή της περιόδου συμβαίνει γύρω στα 52 ή γενικά από τα 45 και μετά, όπως αναφέρει η Dr. Stephanie Faubion στη βρετανική Huffington Post. Σε ορισμένες περιπτώσεις όμως, αυτό ξεκινάει πολύ πιο νωρίς και κάποιες φορές, μπορεί να είναι «πρόβλημα», σύμφωνα με τους ειδικούς. Σύμφωνα με τη Faubion, το 5%- 7% των γυναικών μπαίνουν σε εμμηνόπαυση πιο νωρίς από το συνηθισμένο.

Η πρόωρη και πρώιμη εμμηνόπαυση αφορούν σε περιπτώσεις όπου μια γυναίκα μπαίνει στη φάση της εμμηνόπαυσης σε πιο μικρή ηλικία από αυτή που συνήθως αναμένεται. Η διαφορά ανάμεσα στην πρόωρη και την πρώιμη εμμηνόπαυση αφορά στην ηλικία που συμβαίνει η καθεμία. Οι γυναίκες, μπαίνουν στη φάση της εμμηνόπαυσης γενικά, στις αρχές της ηλικίας των 50. Η μέση ηλικία για την εμμηνόπαυση είναι ανάμεσα στα 51 με 52 έτη.

Η πρόωρη εμμηνόπαυση εμφανίζεται σε μια γυναίκα που δεν έχει συμπληρώσει τα 40 έτη της ηλικίας της. Από την άλλη, η πρώιμη εμμηνόπαυση συμβαίνει όταν μια γυναίκα μπει στην εμμηνόπαυση πριν από την ηλικία των 45 ετών.

Πολλές από τις αιτίες της πρόωρης εμμηνόπαυσης μπορεί να είναι επίσης αιτίες της πρώιμης εμμηνόπαυσης. Είναι γεγονός επίσης ότι οι δύο αυτοί τύποι εμμηνόπαυσης εμφανίζουν πολλά όμοια συμπτώματα. Η πρόωρη εμμηνόπαυση συμβαίνει σε ποσοστό περίπου 1% των γυναικών που βρίσκονται στην ηλικία κάτω των 40 ετών. Η πρώιμη εμμηνόπαυση, η οποία εμφανίζεται σε γυναίκες κάτω των 45 ετών, παρατηρείται όπως προαναφέρθηκε, στο 5% περίπου των γυναικών, αλλά το ποσοστό αυτό παρουσιάζει τάσεις αύξησης τα τελευταία χρόνια.

Η πρώιμη εμμηνόπαυση έχει μερικά από τα συμπτώματα της εμμηνόπαυσης όπως είναι οι εξάψεις, οι νυχτερινές εφιδρώσεις, η κολπική ξηρότητα, οι αλλαγές στη διάθεση και η δυσκολία στον ύπνο ενώ παράλληλα μπορεί να εκδηλωθούν άγχος, συμπτώματα κατάθλιψης και συναισθηματικής δυσφορίας. Επίσης, η γυναίκα σε πρώιμη εμμηνόπαυση έχει προβλήματα μνήμης και συγκέντρωσης αλλά και μειωμένη λίμπιντο.

Η κύρια διαφορά έγκειται στην ηλικία και αν παρατηρήσεις το εξής, σύμφωνα με τον γυναικολόγο Dr. Leah Millheiser. «Αν η περίοδός σου σταματήσει για τουλάχιστον 3 μήνες όταν είσαι κάτω των 45, (και όχι έγκυος), αυτό είναι σημάδι πρώιμης εμμηνόπαυσης και πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Όπως εξηγεί η Faubion: «Η αιτία που συμβαίνει αυτό, είναι άγνωστη οπότε δεν μπορούμε να πούμε με βεβαιότητα ποιες γυναίκες κινδυνεύουν περισσότερο». Ωστόσο, η γυναίκα που είχε την πρώτη της περίοδο πριν τα 11, είναι πιο πιθανό να έχει πρώιμη εμμηνόπαυση, σύμφωνα με έρευνες. Η σωστή ιατρική καθοδήγηση και η αποτελεσματική θεραπεία μπορούν να απαλύνουν πολύ την κατάσταση και κυρίως το σώμα σου.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.