WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

10 λεπτά άσκησης μπορεί να σώσουν τη ζωή σας


Τζουλιάννα Καρνέζη

5 Φεβρουαρίου 2022

10 λεπτά άσκησης μπορεί να σώσουν τη ζωή σας
Νέα μελέτη διαπίστωσε ότι μόνο 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα για άτομα άνω των 40 ετών θα μπορούσαν να σώσουν πάνω από 110.000 ζωές κάθε χρόνο.

Tο CDC συνιστά δύο ημέρες την εβδομάδα ασκήσεις μυϊκής ενδυνάμωσης και τουλάχιστον 150 λεπτά την εβδομάδα αερόβια δραστηριότητα μέτριας έντασης. Όμως μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι μόλις 10 λεπτά σωματικής δραστηριότητας την ημέρα θα μπορούσαν να έχουν οφέλη για την υγεία και ακόμη και να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο .

Η μελέτη που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό JAMA Internal Medicine είχε ως στόχο να ελέγξει εάν η σωματική δραστηριότητα θα μπορούσε να αυξήσει τη μακροζωία της ενήλικης ζωής. Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από την National Health and Nutrition Examination Survey, όπου οι συμμετέχοντες ηλικίας 40 ετών και άνω κλήθηκαν να φορέσουν ένα επιταχυνσιόμετρο ( ένα όργανο που μετρά τους κραδασμούς και την επιτάχυνση ) για επτά ημέρες από το 2003 έως το 2006. Στη συνέχεια, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα από 4.850 συμμετέχοντες που ήταν 40 έως 85 ετών και παρακολουθήθηκαν το 2015 για να προσδιοριστεί η κατάσταση της υγείας τους.

Τι βρήκε η μελέτη;

Με βάση τις αναλύσεις, η μελέτη υπολόγισε ότι περίπου 110.000 θάνατοι ετησίως θα μπορούσαν να αποφευχθούν εάν οι ενήλικες ηλικίας 40 έως 85 ετών αύξαναν τη μέτρια έως έντονη σωματική τους δραστηριότητα κατά ένα μικρό ποσό - μόλις 10 λεπτά την ημέρα.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση της σωματικής δραστηριότητας κατά 10, 20 ή 30 λεπτά την ημέρα συνδέθηκε με μείωση 6,9%, 13% και 16,9% των θανάτων ετησίως, αντίστοιχα. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι αυτά τα δεδομένα παρατηρήθηκαν πριν από την πανδημία, η οποία έχει παραμορφώσει τα ποσοστά θνησιμότητας.

Αυτή η νέα μελέτη δείχνει ότι ακόμη και λίγη δραστηριότητα κάθε μέρα μπορεί κυριολεκτικά να σώσει πάνω από 100.000 ζωές το χρόνο, ενώ εάν η άσκηση διαρκεί 30 λεπτά την ημέρα μπορεί να σωθούν περισσότερες από 270.000 ζωές τον χρόνο.

Γιατί η κίνηση είναι πιο σημαντική όσο μεγαλώνουμε;

Δεν είναι είδηση ​​ότι η άσκηση είναι σημαντική για τη γενική υγεία. Μπορεί να βελτιώσει τα πάντα, από το βάρος, την αρτηριακή σας πίεση και τη χοληστερόλη, μέχρι την ισορροπία, την ενέργεια, τη διάθεση και τη μνήμη.

Μόλις φτάσετε τα 30 έτη η μυϊκή μάζα αρχίζει να μειώνεται, χάνοντας κατά μέσο όρο τρία έως πέντε τοις εκατό ανά δεκαετία. Αλλά η γυμναστική και γενικά η κίνηση μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση αυτής της απώλειας, στην προστασία από πτώσεις και ακόμη και στην αύξηση της μακροζωίας.

Επιπλέον, η τακτική άσκηση μπορεί να βελτιώσει τη γνωστικότητά σας, ακόμη και τον κίνδυνο άνοιας. Επίσης μπορεί να βοηθήσει στο να έχετε καλή ψυχική υγεία, ενισχύοντας τις ενδορφίνες και μειώνοντας τα επίπεδα κορτιζόλης που προκαλούνται από το στρες.

Ακολουθούν μερικοί τρόποι για το πώς μπορείτε να γυμνάζεστε κάθε μέρα για 10 λεπτά

  • Κάντε ασκήσεις χρησιμοποιώντας το σωματικό σας βάρος . Δεν χρειάζεται εξοπλισμός για να κάνετε λίγα λεπτά γυμναστικής. Δοκιμάστε να κάνετε situps, squats ή push-ups -κάθε έντονη κίνηση που περιλαμβάνει ολόκληρο το σώμα είναι σημαντική.

  • Κάντε τις δουλειές σας. Πολλές καθημερινές δραστηριότητες βασίζονται σε κινήσεις. Μικρά πράγματα, όπως το σκούπισμα ή η βόλτα με τον σκύλο είναι εύκολοι τρόποι για να κινηθείτε λίγο περισσότερο.

  • Χορέψτε. Ρυθμίστε μια λίστα με τα τέσσερα αγαπημένα σας τραγούδια και χορέψτε, , κάντε τζάμπινγκ τζακ, γενικά κουνηθείτε.

  • Κάντε μικρές αλλαγές στην καθημερινότητά σας. Προτιμήστε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, παρκάρετε πιο μακριά από τον προορισμό σας ή κατεβείτε από το λεωφορείο μια στάση πιο πριν.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.