WELL BEING

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν καταπιούμε έντομο - Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε


JTeam

25 Ιουνίου 2023

Τι θα συμβεί στον οργανισμό μας αν καταπιούμε έντομο - Πότε πρέπει να ανησυχήσουμε
Ειδικός παθολόγος και μικροβιολόγος μας εξηγεί

Σύμφωνα με έρευνες, οι άνθρωποι καθ' όλη τη διάρκεια της ζωής τους μπορεί να καταπιούν δεκάδες έντομα, αράχνες και παράσιτα, δίχως καν να το καταλάβουν. Πόσο μάλλον τώρα το καλοκαίρι που αφήνουμε περισσότερα τα παράθυρα ανοιχτά, είτε βρισκόμαστε περισσότερο σε μια μοτοσικλέτα, τόσες περισσότερες πιθανότητες έχουμε να εισπνεύσουμε κάποιο έντομο, ή να το καταπιούμε.

Τι κάνουμε σε αυτήν την περίπτωση όμως; Και πότε πρέπει να ανησυχήσουμε;

Πρώτα απ’ όλα, το ζωύφιο έχει μικρό ποσοστό επιβίωσης. Όσο για μας, δεν θα πρέπει να ανησυχήσουμε τρομερά: Η πέψη εντόμων όπως οι αράχνες, τα ακάρεα, τα τσιμπούρια ή των ζωυφίων όπως οι σκνίπες, οι μύγες, τα κουνούπια, οι ψύλλοι και οι κοριοί, συντελείται κατά τον τρόπο που γίνεται η πέψη όλων των άλλων τροφών, εξηγεί ο μικροβιολόγος και παθολόγος Bobbi S. Pritt. Tα οξέα του στομαχιού μπορούν εύκολα να σκοτώσουν το έντομο, δίχως να μας προκαλέσει κάποιο πρόβλημα.

Ωστόσο, εφόσον καταπιούμε μια μέλισσα, μια σφήκα ή οποιοδήποτε είδος κάμπιας, τότε ενδέχεται να αντιμετωπίσουμε σοβαρό πρόβλημα. Σε αυτή την περίπτωση ίσως προκύψουν συμπτώματα όπως το τοπικό πρήξιμο από τυχόν εσωτερικό τσίμπημα.

Ο ειδικός απάντησε και σε μια ακόμη σχετική απορία: Όταν καταπίνουμε ένα ζωύφιο μπορεί να περάσει στους πνεύμονές μας;

Η απάντηση είναι όχι, καθώς οι αεραγωγοί, που αποτελούν βασικά όργανα του αναπνευστικού μας συστήματος, διαθέτουν άμυνες που το εμποδίζουν να συμβεί. Εκτός αυτού, τα αντανακλαστικά μας είναι τόσο ευαίσθητα και σε περίπτωση που οτιδήποτε αγγίξει τα τοιχώματα της τραχείας - ενός σωλήνα που αποτελεί συνέχεια του λάρυγγα - αμέσως προκαλείται κρίση βήχα, που αποβάλλει τους εισβολείς.

Επομένως σίγουρα ένα έντομο στο στομάχι μας δεν είναι και ό,τι καλύτερο, τουλάχιστον όμως στις περισσότερες περιπτώσεις δεν είναι επικίνδυνο.

Ακολουθήστε το jenny.gr στο google news και μάθετε τα πάντα γύρω από τη διατροφή, τη γυμναστική, το σεξ και την ψυχική υγεία.