WELL BEING

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Να γιατί δεν πρέπει να κοιτάζεις ποτέ το ρολόι


JTeam

22 Μαΐου 2023

Δεν μπορείς να κοιμηθείς; Να γιατί δεν πρέπει να κοιτάζεις ποτέ το ρολόι
pexels
Αν νομίζεις ότι τα έχεις δοκιμάσει όλα, κάνεις λάθος

Όταν δεν μπορείς να κοιμηθείς, το ρολόι αρχίζει να μετράει αντίστροφα την ξεκούρασή σου. Οι 7 ώρες γίνονται 6, οι 6 γίνονται 5 και αυτές που απομένουν μέχρι να χτυπήσει το ξυπνητήρι, δεν αρκούν για να πεις ότι ξεκουράστηκες στ' αλήθεια. Αν αυτό που μόλις περιγράψαμε, χαρακτηρίζει τον τελευταίο καιρό την ποιότητα του ύπνου σου, τότε σου έχουμε τη συνήθεια που πρέπει να υιοθετήσεις από απόψε κιόλας, (κι εκείνη που πρέπει να εγκαταλείψεις οριστικά), σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, για έναν επαρκή και καλό ύπνο.

Οι sleep experts προτείνουν να μην κοιτάς ποτέ το ρολόι όταν δεν σε παίρνει ο ύπνος γιατί αυτή η συνήθεια σου προσθέτει μόνο στρες εκείνη τη στιγμή με αποτέλεσμα να μη σε αφήνει να χαλαρώνεις ώστε να αποκοιμηθείς. Αν κάθε φορά που δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, κοιτάς το ρολόι, το μόνο που καταφέρνεις, σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι να κοιμάσαι κάθε βράδυ όλο και λιγότερο εξαιτίας του άγχους που σε πιάνει ότι περνάει η ώρα κι εσύ στριφογυρίζεις ακόμη στο στρώμα. Έτσι, την επόμενη μέρα ξυπνάς με κούραση, βιώνοντας το ίδιο κάθε βράδυ και πρωί.

Η ποιότητα ύπνου αποδυναμώνεται στα άτομα που συνηθίζουν να κοιτάζουν το ρολόι συνέχεια κατά τη διάρκεια της νύχτας. Αυτή η συνήθεια αυξάνει το άγχος πριν τον ύπνο και όλες τις αρνητικές σκέψεις γιατί όσο βλέπουμε να περνάει η ώρα, αποχαιρετάμε μαζί και το σενάριο του 8ωρου ύπνου

Για αρχή λοιπόν, προσπάθησε να κρύψεις το ρολόι/ κινητό σε μια γωνιά που δεν θα προσεγγίζεις εύκολα και δοκίμασε να χάσεις την αίσθηση του χρόνου όσο είσαι στο μαξιλάρι. Αυτό θα βοηθήσει γιατί πολλές φορές δεν καταλαβαίνουμε καν ότι κοιμόμαστε επαρκώς οπότε ξέχνα τον χρόνο τις ώρες που αφιερώνεις για να ξεκουράζεσαι. Κάτι που θα σε βοηθήσει επίσης, αν το δοκιμάσεις, είναι να εστιάσεις στην χαλάρωσή σου εκείνη τη στιγμή ακόμη κι αν δεν μπορείς να κοιμηθείς.

Η ξεκούραση είναι το ίδιο καλή με τον ύπνο. Αν δεν μπορείς να κοιμηθείς, το να ξαπλώσεις στο κρεβάτι με κλειστά τα μάτια, έχει τα ίδια οφέλη στον οργανισμό σου με τον ύπνο. Βοηθώντας το σώμα και το μυαλό σου να χαλαρώσει, μπορείς να κοιμηθείς πιο εύκολα οπότε καλλιέργησε το έδαφος για να προκύψει αβίαστα.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.