WELL BEING

6 λόγοι που το πρωινό περπάτημα πριν τη δουλειά, κάνει (απίστευτο) καλό στην ψυχική σου υγεία


JTeam

4 Ιουνίου 2023

6 λόγοι που το πρωινό περπάτημα πριν τη δουλειά, κάνει (απίστευτο) καλό στην ψυχική σου υγεία
pexels
Ξέρεις σίγουρα για τα walking benefits πίσω από αυτή τη συνήθεια;

Αν ψάχνεις έναν σχετικά εύκολο τρόπο να βελτιώσεις τη σωματική και ψυχική σου υγεία, τότε δεν έχεις παρά να δοκιμάσεις τον πρωινό περίπατο πριν πας στη δουλειά σου. Μπορεί να ξεκινήσεις αυτή τη συνήθεια χωρίς καμία συνέπεια εξαιτίας της πιεστικής καθημερινότητας αλλά έχει απίστευτα οφέλη στον οργανισμό αν δεσμευτείς σε αυτή.

Όταν χτυπάει κάθε πρωί το ξυπνητήρι, το πιο πιθανό είναι ότι σκέφτεσαι πώς θα ξεκλέψεις λίγο ακόμη χρόνο στο μαξιλάρι. Σε νιώθουμε. Οι ειδικοί ωστόσο έχουν άλλη άποψη και σου εξηγούν το γιατί.

Οι 6 λόγοι που το περπάτημα πριν πας στη δουλειά είναι λυτρωτικό, είναι οι εξής:

1. Εκτοξεύει τα επίπεδα της ενέργειάς σου

Αν νιώθεις συνέχεια κούραση, το πρωινό περπάτημα πριν πας στη δουλειά σου, θα αυξήσει σημαντικά τα επίπεδα της ενέργειάς σου. Σύμφωνα με έρευνα, η άσκηση σε εξωτερικό χώρο για περίπου 20' προσφέρει στον οργανισμό περισσότερη ζωντάνια από ό,τι όταν αθλείσαι στο σπίτι. Βάλε λοιπόν στη ζωή σου το περπάτημα πριν ξεκινήσει ημέρα και οι πολλές υποχρεώσεις.

2. Βελτιώνει τη διάθεσή σου

Πέρα από την ενέργεια, το περπάτημα το πρωί βελτιώνει την ψυχολογία και τη διάθεσή σου. Σε γεμίζει με θετικά συναισθήματα και συμβάλλει στην απελευθέρωση ντοπαμίνης και σεροτονίνης. Αν προτιμήσεις μάλιστα να περπατήσεις κοντά στη φύση, τα οφέλη θα είναι τα διπλάσια.

3. Αυξάνει τα επίπεδα της συγκέντρωσής σου

Έρευνα του Harvard Medical School του 2016 κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μόλις 20'- 30' αερόβιας άσκησης επιταχύνουν τον χρόνο αντίδρασης στη λήψη αποφάσεων. Μάλιστα, το γρήγορο περπάτημα πριν τη δουλειά, σε βοηθάει να διαχειριστείς πολύ καλύτερα τον εργασιακό φόρτο που σε περιμένει, αντιμετωπίζοντας με μεγαλύτερη συγκέντρωση οποιοδήποτε task ή πρόβλημα προκύψει.

4. Καλλιεργεί την ενσυνειδητότητα

Η ενσυνειδητότητα, είναι μια ολιστική προσέγγιση νου και σώματος και περιλαμβάνει τις σωματικές μας αισθήσεις, τις σκέψεις και τα συναισθήματα. Το πρωινό περπάτημα πριν τη δουλειά βοηθάει ακριβώς σε αυτό: να εκτιμήσεις το εδώ και τώρα με κάθε σου αίσθηση.

5. Βελτιώνει τον ύπνο

Αν δυσκολεύεσαι να κοιμηθείς, τότε αυτή η συνήθεια θα φανεί λυτρωτική. Έρευνα του 2017, που δημοσιεύτηκε στο Sleep Health, έδειξε ότι οι συμμετέχοντες που ήταν εκτεθειμένοι στο φυσικό φως από τις 8:00 το πρωί μέχρι τις μεσημεριανές ώρες, μπορούσαν να κοιμηθούν καλύτερα σε σχέση με όσους περπατούν άλλες ώρες της ημέρας.

6. Σε βοηθάει να διαχειριστείς την Εποχική Κατάθλιψη (SAD)

Μπορεί να έχει περάσει ο χειμώνας αλλά η πρωινή ρουτίνα θα σε βοηθήσει να διαχειριστείς καλύτερα τις αλλαγές του καιρού ανάλογα με τις εποχές. Παρόλο που τα πραγματικά αίτια της Εποχικής Κατάθλιψης δεν έχουν αποδειχθεί, θεωρείται ότι η εμφάνισή της σχετίζεται με τη λιγοστή έκθεση στο ηλιακό φως.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.