UPDATE #NOW

Είναι τα έντομα η οικολογική εναλλακτική για τη διατροφή μας;


Ελένη Τζάντασεκ

26 Αυγούστου 2022

Προετοιμασία πιάτου με ακρίδες
Instagram: @brooklynbugs
Είδος σκουληκιών μπορεί να μετατραπεί σε εσάνς κρέατος με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνη, σύμφωνα με νέα μελέτη

Είναι γεγονός ότι η παραγωγή κρέατος οφείλεται για το ένα τρίτο των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η διατροφή του μέσου παμφάγου ανθρώπου οφείλεται για το μεγαλύτερο μέρος του περιβαλλοντικού του αποτυπώματος. Οι επιστήμονες έχουν λοιπόν αρχίσει να αναζητούν δημιουργικές λύσεις που θα καλύπτουν τις διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού αλλά και δεν θα επιβαρύνουν το περιβάλλον.

Μία από αυτές είναι τα έντομα και συγκεκριμένα τα αλευροσκούληκα, τα οποία έχουν ως τώρα χρησιμοποιηθεί ως δολώματα για ψάρεμα και λιχουδιές για σκύλους. Μια ερευνητική ομάδα στο Πανεπιστήμιο Wonkwang στη Νότια Κορέα μαγείρεψε αλευροσκούληκα με ζάχαρη και συνειδητοποίησε ότι η γεύση τους έμοιαζε με αυτή το κρέατος και συνεπώς θα μπορούσαν στο μέλλον να χρησιμοποιηθούν ως πηγή πρωτεΐνης.

«Τα έντομα είναι μία πλούσια και υγιεινή πηγή θρεπτικών συστατικών γιατί περιέχουν υψηλές ποσότητες λιπαρών οξέων, βιταμινών, ιχνοστοιχείων και υψηλής ποιότητας πρωτεΐνη, όπως αυτή το κρέατος» είπε ο In Hee Cho, επικεφαλής της ομάδας. «Σε πολλούς καταναλωτές αρέσει και χρειάζονται πρωτεΐνη από κρέας στη διατροφή τους. Η παραδοσιακή όμως κτηνοτροφία παράγει περισσότερα αέρια του θερμοκηπίου από τα αυτοκίνητα. Η εκτροφή εντόμων από την άλλη απαιτεί μικρότερες εκτάσεις και λιγότερο φαγητό και τροφή».

Ο Cho δήλωσε επίσης πως τα βρώσιμα έντομα όπως τα αλευροσκούληκα και οι ακρίδες είναι εδώ και αιώνες μέρος της κουζίνας περιοχών της Ασίας, της Αφρικής και της Νότιας Αμερικής και θεωρούνται μάλιστα superfoods. Και στην Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια προσπάθειες να εισαχθούν τα έντομα στην κουζίνα και τη γαστρονομία. Για παράδειγμα, η πρωτεΐνη από ακρίδες προβάλλεται ως μια πιο υγιεινή εναλλακτική της πρωτεΐνη από γάλα, ενώ αρκετά εστιατόρια στις ΗΠΑ σερβίρουν πιάτα με βάση τα έντομα. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα αλευροσκούληκα ως εσάνς θα πείσουν περισσότερο κόσμο να εντάξει τα έντομα στη διατροφή του.

Η συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα παρουσιαστεί σύντομα στην Αμερικανική Ένωση Χημικών, βρήκε ότι η γεύση των μαγειρεμένων με ζάχαρη εντόμων οφείλεται στο γεγονός ότι οι πρωτεΐνες και η ζάχαρη αλληλεπιδρούν και καραμελώνουν. Είναι λοιπόν πιθανόν ότι διαφορετικοί τρόποι παρασκευής θα έχουν ως αποτέλεσμα και διαφορετικές γεύσεις

Τα έντομα έχουν προταθεί από τον Οργανισμό Τροφής και Γεωργίας του ΟΗΕ ως μία πολύτιμη πηγή πρωτεΐνης που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για να καλύψει τις διατροφικές ανάγκες του παγκόσμιο πληθυσμού, που αναμένεται να ξεπεράσει τα 9 δισεκατομμύρια άτομα μέχρι το 2050.