WELL BEING ΥΓΕΙΑ + ΔΙΑΤΡΟΦΗ

Γιατί είναι καλό να τρώτε μια μπανάνα κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε;


Τζουλιάννα Καρνέζη

4 Φεβρουαρίου 2022

Γιατί είναι καλό να τρώτε μια μπανάνα κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε;
Pexels
Είστε έτοιμοι να πέσετε στο κρεβάτι μετά από μια κουραστική ημέρα, ευελπιστώντας να κοιμηθείτε γρήγορα. Δυστυχώς όμως αντί να σας πάρει ο ύπνος, καταλήγετε να κοιτάτε το ταβάνι για ώρες.

Αυτό που τρώμε και το πόσο σύντομα το τρώμε πριν κοιμηθούμε, μπορεί να επηρεάσει τόσο τον ύπνο όσο και την πέψη μας. Εάν έχετε μόλις φάει ένα βαρύ γεύμα και πηγαίνετε να ξαπλώσετε, τότε το σώμα σας ξοδεύει χρόνο στην πέψη της τροφής, ενώ κανονικά θα έπρεπε να ξεκουράζεται.

Επίσης τα αυξημένα επίπεδα γλυκόζης μπορούν να σας κρατήσουν ξύπνιους για αρκετές ώρες -ανάλογα φυσικά από το πόσο ευαίσθητο είναι το σώμα σας. Έτσι αν δυσκολεύστε στον ύπνο καλό θα ήταν να αποφεύγετε να καταναλώνετε ζάχαρη ή επεξεργασμένους υδατάνθρακες λίγο πριν πέσετε στο κρεβάτι, γιατί ανεβάζουν απότομα τα επίπεδα γλυκόζης στο αίμα.

Τι είναι όμως καλύτερο να τρώτε πριν τον ύπνο εάν ξαφνικά σας πιάσει πείνα;

Η καλύτερη επιλογή που μπορείτε να κάνετε είναι μια μπανάνα με μια κουταλιά φυστικοβούτυρο. Και οι δυο αυτές οι τροφές δεν είναι μόνο ένας νόστιμος συνδυασμός, αλλά βοηθούν επίσης η μια την άλλη.

Οι μπανάνες έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε κάλιο και μαγνήσιο, τα οποία μπορούν να βοηθήσουν τους μύες σας να χαλαρώσουν (Οι περισσότεροι από εμάς δεν παίρνουμε αρκετό μαγνήσιο .)

Ενώ τα βούτυρα ξηρών καρπών περιέχουν τρυπτοφάνη, ένα αμινοξύ που μετατρέπεται σε σεροτονίνη στον εγκέφαλο και είναι πρόδρομος της μελατονίνης.

Η έκκριση της μελατονίνης προκαλεί υπνηλία, μειώνοντας τη θερμοκρασία του σώματος και καταστέλλοντας το νευρικό σύστημα.

Τέλος οι οι υδατάνθρακες από την μπανάνα μπορούν να κάνουν την τρυπτοφάνη πιο διαθέσιμη στον εγκέφαλό σας, διευκολύνοντας να σας πάρει πιο γρήγορα ο ύπνος.

Η μπανάνα με το φυστικοβούτυρο είναι μια λιχουδιά που βοηθά στον ποιοτικό ύπνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.